Nyugdíjemelést, a nyugdíjkorrekció előrehozását és kamatának megfizetését, továbbá az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését követeli az LMP a kormánytól – erről beszélt Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a Facebookon tartott online sajtótájékoztatóján szombat délelőtt.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy novemberben 1,2 százalékos nyugdíjemelés lesz, ami 100 ezer forintos havi nyugdíj esetén havi 1200 forint. Ebből megfogalmazása szerint alig 3 kiló almát lehet kapni, azt is csak almaszezonban.

Rámutatott: az 1,2 százalékos emelés azt jelenti, hogy a kormány az idén mindössze 4 százalékos inflációval számolt a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján, miközben az élelmiszerek ára 7,8 százalékkal emelkedett, ezen belül a zöldségek, gyümölcsök 18,5, a párizsi, kolbász 17 százalékkal.

Az LMP javasolja a kormánynak, hogy vizsgálja felül a nyugdíjas fogyasztói kosarat, és számolja újra a nyugdíjemelés alapjául szolgáló infláció mértékét. Az ellenzéki párt szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány akkor is csak év végén korrigálja a nyugdíjakat, ha az év közbeni infláció meghaladja az év eleji nyugdíjemelést. Ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben megígérte, hogy a nyugdíjasok az idén novemberben kamatostul kapják az emelést – emlékeztetett Schmuck Erzsébet.

De hol marad a beígért kamat? Mert a bejelentésből kimaradt. Miniszterelnök Úr! Csak nem felejtette el? – tette fel a kérdést az ellenzéki politikus.

Az LMP egyik fő célja a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, ezért követeli a kormánytól, hogy a nyugdíjkorrekcióval ne várják meg az év végét, a gazdasági növekedés eredményeiből a nyugdíjasok is részesüljenek, a minimálnyugdíjakat legalább 2,5-szeresére emeljék, és az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsék 27 százalékról 5 százalékra – mondta a párt társelnöke online sajtótájékoztatóján.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
voltmárjobbis
@Pálinkás Pál: "egy dolgot mondj ,ami olcsóbb lett áfacsökkentés után a boltban" írtad.
Mert volt aminek csökkentette orbán az áfáját? Én nem tudok róla, de ha Te igen, írd meg.
voltmárjobbis
Januárban volt 2,8% nyugdíj emelés, most 1,2 % az összesen 4%, miközben az az élelmiszerek ára 7,8 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,1 százalékkal:
privatbankar.hu/cikkek/makro/tovabb-nohetett-az-inflacio-az-is-kiderul-mennyivel.html
Pofon a nyugdíjasoknak ez a szerény 1,2 %. Orbán élj meg ennyiből a slepeddel együtt!
Pálinkás Pál
@voltmárjobbis: most nem kutakodok...gugli a barátod...de rémlik hogy csökkentették a baromfi áfáját...

"50-60 ezer forintos megtakarítást jelentenek átlagosan egy négyfős család számára az elmúlt években bejelentett áfacsökkentések az élelmiszereknél – a számot Czerván György közölte még a nyáron."

"Az áfacsökkentésben érintett élelmiszerek közül a legnagyobb árrobbanás azonban nem a tejnél, hanem a tojásnál következett be. A termék forgalmi adója szintén 2017. január elsején csökkent 27 százalékról 5 százalékra, ennek ellenére átlagos ára a tavaly decemberi 39 forintról novemberre 46 forintra nőtt, de december elején már 60-70 forintot kértek a nagyobb méretű tojások darabjáért az üzletekben."
csak hogy picit segítsek neked...hirtelen ezt találtam...storeinsider.hu/gazdasag/cikk/afacsokkentes__ki_nyert_vele
voltmárjobbis
@Pálinkás Pál: okt 27. ""50-60 ezer forintos megtakarítást jelentenek átlagosan egy négyfős család számára az elmúlt években bejelentett áfacsökkentések az élelmiszereknél – a számot Czerván György közölte még a nyáron."
"
2017-es cikk! Csak hogy picit segítsek!
voltmárjobbis
@Pálinkás Pál: okt 27."Az áfacsökkentésben érintett élelmiszerek közül a legnagyobb árrobbanás azonban nem a tejnél, hanem a tojásnál következett be. A termék forgalmi adója szintén 2017. január elsején csökkent 27 százalékról 5 százalékra, ennek ellenére átlagos ára a tavaly decemberi 39 forintról novemberre 46 forintra nőtt, de december elején már 60-70 forintot kértek a nagyobb méretű tojások darabjáért az üzletekben"
Nem is értelek, akkor most jó, hogy a nőtt a tojás ára?
Csak hogy picit segítsek neked, mi a f@sz hülyeségeket írsz?
Pálinkás Pál
@voltmárjobbis: ...azt mondom hogy semmit nem ér az áfa csökkentés egy olyan terméknél ami szabadáras...mert azt a kereskedő fogja zsebre tenni,a vásárló semmit nem fog érezni a csökkentésből...illene már megérteni!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.