3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 59 247 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 35 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1425 főre emelkedett, 16 242 -en pedig már meggyógyultak.

Gyászos vasárnap: robbanásszerűen emelkedik a fertőzöttek száma, 35-en meghaltak

Az aktív fertőzöttek száma 41 580 fő. Az aktív fertőzöttek 28 %-a, az elhunytak 37%-a, a gyógyultak 29%-a budapesti. 2449 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 221-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a kormány által üzemeltetett járványügyi honlapon.

A kormány csütörtökön közzétett rendelete alapján, kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen maszkot kell viselniük a résztvevőknek.

A sportrendezvényeken nem kell maszkot viselniük a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását.

Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására.

Emellett továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Az őszi szünet alatt az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítást végeznek.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

(koronavirus.gov.hu)

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
@Pálinkás Pál: Szinte látom magam előtt a bejáratoknál a lelkes és törvénytisztelő szurkolókat maszkban, egymástól másfél méterre, és ez nem csak hosszában, hanem egy kör sugaraként értendő. Impozáns látvány. Egészen biztosan így lesz, mert öntudatosak, fegyelmezettek és a csapatért mindent.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
"A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet." hajrá fradi...
Pálinkás Pál
@csak úgy...: a stadion szerinted zárt tér??? elképesztőek vagytok!!!
Giovanni Alba
@Pálinkás Pál: Szinte látom magam előtt a bejáratoknál a lelkes és törvénytisztelő szurkolókat maszkban, egymástól másfél méterre, és ez nem csak hosszában, hanem egy kör sugaraként értendő. Impozáns látvány. Egészen biztosan így lesz, mert öntudatosak, fegyelmezettek és a csapatért mindent.
Pálinkás Pál
@Giovanni Alba: persze hogy nem fogják hordani,miért tennék??,általában fiatalok,veszély nem fenyegeti őket...senki nem szereti ha a semmiért korlátozzák...állítólag a maszk megvéd,ezt állítja szlávik...nos akkor bőven elég lenne az öregekre,meg arra aki fél!!! ez a rendelet nem is igazán nekik készült..inkább a tüntetőkbe rúgtak bele még egyet...legyen miért büntetni a fakabátoknak...
csak úgy....
@Pálinkás Pál: nem zárt de egymás seggibe vannak a seggfejek.
pali,neked is dukál a lóvag rend de elöbb írd meg a disszertációd a témába.
Gazella
Már irritáló ez a rendszeres hamísítás!! Pfff
Pálinkás Pál
@csak úgy...: és akkor mi van??? mutass már a halálozási listán egyet is közülük...de tudod mit...csak 5 olyat mutass akinek nem volt egyéb súlyos baja...elvégre cilike elismerte,ha valaki egyszer covidos volt, az mindegy mibe hal meg,covid halottnak számít...disszertációt meg nem írok róla,mert már rég megtették nálam okosabbak...mint említettem ,csak olyat írok le ,amit tudományosan lehet igazolni...egyszer vennétek a fáradtságot ..és utánanéznétek ennek az egésznek, tudományosan,orvosilag megközelítve...és nem a sajtó böfögését ismételgetve...szláviknak is utána nézhetsz, olyan szélkakas ,mint a gazdája a puhos...
csak úgy....
@Pálinkás Pál: te csak a halálozási listára koncentrálsz? nem ám egyszer fölkerülsz,mert vót már olyan,hogy valaki a bagatelizálásba halt bele.
Pálinkás Pál
@csak úgy...: ne félts te engem...nem vagyok sem aggastyán ,sem súlyos beteg...és kb húsz éve lázas sem voltam,lehet immunis vagyok az influenzára!!:)
Giovanni Alba
@Pálinkás Pál: Régi, meddő vita, te a halottak számát mondod (mint a fényes csillagunk) én meg a fertőzöttekét, mert a fertőzöttek, a betegek, a súlyos betegek nagyon nagy kapacitást kötnek le. Érintőlegesen passzol ide a vietnami háború gerilla taktikája. A vietkong nem az ellenséges halottak, hanem a sebesültek számát akarta növelni. Ha egy katona meghal, akkor egy ember kiesett a harcból, ám ha egy katona megsebesül, akkor kiesett ő és kiesett még négy, aki hátraviszi a sérültet. Többek között ezért is ijesztő a tegnapi 3149 új fertőzött.
Pálinkás Pál
@Giovanni Alba: nos tisztázzunk valamit..a fertőzött az nem beteg...a fertőzötteknek még öt százaléka sem szorul semmiféle orvosi beavatkozásra!! ti ezt nem fogjátok fel...a legtöbb fertőzött lábon kihordja,többségük észre sem veszi!!! aki covid miatt kórházba kerül annak nagy valószínűséggel egyéb súlyos betegsége van...azért meg ne nekem reklamálj hogy a kórházba kerülők miatt összeomlik az eü...
silber13
@Pálinkás Pál: Engedteséhk . hogy a szövegden nyiharásszak!:-))))))
kulabombaafityiszre
@Pálinkás Pál: ma, 10:57
Esetleg ha érdekel.
"Dr. Kyle Annen (University of Colorado in Denver) elmondta a Medscape Medical News-zal, hogy a tünetek (fáradtság, köhögés, nehézlégzés) elhúzódása a kórházi ellátást nem igénylő 18-34 évesek közel negyedénél, a 35-49 évesek egyharmadánál volt megfigyelhető."
otszonline.hu/covid-19-info/cikk/a_covid_19_hatasa_hosszan_mulik
csak úgy....
@Pálinkás Pál: köne alapítanod egy pártot,ha már a berki is alapított..
Pálinkás Pál
@csak úgy...: vagy nektek egy vallást...a maszk lenne az oltárotokon...
Pálinkás Pál
@kulabombaafityiszre: és ezzel mit akartál mondani??? ha nátháés vagy ,akkor is nehezen veszel levegőt!!!
ez elkerülte a figyelmedet??? "a kórházi ellátást nem igénylő 18-34 évesek közel negyedénél, a 35-49 évesek egyharmadánál volt megfigyelhető." olvastad ,kórházi ellátást nem igénylő...mint amikor megfázol és otthon maradsz amíg el nem múlik!!!
Pálinkás Pál
@silber13: nyihorásszál ,eszed megvan hozzá...mit találtál olyan nevetségesnek benne..?? egyáltalán tudtad értelmezni amit írtam,vagy segítsek??
kereső
@Pálinkás Pál: Pali !!Nem mindenki immunis az influenzára, és ehhez nem kell semmiféle más betegségben szenvedni. Már irritáló, ahogyan bagatellizálod a dolgokat- annak ellenére, hogy számtalan kutócsoport igazolja- hogy ennek a virusnak a legnagyobb veszedelme- az hogy kiszámithatatlan, hogy gyakorlatilag kiismerhetetlen. Ha figyeled egyre- másra dőlnek meg a különböző gyógyszerekben, gyógymódokban vetett eddigi remények, mert kiderül, hogy majdnem mind hatástalanok. És még valami, aki fertőzött- az lehet, hogy maga nem veszi észre magán a tüneteket, de fertőz!!! ,és olyanokat fertőz meg. akik nem immunisak. Arról nem is szólva, nem tudják, hogy aki most megfertőződött DE nem lett beteg???, annak a későbbiek folyamán esetlegesen milyen szervi károsodásai lesznek- sziv, érrendszer. agy. Te tudod??? Mert ez is benne van a pakliban ennél a frányánál- sok tudós/kutató ezért is mondja, hogy ez nem egy "természetes" virus- hanem létrehozott.
Pálinkás Pál
@kereső: nos ...tévedsz..a legtöbb gyógyszer, amiről most kiderült hogy hatástalan...arról igazán a témában jártas kutatók már tavasszal kijelentették, nem lesz jó...ez ellenőrizhető,utánanézhetsz...az meg hogy minek mi lesz a szövődménye,az mindennel így van ,ami még eddig nem volt... aztán ...nem bagatellizálom el, ha utána nézel ,tavasz óta azt mondom..a veszélyeztetetteket kell hermetikusan elkülöníteni, különben sosem lesz vége!!! amit eddig a világ jó része csinál ,az szimplán időhúzás, kitolják a járvány lefutását, de attól hogy kitolod,bizony ugyanannyi áldozatot fog követelni,csak hosszabb ideig szívunk miatta!!! Nézd meg a Svédeket...hagyták nyáron lefutni...most 3 hét alatt nincs annyi áldozat náluk ,mint itthon egy nap!! a fertőzésről...gondolod hogy ez a hülye maszk megvéd a fertőzéstől...amikor a veszélyben lévők ugyanott közlekednek mint a "fertőzöttek"..ugyanazt fogdossák... egy megoldás zárná rövidre a dolgot...szigorú 1 hónapos karantén a veszélyeztetetteknek...de ezt egyik politikus sem meri meglépni hogy "bezárja" az időseket, krónikus betegeket...így marad a szenvedés,meg a várás a csodára...a vakcina igen lassan készül...és ugye tudod,ha a vírus közben valamiért mutálódik,akkor sz@rt sem fog érni...ezért, az egyetlen megoldás a karantén...de az egy ország esetében kivitelezhetetlen...
Giovanni Alba
@Pálinkás Pál: Fogadjuk el, hogy a fertőzött nem beteg. Még. Nem kötözködés, de mi van, ha az újonnan felismert fertőzött régi tüdő, szív, máj, egyebek, beteg? Ami biztos, a fertőzöttet izolálni kell, magyarán karantén. Nagy szerencse, ha otthonról is el tudja látni a feladatait. Ha nem, akkor kiesett a termelésből, szolgáltatásból, tehát inaktív. Jó, azt mondod, a fertőzöttek kb. 5%-a igényel kórházi ellátást. Ez tegnapra vetítve 150 eset. Egy nap alatt és ez még emelkedni fog. Nem téged hibáztatlak, hogy összeomlik a kórházi ellátórendszer, hanem azokat, akiknek kötelessége lett volna a nyári sokkal könnyebb helyzetben felkészülni az általuk bejelentett őszi fellángolásra. Mert ennek jó vége nem lesz, az biztos. Ilyen körülmények között több tízezres nézőszámmal kalkulált focimeccset szervezni, engedélyezni, sőt, propagálni enyhén szólva súlyos felelőtlenség. Piszokul emlékeztet ez a mentalitás a "nem kell oltás, a bárányhimlő csak pár kiütés, nem kell félni, mihamarabb át kell rajta esni, rajta, szervezzünk bárányhimlő partykat" féle felfogásra. Előre a nyájimmunitás megszerzése felé, aki útközben kihullik, úgyis meghalt volna valami másban!
-Igen dadus, de az a szívbeteg még élhetett volna néhány évet. Ő és akik szeretik őt, nem biztos, hogy felhőtlen örömmel üdvözlik ezt a megközelítést.
Egy durván személyeskedő kérdés a végére. Mit szólnál, ha egy orvosi bizottság sorban beidézné az állampolgárokat, és az egészségi állapot alapján kockázatelemzést végezve kiküldené a határozatot egy olyan melléklettel, amelyben szöveges és táblázatos formában mutatnák ki, mekkora a túlélési esély. Mondjuk 5% és alatta lévő értéknél egy behívót is tartalmazna a levél. Felszólítás a megjelölt gyülekezési helyen való megjelenésre a megadott időpontban.
Mennyivel egyszerűbb lenne a dolog, semmi totoja, semmi töketlenkedés. Úgyis meghaltak volna, nem?
Pálinkás Pál
@Giovanni Alba: kicsit sarkítod a dolgot.../nem is kicsit/...áruld el nekem,mi kifogásod lenne ha legalább az öregeket kivonnák az egyenletből legalább egy hónapra??? szigorú karanténnal...ami a fertőzötteket illeti, azt ugye tudod hogy nem valós szám...mivel csak a gyanús eseteket tesztelik...tehát a valós fertőzöttek legfeljebb pár ezreléke jut el a kórházig...de nem is ez a lényeg...mindegy mit csinálsz, ha azokat akik megbetegedhetnek tőle,nem különíted el,akkor minden egyes intézkedés csak időhúzás kategória!! mert egy hordóra is rakhatsz kisebb csapot, attól még kifolyik belőle a víz, csak hosszabb idő alatt!!
vacsi
Aki nem tartja be az óvintézkedéseket, azokat, és családtagjaikat csak pénzért engedném gyógykezelni! Akkor is így viselkednének?!
kereső
@Pálinkás Pál: Tudtam kivülről, hogy mit fogsz válaszolni. annyira elvakultan szkeptikus vagy, hogy lehetetlenség bármiféle észérvet felhozni számodra. Nem is próbálkozom tovább, de engedd meg, hogy én és a többiek azért vigyázzunk magunkra, és azokra akik fontosak számunkra. Nem vagyunk rettegők- de egy ismeretlen , taroló betegség nem gyerekjáték. Te meg annak veszed. És mi eredménye lenne, ha bezárnák az időseket, a betegeket? Hiszen nem is ők terjesztik a virust, hanem azok akik közép-és fiatalkorúak. Ők a fertőzők. És mi van azokkal, akik tavasz óta önkéntes karanténban vannak idősként- és most fertőződtek meg. Mitól, kitől- na ez is egy rejtély.De azért ha kehet, ne te legyél már az ,aki halálra itél embereket- akik még az alapbetegségeik ellenére életképesek, azaz még élhetnének.
simmering73
Vannak reménytelen esetek. Kár lealacsonyodni a szintjükre. Ha a saját anyjukat temeti, akkor is mantrázzák majd a hülyeségeiket.
Pálinkás Pál
@kereső: mondjuk az van,ha bezárod az időseket ,meg a betegeket, akkor a "fertőző" fiatalok nem tudnának olyan embert megfertőzni,akinek ez problémát okozna!!! azon egyszerű oknál fogva hogy nem találkoznak...és a másik demagógia
"ne te legyél már az ,aki halálra itél embereket- akik még az alapbetegségeik ellenére életképesek, azaz még élhetnének. " vazze...ez egy járvány, senki nem ítél halálra senkit...így működik a földön,mióta van társadalom!!! nem én döntöm el kiéli túl ,hanem a saját immunrendszere,mert vírusfertőzés ellen nincs gyógyszer!! komolyan olyan mintha debilekkel beszélgetnék!!! már ne haragudj!!! arra nem gondoltok hogy a mostani gyerekeknek milyen élet ez???
vacsi
@Pálinkás Pál: Az unokáim 5-8 évesig, nagyon is pontosan tudják, hogy mit jelenthet ez a járvány. Persze, hiányzanak a társaik, de megértik, hogy előbb ezen kell túl lenni. A baj pont az, hogy a vírusfertőzés ellen nincs gyógyszer, így marad a megelőzés - de ha a tömegek összejönnek, egymásra lihegnek, végigfertőzik egymást - majd mindegyik hazamegy a saját családjához, megfertőzi a szüleit, nagyszüleit, majd bemegy a munkahelyére, végigfertőzi a kollégáit, akik között idősebbek is vannak - meg a szomszédait, a lépcsőházbélieket...
Ez a mostani felvonulás, tüntetés majd 2 hét múlva mutatja meg, mekkora bajt csináltak - de akkor már késő lesz! Eső után köpönyeg - ahogy a nagymamám mondta...
lusta
Sajnos Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk csak ködösít. Semmilyen kézzelfogható adatot, amit lehetne a szakembereknek éertelmezni, amit a laikus is esetleg megért, nem tesznek közzé. Milyenek a fertőzöttségi adatok éldául kerületenként a fővárosban, a településeken, milyen teszteket használnak? Azt sem tudjuk, hány embert teszteltek. A cseheknél napi 40 ezret. Más országokban azt is megadják, hogy az elhunyt csak a vírus miatt, vagy volt más betegsége is. Darabra. Olyan nehéz ezt itthon megcsinálni, ami máshol működik?
Pálinkás Pál
@vacsi: csakhogy a megelőzésre egy intézkedést nem tudsz mondani!!! a megelőzés az lenne ,ha a veszélyeztetetteket elzárnák ...már nem tudom másképp mondani,így talán megértitek...aki megbetegedhet a vírus miatt...eddigi adatokból látszik kik azok, őket 1-2 hónapra szigorú karanténba tenni...a többség pedig élhetné az életét normálisan,és a járvány is lefutna hamar...lásd a Svédeknél alig van megbetegedés, halott még kevesebb...ők nem időhúzásra játszottak a tavasszal!!! és mielőtt a svéd halottakkal jössz... Belgiumban dupla annyi volt, Európa egyik legkeményebb karanténszabályozása mellett!!! ezen is tisztán látszik ,mennyit érnek a rendelkezések!!!
vacsi
@Pálinkás Pál: Ebben tökéletesen igazad van! Mi a férjemmel március óta ki sem léptünk a kertkapun. Igaz, szerencsére nagy kertünk van, otthon meg rengeteg könyvünk, kézimunka, stb. És óriási szerencse, hogy a gyerekeink bevásárolnak és a kapu elé leteszik a csomagot. Mi meg néhány napig rohasztjuk, csak utána visszük be a házba...
Végül is, jól megvagyunk, csak az unokáink hiányzanak, de ők nagyon. Még szerencse, hogy tudunk telefonon beszélni, sőt, már levelezni is.
Pálinkás Pál
@vacsi: nos...én sem magam miatt "sírok"..szintén kertes házban lakom,autóval járok...nagybevásárlást kihozatom...effektív engem nem nagyon érintenek ezek a dolgok...bő tíz éve itthonról dolgozom...ami engem a legjobban zavar az az,hogy hülyének nézik az embereket...és azért mert az elején elcseszték, már nem tudnak kijönni sem belőle...mert ha meghoznák a megfelelő döntéseket, akkor rögtön kiderülne hogy az összes eddigi csak parasztvakítás volt!%!
simmering73
Biztos voltam benne, hogy otthonról a lefüggönyözött szobában a fotel mögül ossza az észt nektek a propeller fogadott virológus prókátora. Csak nem akartam megvádolni vele, de most ő maga vallotta be.
Gazella
@silber13: Nyugodtan nyihorázz! @Pálinkás Pál: nak igaza van!
kulabombaafityiszre
@Pálinkás Pál: tegnap, 11:16
Akkor sok sikert a covid kipróbálásához.
Pálinkás Pál
@kulabombaafityiszre: immunis vagyok minden flura...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.