Nonszensznek nevezte a kijevi magyar nagykövetet hétfői bekéretését az ukrán külügyminisztériumba a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó szerint nonszensz, hogy az ukránok bekérették a magyar nagykövetet

Szijjártó Péter a közmédiának azt mondta,

"nem túl barátságos hangnemben és nem a barátkozás szándékával" kérették be az ukránok Íjgyártó Istvánt.

Azt kérték számon, miért buzdították a magyarokat választási részvételre, miért buzdították őket arra, hogy támogassák a magyar jelölteket – tette hozzá.

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap este közleményében vádolta meg a magyar diplomáciát azzal, hogy közvetlenül beavatkozik az ukrán helyhatósági választásba, és emiatt "kemény reakciót" helyezett kilátásba.

A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter vasárnap közösségi oldalán bíztatta a kárpátaljai magyarokat arra, hogy szavazzanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikusaira és Babják Zoltán beregszászi polgármester-jelöltre.

Ha Ukrajna komolyan gondolja, hogy az Európai Unióval szorosabb együttműködésre törekszik és az európai integráció útjára kíván lépni, "akkor az ilyen bekéretéseket végre el kellene felejteniük"

- közölte a miniszter.

Szijjártó Péter a vasárnapi választási eredményeket kommentálva azt mondta: gratulál a KMKSZ-nek és a kárpátaljai magyaroknak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a KMKSZ erős frakcióval lesz jelen a kárpátaljai megyei tanácsban, így a magyarok véleménye megkerülhetetlen lesz a következő időszakban is Kárpátalja tekintetében.

A magyar kormány elkötelezett a mellett, hogy segítse, támogassa a kárpátaljai magyarokat. Készen áll az együttműködés folytatására a KMKSZ-szel. Folytatja a kárpátaljai gazdaságfejlesztési programot és a kárpátaljai intézmények támogatását – tette hozzá.

Óriási örömnek nevezte, hogy Beregszászban meg tudta védeni polgármesteri posztját Babják Zoltán, aki "eddig is kiválóan teljesített". Hozzátette: Beregszász és környékének fejlesztése tekintetében is kész a magyar kormány a további együttműködésre.

A miniszter gratulált valamennyi magyar jelöltnek, aki megnyerte a polgármester-választást.

Több településnek lesz magyar vezetője, elöljárója – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter köszönetet mondott a kárpátaljai magyaroknak, akik az országos átlagnál nagyobb arányban vettek részt a voksoláson.

Ezzel világossá tették, hogy magyarokról a magyarok nélkül nem lehet dönteni az elkövetkező időszakban sem. A magyar kormány készen áll arra, hogy Ukrajna kormányával szorosabbra fűzze az együttműködést, hogy Kárpátalja közös sikertörténet legyen – mondta.

A külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a másik oldalról is "lesz nyitottság erre".

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Nocsak Peti, valaki másnak is volt pofája betévedni a te játszóteredre és elvenni a játékodat?
Honnan vehette a bátorságot ahhoz, hogy ellopja a te ötleted? Ez a berendelési balf@szság már a Szijjártó-effektus néven vonult be a nemzetközi politika világába.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Szíjjártó is addig osztogatta a sallerokat meg a kokikat, hogy az ukrán kollégája megunta és visszaütött. Most pedig az izgága majom köpköd mindenfelé.
csipetke
A kakadunak meg kéne gondolnia,hogy mikor mit pofázik.Most visszanyalt a fagyi,őt osztották ki. Jogosan...
nezelodo
@karma1: Ott is alkalmazta a dakota az "oszd meg és uralkodj" stratégiáját, de nem biztos, hogy a végkimenetelnek majd örülni fog, mert ott is tudják, hogy "Lakva ismerik meg a hatalomvágyat"!
ómió
Nyilván a kampányolás még posztkommunizmusban is tilos!
Csizmás Kond
Ja, hogy itt vagyok én "szorostapukent"...mert te úgynevezett magyarként aki átvedlett lapítottorrú, félfekete maorinak, aki még arra is lusta hogy magyar fórumon magyar karaktereket használjon, aki a saját jóléte érdekében képes volt elhagyni szüleit hazáját, te mersz nevezgetni engem ,...na húzz vissza a birkáid mellé.
Amúgy mi a lószart tudsz te egyáltalán az erdélyi magyarokról, az EMDSZ-ről, a posványosról, a szabadegyetemről vagy valamiről amikor még azt sem tudod megállapítani önmagadról hogy magyar vagy-e vagy nem. Azt még meg lehet érteni hogy az elvándoroltnak hiányzik a szülőföld, de az aki elvándorol és onnan ugat vissza, aki elvándorol és megtagadja önmagát az nehogy már ő kezdjen erkölcsöt, emberséget, hazaszeretetet, magyarságtudatot osztogatni annak aki otthon maradt...te is egy ugyanolyan migráncs vagy mint bármelyik aki a mások által megszerzett civilizációban ingyen belehepped...mint az idejövő muszlimok, feketék...csak te még nem vágtad le senki fejét...szóval ne oktass és ne nevezgess ha megkérhetlek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.