A kisebbségi ügyek nem tekinthetők belügynek egyetlen létező európai és nemzetközi jogszabály szerint sem – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán.

Algériába tartva a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről jelentkezett be élő Facebook-videóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a tárgyalások főbb témái mellett kitért a fokozódó diplomáciai konfliktusra is Ukrajnával.

Szijjártó Péter a közzétett videóban azt mondta, hogy az ukrán külügyminisztérium bekérette a kijevi magyar nagykövetet, és azt a döntést hozta nyilvánosságra, hogy két magyar – valószínűleg kormányzati – tisztségviselőt ki akar tiltani Ukrajnából arra hivatkozva, hogy beleavatkoztak az ukrán belpolitikai folyamatokba.

A miniszter azt mondta: nem tudja, mire gondoltak beleavatkozás alatt. Arra, hogy a magyar kormány ötven lélegeztetőgépet adományozott Ukrajnának a kárpátaljai kórházak fenntartásáért és a koronavírusos betegek ellátásáért, arra, hogy Magyarország az egyetlen, amely megengedi az ukrán állampolgároknak a tranzitállást Nyugat-Európa felé vagy arra, hogy magyar költségvetési forrásból finanszírozzák az egyik legszennyezettebb kárpátaljai folyó vízének tisztítását? – sorolta Szijjártó Péter.

Szerinte a döntés "szánalmas és nonszensz", amely azt üzeni, hogy Ukrajna lemondott az európai és euroatlanti integrációért tett eddigi erőfeszítéseiről, és arról, hogy Magyarország támogassa ebben, mivel az Európai Unióban és a NATO-ban minden tagállam egybehangzó támogatására van szükség ahhoz, hogy új országokkal szorosabbra fűzzék az együttműködést.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország továbbra is készen áll a jó szomszédi viszonyra és a párbeszédre, de az elmúlt időszak azt mutatja, hogy ez a szándék egyoldalú.

A miniszter a kárpátaljai magyarokat a kormány teljeskörű támogatásáról és együttműködési szándékáról biztosította, valamint ismét gratulált a KMKSZ "történelmi, átütő sikeréhez" az ukrajnai önkormányzati választásokon.

A Kárpátalján elért eredmények világossá teszik, hogy a magyarok véleménye megkerülhetetlen lesz a térség jövőjének tekintetében a következő időszakban is

- mondta Szijjártó Péter.

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap este közleményében vádolta meg a magyar diplomáciát azzal, hogy közvetlenül beavatkozik az ukrán helyhatósági választásba, és emiatt "kemény reakciót" helyezett kilátásba.

Forrás: Index, HVG, MTI

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maxipocak
Annyira kilóg már a ló is, hogy nem is takargatják. Szarnak ezek a külhoniakra amúgy, csak a szavazat kell meg indok hogy blokkolják Ukrajna EU-s és NATO csatlakozását, moszkvai utasításra. Tökéletesen beleillik a "Putyin trójai falova" képbe. Ott bomlasztja a dagadt geci és bandája az EU-t, ahol tudja. Cinikus, pofátlan és aljas. Mint ahogy a fidess un block.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Nessy: gondold meg és igyál,örökké a világ sem áll ,mert elpukkan mint a buborék ...
@Nessy: ...,mi a szívükbe tiprunk a magyar tesóknak az allergiánkal de,lásd se kond se senki nem könyörül rajtunk,mert ök megérdemlik...,akkor meg hurrá!
Nessy
@csak úgy...: De miért nekem kell őket fizetni??? Helyes, mit iszunk??
csak úgy....
@Nessy: törököt, labancot, ruszkikat ki fizette,lassan a türk tanácsot is !?
a pálinka adómentes maradt? akkor azt!
ómió
@Eladott Ország: Na, bolsijózsi! Új "műsorral" jelentkezett az Athina TV? "Dúl a szegénység" meg "koldusház" lettünk, fajgyökér? Nem baj, hogy "csak" 10 évet késtél a "diagnózissal"? Tudod, amikor Böszme vezéredék éppen népzsebeltek! Nyugdíjat, fizetést loptak a magyartól, évi 2x "gázáremeltek" az egyéb "népjóléti intézkedéseik" mellett! Akkor úgy lapítottál a "bejelentéssel", mint bolsiszar a fűben! Most, hogy 10 év alatt duplájára nőtt a megelőző 65 év átlagbére, most már hirtelen "dúl a szegénység" meg a "koldusház", te fajtetü?! Nem szakadt még rád a Lenin szobor? A "pénzosztással" meg a magyar,mindig az aktuális kormányt szokta megbízni - bármilyen fájó is lehet efftársilag, hogy manapság nem lophattok! A magyar miniszterelnök - legalábbis a mostani - magyarokkal kampányol, bolsijózsi, még, ha határon kívülre trianonizáltak is, és nem - ahogy ti szoktatok - Brüsszelbe fut seggnyalni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.