A magyarok mindig is a szabadság hazájaként gondoltak az Amerikai Egyesült Államokra – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, George H. W. Bush néhai amerikai elnök Szabadság téri szobrának avatásán.

Minden magyar tudja, hogy Amerika a szabadság földje, amely őszinte szeretettel fogadta Kossuth Lajost, a budapesti amerikai nagykövetség Szabadság téri épülete pedig 15 éven át nyújtott menedéket Mindszenty József bíborosnak

- mondta a kormányfő.

"Sohasem feledjük el" – folytatta –, hogy a nagykövetség kapuja – Mark Palmer 1986-1990 közötti budapesti amerikai nagykövet személyes elkötelezettségének köszönhetően – mindig nyitva állt a rendszerváltó ifjúság előtt.

Azt is megjegyezte a Szabadság térrel kapcsolatban, hogy 1849. október 6-án az itt álló kaszárnya udvarán végezték ki Batthyány Lajost. "A magyarok első miniszterelnöke a megszállók kivégzőosztaga előtt fejezte be az életét. Ez világos üzenet minden utódja számára" – tette hozzá.

A "gyengébb felfogásúak kedvéért" felidézte továbbá: a tér egyik oldalán áll a német, a másikon a szovjet megszállás emlékműve. Világos üzenet ez is:

ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz, vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állsz

- fogalmazott.

Ma pedig "egy szoborral tisztelgünk barátunk, George Herbert Walker Bush, az Egyesült Államok 41. elnöke előtt" – mondta Orbán Viktor. Majd utalva arra, hogy néhány éve már Ronald Reagannek, az Egyesült Államok 40. elnökének is áll szobra a Szabadság téren, úgy fogalmazott:

itt áll, ezen a téren két férfi Amerikából, akik közösen indítottak harcot a világkommunizmus ellen

A miniszterelnök felelevenítette George H. W. Bush 1989-es budapesti látogatását, jelezve, hogy amikor az elnök megérkezett a Kossuth térre, ők pontosan ezt kérték tőle, azt, hogy "szabadítson meg minket Jaltától", és ő támogatta ezt, mert Közép-Európa népeinek szabadságról és függetlenségről szőtt álma az ő álma is volt.

Bush "értette, hogy bármit is süketeltek neki az elvtársak odabent, mi, magyarok a Szovjetunióval nem előnyösebb alkut szeretnénk kötni, hanem szakítani akarunk vele.

Mi nem komfortosabbá akarjuk tenni az amerikaiak pénzén a kommunizmust, hanem meg akarjuk dönteni. Mi nem közelebb akarunk kerülni a szabad világhoz, hanem a részévé akarunk válni" – emlékezett vissza Orbán Viktor az akkori követeléseikre.

Bush elnök "nagy áldás volt" – idézte Helmut Kohl korábbi német kancellár szavait, aki "a szívünkből beszélt, sokan éreztük ugyanezt az akkori Európában, úgy gondoltuk, hogy az általa vezetett Egyesült Államok nem fog cserben hagyni minket".

Arról is beszélt, hogy Bush nélkül Kohl kancellár nem tudta volna egyesíteni Németországot, de meg kellett küzdeniük számos európai ország vezetőjével, akik úgy tekintettek a fennálló rendre, mint saját biztonságuk, befolyásuk, jólétük alapjára.

Bush és Kohl bátor tettét a történelem igazolta, pár év leforgása alatt minden, ami mesterséges és hagyomány nélküli volt, darabjaira hullott. És minden, aminek erős és mélyreható gyökerei voltak, újra életre kelt – fogalmazott.

A kormányfő végül felidézte: budapesti látogatásakor megkérdezte Bush elnököt egy kislány, hogy mi lenne az a három dolog, amit a magyar gyerekeknek kívánna. Ő azt válaszolta, szabadság, boldogság és hosszú élet.

Így legyen! Isten óvja Amerikát és Magyarországot!

- zárta szavait Orbán Viktor.

David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszédében szintén emlékeztetett, hogy kilenc éve egy másik korábbi amerikai elnök, Ronald Reagan szobrát avatták a Szabadság téren. Most pedig egy újabb amerikai szabadsághőst tisztelnek meg, George H. W. Bust, és talán nem is lehetne méltóbb helyet találni a szobrának, mint közel Reagan elnökhöz és az amerikai nagykövetséghez – fogalmazott, az alkotást pedig az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatok és a jövővel kapcsolatos optimizmus jelképének nevezte.

Kiemelte: a magyarokat sosem hagyta el a szabadságszeretet, a kommunizmus összeomlása pedig egy új ébredést hozott a szabadságszerető embereknek. George H. W. Bush 1989-es látogatása a magyar fővárosban ezt a reményt jelképezte – jelentette ki a nagykövet.

Az Egyesült Államok 41. elnöke annak szentelte életét, hogy világszerte felszólaljon a szabadságért, segítsen az embereknek, javítsa az életüket. A közép- és kelet-európai népeket is segítette, hogy felszabaduljanak a kommunista elnyomatás alól – hangsúlyozta David B. Cornstein, akinek néhány nap múlva lejár budapesti nagyköveti szolgálata. Ezzel kapcsolatban rendkívül nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy mélyíthette az amerikai-magyar kapcsolatokat, és meggyőződését fejezte ki, hogy a közös célok és értékek továbbra is összekötik a két népet.

"Tegyünk ma ismételt vállalást, hogy ma és mindennap kiállunk a szabadságszeretet mellett! – szólított fel beszéde végén.

Az ünnepségen felolvasták George H. W. Bush fiának, George W. Bush-nak, az Egyesült Államok 43. elnökének levelét, amelyben köszönetet mondott, hogy édesapja előtt tisztelegve szobrot állítanak. "Büszke vagyok arra, hogy a nemzeteink közötti kapcsolatok virágoznak és egyre bővülnek" – írta.

A rendezvényen az egyesült államokbeli vendégek között volt Georgette Mosbacher varsói amerikai nagykövet, a Bush család és alapítvány képviselői, Marie Royce államtitkár Washingtonból, April H. Foley korábbi budapesti amerikai nagykövet, valamint George Pataki, New York állam volt kormányzója.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és David B. Cornstein nagykövet szeptember elején jelentette be, hogy a magyar kormány szobrot állít George H. W. Bushnak, az Egyesült Államok 41. elnökének a Szabadság téren a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
"A "gyengébb felfogásúak kedvéért" felidézte: a Szabadság tér egyik oldalán áll a német, a másikon a szovjet megszállás emlékműve."
beszarás ez a kétkulacsos volt kisztitkár,szintén a gyengébb fölfogásúak kedvéért mondom.
orbánnak mindenre van emlékmüve és ott koszorúz,hol ippeg hasznos...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Maria24s
Szeretne egy lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
volvós
Viktorka...letérdelhetsz először az amerikai elnök elé, aztán az orosz elé mindkettöt
az ov(r)ális szobában a pipa-heverőn...
kokopelli
Igen!...meg kell kérdezni az "indiánokat", a behajózott afrikai szinesbőrűeket,a hispán, ill. latin etnikumot,és
mégegyszer átgondolni,hogy kiknek volt É.Amerika (USA) mindig a szabadság földje! Azután tessék letörölni a
barna maradékot a "Trampli" hátsójáról!
csak úgy....
"A "gyengébb felfogásúak kedvéért" felidézte: a Szabadság tér egyik oldalán áll a német, a másikon a szovjet megszállás emlékműve."
beszarás ez a kétkulacsos volt kisztitkár,szintén a gyengébb fölfogásúak kedvéért mondom.
orbánnak mindenre van emlékmüve és ott koszorúz,hol ippeg hasznos...
csak úgy....
amerikából jöttem,mesterségem címere :lölö és vö támogató
kokopelli
@csak úgy...: Nekem marha nagy mázlim volt,mivel mindkét nejemnek és nekem is közeli rokonaink voltak
az USÁ-ban! Párszor mi ketten eltévedtünk a nagyvárosokban,és láttuk néha azt a "szabadságot",ami bennünket
sietésre ösztönzött ! (túristacsoortos "sightseeing" tényleg más volt!) (;-))
csak úgy....
@kokopelli: te mormon? már csak a kettö nejed miatt? :)
egy turista nem lát semmit ,max. jó vagy rossz benyomásai lehetnek valamiröl.
tudode
Szokásához híven belekotyog egy 328,2 milliós állam belügyeige, mert szép fiú akar lenni, azzal együtt, hogy a napnál is világosabb, sőt papírja van arról, hogy
.
----- Székelyek Világszövetsége is tudatában van azzal, hogy az alaptörvény közjogilag érvénytelen, és egy magánhatalom vette át a parancsnokságot!
.
www.facebook.com/SzVSz/posts/1488829821256867/
----------------------------------------
.
Sőt megalkotta az un. rabszolgatörvényt, akkor amikor neki kellene szolgálnia a társadalmat!.
Giovanni Alba
@csak úgy...: Például Peking, Tienanmen tér. Az internet nem felejt (legfeljebb lekapcsolják, de lelkes fiatalok, meg középkorúak, meg mindenki, akinek teli van a mamusza ezzel a vircsafttal majd megoldják).
kokopelli
@csak úgy...: ...az első házasságból nem tanultam! Igaz,hogy 2-szer is voltam a mormonoknál (Utah/Arizona hatá-
rán) és nagyon tetszett a szelídségük,kiváncsiságuk és a vendégszeretetük! ...na meg a sok ajtó a házukon! (minden
feleségnek volt saját kislakása!)..(;-))
Béla333
És te mocsok a megszállók oldalára álltál. Az oroszok meddig is voltak itt megszálló erők? Vagy 45 évig?!
kissé felnőttem
akkor hová soroljuk megszabaditó megszálló vagy felszabadító a közép az illik ide
csak úgy....
orbán és a szabadság..,szabadság elvtársak! :)
Gazella
Komolyan elgurult a dagadék gyógyszere... mindig a seggnyalás pávatáncozás megy.
lampa laz
"ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz, vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állsz

még ezeket is te mondtad, te hibban,

“Mi az ajtót a nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak, a Szovjetuniónak és a kommunizmusnak meg ajtót mutattunk, és azt üzenjünk a jövőnek, hogy ne engedjék, hogy visszamásszanak az ablakon” – fogalmazott.
Orbán Viktor
"Hozzátette: azt is üzenik a következő generációnak, ne engedjék, hogy a demokráciából demokrácia nélküli többpártrendszer legyen. “Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik, a demokráciát pedig nem lehet felülről irányítani, hanem csak az emberek szívéből nőhet ki” – mondta Orbán Viktor.

"A pártelnök hangsúlyozta: ki kell tartani a “nyugatos Magyarország mellett”, nem szabad engedni, hogy erről az útról Magyarországot letérítsék."

aztán az orosz, török, arab, brazil, kínai, Fülöp-szigeti patkány haverjaidnak hagytad, h letérítsenek a nyugatos útról. Ezeket látva rájöttél, h lopni sokkal egyszerűbb, -mert nyugatról ömlik a pénz- mint bajlódni holmi demokráciával. Jó gyomrodvan patkány, pedig ideje lenne lehányni magad.
kereső
@Nessy: Ott van a harmadik szereplő IS!- Németország. Én csak azt nem tudom- és lehet, hogy máshol is elgondolkodnak rajta : az álságos német emlékműre miként gondol, és miként gondol a szovjet emlékműre. A kétkulacsos pávatánc ezzel most jól betáncolta magát a kör közepébe.
Szeparepa2
Aha persze, és a haverjaid, Putyin, Erdogan, Lukasenka vagy éppen a kommunista Kína vagy a német nagytőkés multik mind a szabadságot hozzák el igaz, te szégyenek szégyene elmebeteg náci hazug hazaáruló szélkakas pávatáncos rablógyilkos maffiavezér országromboló nemzetpusztító patkánygeci szarbángeci, a putris rákos kurva anyád, aki seggét a ravatalon basztad véres cafrangra az 1 centis puha fütyiddel...
justhpeter
Hánynom kell ettől a szégyentelen, primitív dumától. Amerikát élteti, miközben putyin alfelét dédelgeti.
tudode
Ha nem volna ez a pasi ki kéne találni!
.
Amerre jár összevissza hetyeg mindenféle baromságot, ami ki tudja melyik énje diktál:
.
Hogy aggódott a narancsbukta után a demokráciáért, a karaktergyilkos, jól bevált eszközével, amiben brlliáns
.
---- Orbán Viktor a népszavazás után az EchoTV-nek (2008. március 13.)
www.youtube.com/watch?v=ZbhZRdqBgsI
Kétségbe volt esve a magyar demokráciáért!
-------------------------------------------------------.
---- Orbán Viktor az újlaki iskolában (2008. február 28.)
www.youtube.com/watch?v=C1_tjO1ZQug&t=322s
-------------------------------------------
.
Akkora frász adott mesterművéel a sarjadzó demokráciának, hogy az állampolgároknak a fal adja a másikat, majd ha sikerült felszabadulni az országnak ez alól a piti Bt alól!

.
Clavigo
Azért Kínába is eljár koszorúzgatni...Arra is akad bőven, kinyalnivaló szaros segg.
Pálinkás Pál
né má na...csak nem kezet fogtak??? pedig az legalább annyira veszélyes mint maszk nélkül buszozni!!! így mindenki láthatja orbán kb mennyire tartja veszélyesnek a járványt...
namihami
Mondja ezt éppen az, aki nem tudja a fejét a Putyin ( milyen nemzetiségű is és éppen kik voltak itt 45 évig?) se..éből kihúzni. Ez a Putyin már nem a Szovjetunió cárja, de a különbség inkább ront, mint javít az állapotokon.
Persze, egy megfelelő helyen tartott karton komoly szorító- és kényszerítőerő lehet.
csak úgy....
orbán egy hazudós ripacs,aki kisz nehézségekkek a kisz böl indult és maradt is kiszit kiszes..,neki a pártjával egy a zútja a boldogulása érdekében! egy önzö focialista ripacs
Lepényleső
Akkor talán a szabadság mellé,akkor is ha a megszállók ugyan beszélik a nyelvet,
de ritka aljas módon sanyargatják és fosztogatják a tagadott többségben lévőket?
csak úgy....
én azért szeretem az orbán efftársat mert az utóbbi 10 évben többet hízott,kopaszodott ,öszült és hazudott mint én 20 év alatt ! efftársilag..
voltmárjobbis
Ha magyar vagy mondja a csúti cigány: csak két lehetőség között választhatsz, vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állsz.
Én magyar vagyok és a harmadikat választom: fidesz és ellened.
Pokróc
A már az akkor is xar és fals tájékoztatás miatt rohadt sokan nem tudták mi az a jaltai egyezmény .E tuti bizos . Évztitedeken keresztül nem tudták az mi .
solidedge
A II. világháborúban mi is megszállók voltunk a Szovjetunióban. Azok is maradtunk volna ha nem ebrudaltak volna ki bennünket onnan.
ómió
Azért az átverőket meg a trianoni rablókat se felejtsük ki!
Aki Én
@ómió: Délután van, és te most riadtál meg? Eligazítás volt, ahol mindent bevetettek, hogy töröljék a memóriátokból a gazdátok Sorosista, komcsi múltját? Arra a részre sem emlékszel, mikor néhány éve Kínában nem tudta mit csináljon kínjában, és elment megkoszorúzni egy nosztalgikus komcsi emlékművet? Éppen ott, ahol a kínai komcsi rezsim diákok tömegét mészárolta le?
Gyere és tagadd a tényeket, ahogy szoktad, bolsi propagandista.
kokopelli
@voltmárjobbis: én például nem értem,hogy mi a lóizét akart "közzétenni"! Mi lenne a harmadik út! Már a "megszállók"
említése is egy baromság! Kik azok a degenerált megszállók,akik M.o.-ra áhítoznának! Ekkora homély van a "búrájában?
(üdvözlet Graz-ból?)
czicc
Ki kéne már űzni a megszállókat Viktorból.
ómió
@Aki Én: Látom, nálatok, efftársaknál eligazítás szokott lenni. Ki tartja? Korózs efftársad? "Hiteles"!Egyébként tényleg van, akinek sorosista, vagy éppen komcsi múltja volt - rablógyilkos bolsi eleid "szisztémáját" már többször megbeszéltük (csak megjegyezni vagy képtelen) - és van, mint te és az aktuálbolsi tetübandátok, akiknek ez a jelene! Legújabban meg már a tienanmen téri áldozatok megkoszorúzását is a bolsevizmus melletti kiállásként hazudjátok? "Ögyes"! Athina Híradó "innováció"? Legalább Korózs efftársad "narrálja" ezt is?
kokopelli
@Aki Én: A Bush-család legnagyobb csodálója még máig sem vette tudomásul,hogy mindkét Bush-elnök hamis
vádak alapján háborút vezetett a közelkeleten! Az álltaluk állított atombombák még mindíg nem kerültek elő!Az i-
lyen elnököknek tényleg szobor jár! Érdekes,hogy csak a Bush-kormány tagjai vették a bátorságot ,hogy köny-
nyes szemmel a hazugságot bevallják! Az O.V. sem büszkélkedik,hogy a "kis-Bush" választási fellépésén ott csá-
polt a tengeren túl!
kokopelli
@kokopelli: Elfelejtettem ...Eric Laurent: "A Bush család háborúi" című könyvet ajánlani a szoborhoz! (;-))
Nyírfa
Pontosan, Viktor: nekünk a szabadság kell, nem egy hazug tróger, egy aljadék, aki meglopja a saját népét. Pont.
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Nyírfa: Még ha csak meglopná... de most már gyilkolja is.
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Ha a szabadság alatt azt kell érteni, hogy Orbánhoz kell lojálisnak lenni, akkor jöjjék a megszállás inkább.
Nyírfa
@Vilagbol Kiabrandult Mosofazek: Gátlás és lelkiismeret nélkül. Mint egy gép, amit pusztításra programoztak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok