A kormány az előző évekhez hasonlóan idén is 1,3 millió adag, három vírustörzset tartalmazó magyar vakcinát (3Fluart) gyártatott le. Az állam emellett azt az eredetileg a gyógyszertáraknak szánt 100 ezer négykomponensű oltást (Vaxigrip Tetra) is megvásárolta a Sanofitól, amelyet a 3 évesnél kisebb gyerekeknek és a várandós nőknek lehet beadni. Azóta a miniszterelnök, a kormányszóvivő és az országos tisztifőorvos már számos alkalommal elmondta, hogy az oltás mindenki számára ingyenes. Most azonban kiderült: várólistás lett a kormány által reklámozott ingyenes influenzaoltás.

Sok háziorvosi praxisban beadták a rászoruló idős vagy krónikus betegeknek a magyar influenzavakcinából kapott első készleteket, és most az orvosok egyelőre hiába várnak utánpótlásra – számolt be kedden a Telex. Az egyik háziorvos a lapnak azt mondta: a korábbi évekhez képest ötször-hatszor annyi betege kér most oltást, de nem tud mit tenni, egyelőre várólistára írja a neveket. Van olyan praxis, ahol még elérhető a vakcina, máshol az orvos azzal nyugtatja a betegeit, hogy jönnek majd új készletek, és bőven lesz idő novemberben oltani.

A kormány szerint tudnak venni és gyártani is plusz vakcinát, a Sanofi viszont a Telexszel azt közölte:

ők már nem fognak újabb készleteket szállítani a saját négykomponensű oltásukból.

A helyzetet egy háziorvos így írta le a Telexnek:

Az elosztásakor első körben max. 200 db oltóanyagot igényelhetett minden háziorvos... ezt a 200 db-ot az meg is kapta, aki az első nap délelőttjén ment az oltásokért, aki viszont aznap délután, annak már csak 100 db jutott, mondván, hogy »nem gondoltuk, hogy minden háziorvos kérni fogja a 200 db-ot«

Mivel a háziorvosok is tisztában voltak azzal, hogy ez a mennyiség korántsem lesz elég mindenkinek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait követve prioritási listát állítottak fel: az első adagokból a 60 év feletti és a rizikócsoportba tartozó, krónikus, daganatos, szív-, tüdő-, vese- vagy cukorbetegeket oltják be.

Fiatal, egészséges pácienseknek egyelőre azt javasolják, várjanak türelemmel.

Egy háziorvos azt mondta a Telexnek: 

A kormányzati kampány miatt az emberek tömött sorokban jönnének oltatni. Olyanok jelentkeznek nálam, és kérik az ingyenes oltást, akiket évek óta nem láttam. Eddig a kb. 2000 páciensem közül éves szinten 150-180-an kértek oltást. A mostani érdeklődést látva idén 5-6-szor több vakcinára lenne szükség

Ő nem tud mit tenni, várólistát állított fel az oltásra.

Az egyik orvos már olyan hivatalos választ is kapott a tisztiorvosi hivataltól, amelyben nem tagadják, hogy átmenetileg elfogyott a vakcina:

Tájékoztatjuk Önök(et), hogy a 3Fluart oltóanyag jelenleg elfogyott. Kérjük szíves türelmüket, plusz adagok megrendelése a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé a múlt héten megtörtént, érdemi választ erre még nem kaptunk. Kérjük, hogy további értesítésig ne kérjenek oltóanyagot ill. időpontot. Megértésüket köszönjük!

A Telex hozzáteszi, hogy 

egészen más a helyzet a másik vakcinával, a Vaxigrip Tetrával.

Ez nemcsak abban különbözik a magyar vakcinától, hogy három- helyett négyfajta influenzavírus ellen nyújt védelmet, hanem abban is, hogy csak hasított és nem teljes vírust tartalmaz, ezért kisebb eséllyel okoz lázat.

Ebből csak 100 ezer adag érkezett Magyarországra, de a cég a kormány kérésére a teljes készletet a Nemzeti Népegészségügyi Központnak adta el, hogy azt a valóban rászoruló, 6-36 hónapos kisgyermekek, valamint a terhes és szoptató nők kaphassák meg ingyen.

A Vaxigrip ezért sem a patikákban, sem a fizetős oltóközpontokban nem érhető el.

A kérdés ezután az, hogy ha a 100 ezer oltás kevésnek bizonyul, szükség esetén tudnak-e újabb kontingenst gyártani és szállítani Magyarországra. Asztalos Andrea, a Sanofi kommunikációs igazgatója a Telex kérdésére ezt válaszolta:

Sajnos azt kell megerősítenem, hogy nem látunk esélyt további szállítmányra ebben az influenza szezonban. A gyártás tervezése tavaly októberben indult a mostani szezonra, amikor még nem lehetett látni a koronavírus járvány okozta megnövekedett oltási igényt. A vakcina biológiai készítmény, melynek gyártási technológiája nem teszi lehetővé a rövid távon történő előállítást

Forrás: Telex

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Hiába, a fidesz matek visszaütött! Eddig az ingyenesen járó 1,3 millió vakcinát megvásárolták, aztán elkezdték a szöveget, hogy mindenki oltassa be magát, ingyér van, és most előnyös. Ja, hogy legalább 3 - 4 millióan igényelnének oltást, ami logikus, ki gondolt rá! A sok bölcs közül egy sem!
justhpeter
Ez csak a kormány szokásos töketlensége.
simmering73
Mindkettő cseppfertőzéssel terjed. Ha a covidot jó eséllyel kivédhetjük a maszk használatával, akkor kivédhetjük az influenzát is. Nem? Mire fel ez az őrült hiszti. Mikor még mindig azt látom, hogy az emberek nagy része felelőtlenül viselkedik és sz@rik a maszkot helyesen viselni.
Béla333
Már megint csak a szövegelés megy. Nincs influenza elleni oltás, de az ért arról pofáznak, hogy mindenkit beoltanak.
Hazudnak reggel, délben és még este is.
80 éves ismerősöm, aki eddig mindig beoltatta magát az influ ellen, most nem jutott oltóanyaghoz, mert egyszerűen nincs! Ennyit a gondoskodó államról.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.