A Magyar Államkincstár a cikk megjelenése után közölte, félrevezető hírek jelentek meg egy fóti nyugdíjas személy méltányossági segélyének kiutalásáról.

Az ATV korábban arról számolt be, hogy egyszeri segélyt igényelt az államtól egy 73 éves nyugdíjas nő. Alig másfél hónap után 50 forintot kapott.

Ez annyira megalázó. Ezen már csak nevetni lehet. Jobb lett volna, ha nem küldenek semmit

– mondta az ATV-nek egy 73 éves fóti nyugdíjas nő, aki egyszeri segélyt igényelt az államtól,

de mindössze 50 forintot kapott, és ezt is másfél hónap után.

Az asszony férje évekkel ezelőtt elhunyt, özvegyi nyugdíjával együtt havi 91 ezer forintot kap. A koronavírus-járvány előtt egy bevásárlóközpontban takarított, most ugyanezt csinálja egy irodaházban, éjszakánként.

50 forintot kapott egy fóti nyugdíjas az államtól

A csatorna megkeresésére a Magyar Államkincstár azt közölte,

a nyugdíjas nő nem kaphatott 50 forintot, mert az egyszeri segély minimum összege 15 000 forint. A panaszával pedig ahhoz az illetékes szervhez kell fordulnia, amelyikhez a kérelmet benyújtotta.

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke szerint a nyugdíjas létminimum körülbelül 80 ezer forint, ám jelenleg 700 ezer idős ember ennél kevesebből él.

Frissítés – Helyreigazítás

Cikkünk megjelenése után a Magyar Államkincstár közleményt adott ki, melyet változtatás nélkül alább közlünk:

Félrevezető hírek jelentek meg egy fóti nyugdíjas személy méltányossági segélyének kiutalásáról. Ügyfeleink személyes adatainak tiszteletben tartása miatt, az ő kifejezett beleegyezésük nélkül konkrét ügyekről nem adhatunk tájékoztatást. Ugyanakkor általánosságban felhívjuk a figyelmet arra, hogy az érintett részére a hírek szerint kiutalt 50 forint a vonatkozó jogszabály alapján nem lehet egyszeri segély, mivel annak legkisebb összege 15000 forint. Ilyen összegű kiutalás – az érintettnek a televízió híradásában és a sajtóban is megjelent saját elmondásából kiindulva – az előző évi nyugdíj melletti munkaviszonyból elért jövedelme után a hivatalból megállapított 0,5 százalékos mértékű, visszamenőlegesen elszámolt nyugdíjnöveléssel történhetett, amelynek időpontját a jogszabály a munkaviszonyban állók esetében a tárgyév szeptember 30-ban rögzíti. Félreértést az okozhatott, ha az ügyfél ugyanebben az időszakban adott be egyszeri segély iránti kérelmet is, ugyanakkor az összegek kiutalása előtt minden esetben határozatban értesítik az ügyfeleket az ellátás összegéről, jogcíméről, így tisztázható, hogy mire is vonatkozott a hírekben szereplő összeg.

Cikk- és címlapkép: Pixabay (illusztráció)

(atv.hu)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
@Jozefina: Ezt a "hatalmas összeget" is másfél hónap után sikerült kiutalni???Sajnos ha tévedés is, sok nulla nem maradhatott le az összegről!!
Azért felháborító, hogy 73 évesen még dolgoznia kell!!! Tudom, vannak akik ennél kevesebből élnek, de hát MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Mit panaszkodik!!??91 ezért már sok csirkefarhátot meg kutya konzervet tud venni.Sok nyugdíjas meg 30 40 ezer forintból vegetál kb a fele elmegy gyógyszerre a másik fele pedig rezsire! Bár az szép hogy 70 évesen is dolgoznia kell jól teljesít a kurmányunk!
Csizmás Kond
...az is lehet hogy hecc kedvéért lehagyták az ezret...ragadjon a sok marha...mert ez a szabad sajtó figyelemmagáravonó módszere.
ágimami
@Jozefina: Ezt a "hatalmas összeget" is másfél hónap után sikerült kiutalni???Sajnos ha tévedés is, sok nulla nem maradhatott le az összegről!!
Azért felháborító, hogy 73 évesen még dolgoznia kell!!! Tudom, vannak akik ennél kevesebből élnek, de hát MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT!!!
ila51
Az korrekció volt . Sokan kaptak olyat . Az öregemnek is hozta a postás 5 nap múlva pedig az aktuálisat . Mondta is hogy sokhoz írt értesítőt , becaplathatnak a postára érte. Az öreg kapott róla levelet . Mások is kaphattak , csak elfelejtették .
nezelodo
Azt hittem, hogy már a hivatal is gúnyolódik, mint a vezér az ellenzékkel, háta mögött százegynéhány bátor emberével. Ha egyedül van, a függöny mögé bújik.
vacsi
Nem csak az a megalázó, hogy 50 Ft-ot kapott, hanem főként az, ahogy erre az Államkincstár reagált...
Persze, ha még mindig Mészáros József a vezetője, akkor nem csodálkozom.
vacsi
@rokker33: Far-hátat még vehet pár darabot, de kutyakonzervet?! Hol élsz Te?
rokker33
@vacsi: Ausztriában, ahol az emberek nem dolgoznak 70 évesen és nem havi 150-300 euro a havi nyugdíjuk nem ismerik a far hátat és a csirke kaparót sem ! Magyarországon sajnos vannak olyan nyugdíjasok akik a 200 forintos kutya macska konzervet eszik mert az olcsó és nagy mennyiségű és mire kifizetnek mindent nekik nem marad semmi!2000-es évek óta 28500 forint a minimál nyugdij és ezen egyik kurmány sem emelt az utóbbi 20 évben!
kereső
@rokker33: Ez nem teljesen igy van. A 28.500.-Ft-os minimálnyugdij összegét 2008-ban állapitották meg.( a patás volt a miniszterelnök)
Az öregségi nyugdíjminimum összege 2008 óta változatlan. A fentiek alapján látható, hogy miért is nem nyúl hozzá a Kormány. A "befagyasztott" nyugdíjminimum mellett a magánnyugdíjak államosítása, a korhatár fokozatos emelése, az indexálás átalakítása és a korhatár alatti ellátások megszüntetése is jelentősen hozzájárul a Nyugdíjbiztosítási Alap mesterséges egyensúlyban tartásához, bár erről a Kormány rendre ügyesen eltereli a figyelmet a nyugdíjemeléssel.
2008 előtt minden évben emelték az nyugdíjminimum összegét, leginkább az inflációval megegyező mértékben.

2020-ban az öregségi nyugdíj legkisebb összege (minimál nyugdíj / nyugdíjminimum) havi 28.500 Ft,
az árvaellátásé pedig havi 24.250 Ft.
A minimum nyugdij még több más családellátási támogatás alapja is.
kissé felnőttem
amig a kormányt nem rugja ki a nép addig ezt tehetik. Ma veled, holnap velem. A saját burzsuáziáját viszont kiépítette biróstul, bankárostul, stadionostól, lőterestül, jahtozósan , helikopteresen, álamtitkárosan, tanácsadósan dohánybótosan nemzetisen,
hajrá Magyarország hajrá magyarokkal turbékolósan.
Jólétre sem számithatunk. (síron tul sem ) erre garancia: akik nem ide adóznak, azok ide szavaznak. Ki van ez találva
Málna
Az ATV nem ám elmagyarázza szegény néninek, hogy ez nem segély, hanem még szenzációt is csinál a semmiből. Így kell hülyíteni a népet...
rokker33
@kereső: Akkor nem sokat tévedtem és amúgy teljesen mindegy hogy mióta 28 ezer a minimum nyugdij, azon egyik kormány sem változtatott 12 év alatt!Még napirendre sem viszik,hogy legalább tisztességes nyugdíjat kapjon az aki dolgozott valamennyit!A 2 milliós fizetésemelést meg 133 szavazattal megoldják pik pak 3 nap alatt a bólogató Káder Jancsi is aláírja elolvasás nélkül!!
ómió
Mert még, ha "haladó módon" lenyultak volna tőle egy havit...! Na, de így???
vacsi
@rokker33: 40 év szolgálati viszonnyal 83 ezer a nyugdíjam és 96 ezret kap a férjem is. Nem veszünk SOHA kutyakonzervet, egyszerűen drágálljuk! A legolcsóbb a színhús, ebből pörköltet készítek, és beosztom 2-3 hétre, főzelékek mellé...
vacsi
Egyébként továbbra is fenntartom, hogy a hibát most az Államkincstár követte el: még mindig nem nézett utána a dolognak, márpedig ez több, mint gyanús...
VESZ-ÉSZ
Nem mindig ilyen szűkmarkú ez a tébolyult Orbán és rablóhada,mert a zseni Mészáros Lőlő az kapott 14 milliárdot,azaz 14 ezer millió forintot,némi kis segély gyanánt.Igaz ezért csak 850 munkavállalónak mondott,mert marha,(sajnos) jó a szíve.Mindenkinek ami jár,ugye kedves Fideszre szavazó nyugdíjasok.
rokker33
@vacsi: Azért havi 180 ezerből már lehet venni húst,de ismerek olyat aki önhibáján kívül nem tudott elég évet ledolgozni és most a nyugdíja havi 35800 forint! Abból nem tud venni semmilyen húst de még a számláira gyógyszerekre sem elég! És nem egyedi eset nagyon sok nyugdíjasnak 50 ezer forint alatt van a nyugdíja de a 100.000 Ft sem sok ilyen gyógyszer és élelmiszer árak mellett jól bekelett osztani minden forintot!
vacsi
@rokker33: Mindebben igazad van.
Én meg, sajnos, olyat is ismerek, aki becsülettel ledolgozta az éveit, meg voltak a munkaszerződések, a tb. kiskönyve, minden, hogy megállapíthassák tisztességesen a nyugdíját - na, ne valami nagy összegre gondolj!), és a nyugdíjhatározatot tisztességtelenül, nem a törvény szerint hozták!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.