A kamarai kérdőívet három nap alatt a praktizáló orvosok ötöde töltötte ki, akiknek a 40 százaléka kész elhagyni a közegészségügyet, ha a törvény változatlan formában marad.

A Magyar Orvosi Kamara felmérése szerint az orvosok túlnyomó többsége (77 százalék) a jelenlegi formájában nem fogja aláírni az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, 40 százalék pedig emiatt kész elhagyni a közellátást is – olvasható a Népszava cikkében. A kérdőívet a lap szerint a praktizáló orvosok ötöde (7739 fő) töltötte ki, három nap alatt. A közellátásban dolgozó orvosok csaknem harmada (5110-en) névvel is vállalták, hogy az új jogviszonyt nem fogják felvállani.

Az orvosok jelentős része otthagyná a közegészségügyet, ha nem változik a törvény

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A válaszadók több mint fele kettő vagy több állásban dolgozik egyszerre, közel kétharmaduk pedigh egyáltalán nem fogad el hálapénzt. A megkérdezettek 99 százaléka ragaszkodik az átlátható, de szabad munkavállalás lehetőségéhez. 

A kamara szerint az eredmények alapján egyértelmű, hogy szükség van az orvosok bérviszonyainak rendezésére, a hálapénz megszüntetésére – de az egyeztetések nélkül kudarcos lehet az átalakítás, ami a betegellátást is veszélyeztetheti.

A törvényt jelenleg sokan utasítják el, ám jelentős módosítások mellett az orvostársadalom 57 százaléka el tudná fogadni az új jogviszonyt. Az egyik sarkalatos pont a cikk szerint a másodállások korlátozása, itt az orvosok 54 százaléka látja indokoltnak a jelenleginél határozottabb szabályozást, ugyanakkor 98,9 százalék törvényben garantált teret hagyna a szabad munkavállalásnak (például a főálláson túl plusz egy jogviszonynál csupán bejelentési kötelezettség legyen, vagy bizonyos kritériumok mellett ezt automatikusan engedélyezzék).

Az orvosok pontokba is szedték, hogy milyen változtatásokat kérnek a már elfogadott törvényben:

• a vezényelhetőség (kirendelés, áthelyezhetőség) egészségügyi dolgozók számára elfogadható szabályozása: a munka törvénykönyvét meghaladóan csak egészségügyi válsághelyzetben, maximum 100 munkanapra történő kirendelés, világosan meghatározott mentesítő körülményekkel.

• a másodállások gyakorlásának lehetőségét biztosítani kell: a rossz, kerülendő példákat szükséges tiltani, nem pedig a becsületes, szakmai fejlődést segítő munkát engedélyhez kötni

• az eredeti, szakmai előmenetelt tükröző és későbbiekben értéktartást garantáló bértábla bevezetését kérik

• a szabadságok és végkielégítések mértéke ne legyen kedvezőtlenebb, mint a közalkalmazotti viszonyban

• a hálapénznek újra kiskaput nyitó szabályozásokat ki kell venni a törvényből (ilyen pl. a nőgyógyászat kivételezése és az önkéntes segítő megjelenése)

• az érdekképviseleti lehetőségek – nemzetközi jogba is ütköző – korlátozását vegyék ki a törvényből.

A Magyar Orvosi Kamara szerint az orvostársadalom valódi egyeztetéseket és tisztességes eljárást vár, a törvény beterjesztése, az azóta eltelt időszakban az egyeztetések hiánya azt eredményezte, hogy a járványhelyzet közepén az orvostársadalom jelentős része nem bízik a kormányban és el akarja hagyni a közegészségügyet. Arra is kitért a kamara, hogy a járványhelyzet romlásával az orvosoknak a kihívásokra kellene koncentrálniuk.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
nos...itt a receptje annak hogy teljesen bedőljön a magyar egészségügy...és a mangalicát ismerve, nem fog változtatni rajta,még ha beledöglünk, akkor sem...remélem ez majd eszébe jut az embereknek 2022-ben...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
nos...itt a receptje annak hogy teljesen bedőljön a magyar egészségügy...és a mangalicát ismerve, nem fog változtatni rajta,még ha beledöglünk, akkor sem...remélem ez majd eszébe jut az embereknek 2022-ben...
kereső
Ez a cél. A közegészségügy leépitése a betegek átterelése a magánegészségügybe(aki meg tudja fizetni), hisz az orvos, ha nem dolgozhat a magánpraxisában -másodállásban, akkor ha választania kell ,ez utóbbit fogja választani.
Mert!!! " az egészség nem üzlet"- egy szlogen 2008-ból a fideSS-től, magától orbántól.
ómió
Böszmefi bezzeg ezt egy fizulenyulással "rendezte"!
Gazella
Elérik azt, hogy magán klinikák jöjjenek létre.
justhpeter
Valamit nem értek ! Ha a kormány leépíti az állami egészségügyet, akkor miért kell a járulékot oda fizetni. Ha pedig áttereli a népet a magáegészségügybe akkor oda fizetjük majd a járulékot is az állam helyett ?
surdilloFUJT
@ómió: napihülye agyrágott idióta baromállat!téged az erdélyi barnamedve húzzon a himbilimbijére,agyhalott fidessnyalonc!!!
legott
Most kell váltani!
Hatalmas a kereslet Európában az orvosok és ápolók iránt - brutál fizetésekkel és embernek járó megbecsüléssel (mert mondjuk ki, hogy Orbán nem becsüli az embereket és az áldozathozatalukat semmire - többek közt ezért is szociopata, Orbán Viktor).
legott
Hogy magam alatt vágom a fát?
Hogy amikor nekem lenne szükségem orvosra, nem lesz?
Leszarom !!!

Az orbáni elmebeteg harácsoló istentelen, embertelen őrületet meg kell állítani - MINDENÁRON !!!
Nessy
@justhpeter: Miután már a járulék adóként jelenik meg, továbbra is kell állam bácsinak fizetni!! A magán ellátás saját zsebből!
csipetke
Odalöktek az orvosoknak egy "soha nemlátott mértékű" emelést,és kreáltak mellé egy valag feltételt.Egyszerűen hülyének nézik az orvosokat,és egyáltalán,mindenkit.Azt gondolta orbán,hogy majd a seggüket verik a földhöz örömükben?Hát,jó nagyot tévedett.Addig-addig szórakoznak az eü-vel,hogy veszik a kabátot,kalapot,kilépnek a kamarából,oszt jónapot.Külföldön tárt karokkal,és megbecsüléssel,három,négyszeres fizetéssel várják őket.Meg is értem,ha elmennek,egyedül a rezidenseket tudják megfogni,mert velük milliókat fizettetnek vissza,képzést,ösztöndíjat,miegyebet. Itthon ügyeletből ügyeletbe mennek,másod-harmadállást vállalnak,hogy tisztességesen el tudják tartani a családjaikat.Bolondok lennének maradni. Mi fogunk szívni megint orbán helyett

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.