Szigorító intézkedések meghozatalát javasolja a Magyar Orvosi Kamara, amely konstruktív együttműködésre szólítja fel a döntéshozókat mind a koronavírus-járvány leküzdésében, mind a magyar egészségügy megújításában, fejlesztő átalakításában – írta a szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében kedden.

A MOK leszögezi: a járvány egész Európában egy új, súlyosságában a tavaszi csúcsokat messze meghaladó szakaszba lépett. A nemzetközi trendek alapján a járvány gyors súlyosbodása várható, és a hasonló helyzetű környező országok már többnyire meghozták a szakértők ajánlásait követő, szükséges intézkedéseket, hogy megóvják és megbecsüljék a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozókat – írták. Leszögezték: az egészségügyi ellátórendszer szerepe a járványkezelésben csupán kárenyhítő, a meghatározó a fertőzés terjedése, ennek megfékezése azonban összkormányzati felelősség.

A MOK "az egészségügyi krízis küszöbén, az orvosok és betegek érdekében" azonnali cselekvésre szólítja fel a kormányt.

A kamara a tömegrendezvények engedélyezése során jóval szigorúbb és következetesebb szabályalkotást, az ilyen rendezvények megtartása esetén pedig a maszkviselés és távolságtartás jelenleginél szigorúbb szabályozását és ellenőrzését tartja szükségesnek. Tovább korlátoznák a vendéglátó- és szórakozóhelyek nyitvatartását és vendégszámát. Késedelmesnek tartják a védekezésre, maszkviselésre, távolságtartásra felhívó kormányzati kommunikációt és szükségesnek tartják a járványügyi szempontból leginkább veszélyeztetettek, idősek védelmét szolgáló felhívásokat és intézkedéseket, így visszaállítanák a bevásárlási idősávokat is.

A MOK szerint a kormányzat "egyedül hagyta az orvosi kamarát a vírusszkeptikus, a járványveszélyt lebecsülő csoportok elleni harcban" és összefogást sürget, hogy ezek a csoportok ne kelthessenek hamis biztonságérzetet, és ne tudják csökkenteni a személyes védekezés hatékonyságát.

Jelenleg a COVID betegek ellátására kijelölt intézményekben továbbra is ellátják az ütemezhető ellátásokat is, a MOK ismételten ennek mielőbbi megszüntetését javasolja erőforrásokra és fertőzésveszélyre hivatkozva.

Kérik azt is, hogy a kormány tegye lehetővé, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók saját döntésük alapján az ellátásból visszaléphessenek, valamint az egészségügyi személyzet rendszeres szűrését kéri.

Szerintük a jelenlegi tesztelési és kontaktuskutatási kapacitás már nem elegendő a járvány terjedésének követéséhez, a kormánynak ezért fel kell hívnia a lakosság figyelmét az egyéni prevenció fontosságára és a szociális kontaktok számának csökkentésére.

Azt is javasolják, hogy a kamara és az orvostársadalom számára a kormány tegye hozzáférhetővé a járványügyi védekezést, az átvezényléseket, valamint a források allokációját, a kórházak feladatelosztását meghatározó és a járvány különböző szakaszainak védekezését leíró alapdokumentumot.

A kamara szerint mindezek hiányában hamarosan a járvány tömeges fertőzésekkel járó szakaszával kell szembenéznünk, potenciálisan napi több ezer új fertőzéssel és akár több százas nagyságrendű halálozással.

Ehhez az egészségügy túlterhelése és az egészségügyi dolgozók tömegeinek megbetegedése miatt, a megfelelő ellátás hiányában egyéb betegségben elhalálozók száma is hozzáadódik majd – tették hozzá.

A 48 000 magyar orvos képviseletét ellátó kamara szakmai támogatásáról biztosította közleményében a kormányt, amelyet felszólított, hogy "a járvány okozta humanitárius és egészségügyi katasztrófa elkerülése érdekében mielőbb hozza meg a nemzetközi ajánlásoknak és gyakorlatnak megfelelő, szigorító intézkedéseket" – írták.

Forrás: 24.hu, MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Vegye mindenki tudoMÁSÚL azt, ami őféleségét nem érdekli az nincs is, mert az un. államfő ül valamelyik víz partján, és azon speKULÁL, hogy a haltól büdi az ország, vagy az országtól büzlik ez az egész rendszerbe szervezett katyvasz, miközben a vírus szabad kezet kapkod, átpolitizála még a járvány is!
.
A házmester pedig azon siránkozik, hogy a mama hotelekben nem gyártanak elegendő utódot!
.
Ezeknek az országbitorlóknak nem esik le a tantuszuk, hogy a JÁRVÁNY NEM JÁTÉK , és egy enyveskezű tapogatójának más dolga is van, mint bibelődni azzal, akit/amelyet nem őfélesége rajzolt a horizontjára!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yeromos
Az orvosi Kamara még nem tudja, hogy ehhez is a politikusok értenek jobban?
A lényeg az, hogy meccsre lehet járni a többi nem számít.
tudode
Vegye mindenki tudoMÁSÚL azt, ami őféleségét nem érdekli az nincs is, mert az un. államfő ül valamelyik víz partján, és azon speKULÁL, hogy a haltól büdi az ország, vagy az országtól büzlik ez az egész rendszerbe szervezett katyvasz, miközben a vírus szabad kezet kapkod, átpolitizála még a járvány is!
.
A házmester pedig azon siránkozik, hogy a mama hotelekben nem gyártanak elegendő utódot!
.
Ezeknek az országbitorlóknak nem esik le a tantuszuk, hogy a JÁRVÁNY NEM JÁTÉK , és egy enyveskezű tapogatójának más dolga is van, mint bibelődni azzal, akit/amelyet nem őfélesége rajzolt a horizontjára!
Namely
@tudode: te meg vedd tudomásul (rövid u), hogy nem tudsz helyesen írni, és előbb menj vissza az általános iskolába, tanulj, és utána kommentelj.
Peller Anikó
@Namely: Jaly de szigorú vagy, azért még nem köll visszamenni az iskulába, hogy tanujjon. Elég ha elmondod neki mit és hogyan írlyon.
kereső
Nem tudom, hogy az "idősek vásárlási idősávja" kinek az agyréme volt már tavasszal is! Ebből ismét csak generációs konfliktus lesz- és nem oldja meg az idősek védelmét. Talán ha a kamara az idős otthonok védelmével foglalkozna inkább , meg a focimeccsek zárt kapus megrendezésével, lehet, hogy jobban járnának az idősek.
tudode
@Namely: .
De jó is lenne!
.
Olyan írógépen tanultan 10 ujjal gépelni a múlt században, Erikán, amelyen nem voltak hosszú ékezetes billentyűk.
.
Gyakorolom, megköszönve a jó tanácsát!
.
Esetleg a cikkhez valami?
-
szegfue
@Namely: 11:36 Neked meg azt is tudnod kellene -- már ha tudsz helyesen irni ... ha az állitmányok egy dologra (jelen esetben egy személyre) vonatkoznak, akkor az és elé nem teszünk vesszőt. Sajnálom, hogy nem a cikket ill. @tudode: irásának tartalmára reagáltál.:(
Aki Én
@Namely: Jó érzékkel ismét megragadtad a lényeget.
ómió
Napi több ezer? De, hisz az már megvan!
jesz
most volt hallható a kamara elnöke...reszelte a fingot...
Namely
@tudode: "Esetleg a cikkhez valami?"
:D
Már elnézést, de annak, amit te írtál mi köze a cikkhez? :DDDDDDDDDDDDDDD mindenre kb ugyanezt írod.
tudode
@Namely: .
Szeretnék a kedvébe járni!
.
Melyik hivatkozásomat sokallja, vajon azt, hogy
.
-- az alaptörvény közjogilag érvénytelen
-- Magyarország nevű állam jogilag nem létezik,
-- őfélesége jogilag nem is miniszterelnök, illetve azt, hogy
-- a siserehad befejezte a diktaTÚRÁJÁT,
-- miközben őfélesége finomíthatja/revízió alá vonja/hatja a közjogilag érvénytelen rötyipapírján!!!
.
www.google.com/search?sxsrf=ALeKk01FGQHNCg94HK0qeVJUhvtLpMbwjw%3A1603963161461&ei=GYmaX4zcG8XwaKC2mrAI&q=Orb%C3%A1n+az+alapt%C3%B6rv%C3%A9ny+revizi%C3%B3ja&oq=Orb%C3%A1n+az+alapt%C3%B6rv%C3%A9ny+revizi%C3%B3ja&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQDFC1nQFYsNYBYLOIAmgBcAB4AIABXogBlwOSAQE1mAEAoAEBqgEHZ3dzLXdpesABAQ&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwjMzOKzvNnsAhVFOBoKHSCbBoYQ4dUDCA0
.
Általán "nem írom", hanem a méltóságos urak "spéci tevékenységére" hívom fel a figyelmet, "linkekkel", amelyre általában még reagálni is meggondolják a komentelők!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.