Vagy megváltozik a kormány álláspontja vagy maga a kormány. Egyiknek be kell következnie, mert Budapest lassan feléli a tartalékait – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Népszavának adott interjúban.

Karácsony Gergely a Népszavának adott interjúban beszélt az újabb fertőzésről is a fővárosi idősotthonban.

Elmondta,

a budapesti idősotthoni megbetegedések száma jóval az országos átlag alatt maradt. Folyamatosan szűrünk. Most kiderült, hogy a Csokonai utcai otthon lakóinak többsége megfertőződött, a fele kórházi ápolásra szorul. Sajnos nem kizárt, hogy vezetői mulasztás történt az izolációs szobák használatával és a munkatársak szűrésével kapcsolatban. Vizsgálatot indítottunk és addig is felfüggesztettük az intézmény vezetőjét

Szó volt még az interjúban a maszkviselésről szóló rendelet átírásáról, majd előkerül az úgynevezett Tiborcz-adó ügye. Arról azt mondja, leginkább a XII. kerületet érintené, de Pokorni Zoltán soha nem fogja bevezetni, a kerületek napokon belül mégis megkapják a több százmilliós ingatlanok megadóztatására vonatkozó javaslatukat, ami a társadalmi igazságosságot szolgálná, de a döntés a kerületeké.

Amikor a főpolgármestert immár sokadszor arról kérdezik, mennyire vehető komolyan, hogy nem akar miniszterelnök-jelölt lenni, azt feleli, hogy ő az a politikus,

aki mindig beleszeret abba, amit csinál és nem szeretem a hatalmat annyira, hogy még többet akarjak.

A kihívásokat szereti, abból pedig bőven van. Kezelni kell az évszázad legnagyobb járványát, gazdasági válságát és azt, hogy a kormány el akarja lehetetleníteni a fővárost. Nem készül indulni, de marad a belpolitika arcvonalában, mert a kormány éppen a Budapest-vidék ellentét szítására, arra játszik, hogy elvegye az emberek kedvét az ellenzéki alternatívától – mondta a Népszavának.

Nem hiszek a vezérkultuszban. Az ellenzék választási sikerét nem a miniszterelnök-jelölt személye határozza majd meg, hanem a most formálódó társadalmi mozgalom ereje. Az ellenzék ajánlata sokkal fontosabb lesz a jelölt személyénél.

Karácsonyt nem lepte meg Fürjes Balázs államtitkár elindítása, aki szerinte máris kampányol.

Már régóta nem szakmai államtitkárként, hanem politikusként viselkedik. Néha úgy érzem, hogy a tevékenysége kimerül abban, hogy az ellenkezőjét mondja annak, amit én. Új fiú még a politikai küzdőtéren talán ezért kezdte ilyen korán a kampányt, ami érthető, hiszen egy fideszes-jelöltnek a nullához közelítő esélye lesz a győzelemre Budapesten.

„Pokoli nehéz év áll előttünk”

Szerinte a főváros legerősebb fegyvere a kormány ellen a választók támogatása. Hosszan sorolja az Orbán-kormány Budapest-ellenes lépéseit, amelyek ellen segítséget jelenthet, ha az EU valóban növeli majd a városok közt közvetlenül elosztható forrásokat.

Minden eszközt be fogunk vetni annak érdekében, hogy Budapest működőképességét megőrizzük. Nehezen tudom elképzelni, hogy van ennél lejjebb, de mindig meglepnek.

Egyelőre azonban pokoli nehéz évre számít, szerinte minden idők legtakarékosabb költségvetésére lesz szükség ahhoz, hogy a főváros működőképességét megőrizzék.

Nem azon a színvonalon, ami elvárható lenne a XXI. században, de ki kell húznunk addig, amíg a gazdaság talpra áll, az iparűzési adóbevétel növekszik, megváltozik a kormány álláspontja vagy maga a kormány. Egyiknek be kell következnie, mert a város lassan feléli a tartalékait.

Hozzátette:

A legnagyobb gondot a közösségi közlekedés működtetése jelenti. De ott akkor lehetne érdemben csökkenteni a költségeket, ha a BKV végre megvalósíthatná a régóta halasztott fejlesztéseket, amelyeket most külső cégektől vásárol meg. A járműcsere program olcsóbbá tenné az üzemeltetést. Éppen ezért fontos, hogy abból 2500 milliárd forint értékű uniós forrásból Budapestnek is jusson.

Forrás: Népszava, 24.hu

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

 

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jocika
Karácsony Úr ! Mi a faszért is volt ennyire fontos magának a főpolgiság ?
jesz
a város lassan feléli a tartalékait? akkor ezekszerint még van mit felélni?

Mint e város lakója, én már feléltem...a nejem szerint ezt úgynhívják szarügy.
tudode
Tévedni emberi dolog, mert már Tarlós főpolgármestert is gyámsága alá helyezte a kiváncsi fáncsiKÁNK:
.
----- Bréking: Orbán Viktor ma gyámsága alá helyezte Tarlós Istvánt és Budapestet (+videó)
hirhugo.hu/2018/10/10/breking-orban-viktor-ma-gyamsaga-ala-helyezte-tarlos-istvant-es-budapestet-video/
------------------------------
.
Ezenkívül megvalósult, -- többek között -- az a gyermekkori álma is a piros pacsis pasinak a pálinkafőzés mellé, hogy úgy kotorászhat az adófizetők BUKszájában, ahogy nagyúri kedve úgy diktálja:
.
------Elfogadták Orbán álmát, a rendeleti költségvetést
24.hu/fn/gazdasag/2016/03/23/elfogadtak-orban-almat-a-rendeleti-koltsegvetest/
-----------------------------------------
.
Megyünk tovább!
Béla333
Ha tesze-toszáskodunk, ha pofozó bábnak állunk, akkor bizony kemény lesz a következő év.
De ha képesek vagyunk harcolni, akkor bár kaphatunk sebeket, de adunk is!
Nem siránkozni kell, hanem harcolni!
Persze, ha a Zuglói nagy koordinátor besározódott maga is, akkor hiába is várunk keménységet...
ómió
Eszerint újra bejött Margaret Thatcher "diagnózisa": az efftársak tényleg "gyorsan kifutnak" mások pénzéből!
Gazella
Főleg hogy a kormány ráteszi a kezét a főváros beszedett adóira.
Béla333
@ómió: 13.51
Merthogy egyik politikusnak, pártnak, az államnak nincs saját pénze, mind belőlünk él.
Még a maffia fönök is! A strómanjaival együtt...
ómió
@Béla333: Még jó, hogy Böszme vezéredet ebben az "aspektusában" is "megemlíted"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.