A fővárosi önkormányzat újra a kormány asztalára teszi az Európai Beruházási Bankhoz benyújtandó fejlesztési hitel programcsomagját – közölte a főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Karácsony: a kormánynak nem érdeke, hogy Budapest fejlődjön
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Karácsony Gergely hozzátette: abból ötven új trolibusz és ötven villamos beszerzését valósítanák meg, ezzel másfél millió ember közlekedését javítanák, és 19 kerületben állítanának forgalomba új járműveket.

Úgy fogalmazott: komolytalanok azok a kormányzati ígéretek, amelyek (...) elhangzanak a főváros fejlesztésével kapcsolatban.

Karácsony Gergely elmondta:

szerdán szembesültek azzal, hogy a kormány két héttel ezelőtti, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán tett ígérete a "semmibe hullott".

Annak értelmében a fővárosi önkormányzat 50 trolibusz megvásárlásához 3 milliárd forintot csoportosíthatott volna át más – Karácsony Gergely megfogalmazása szerint – sikertelenül menedzselt európai uniós projektektől.

"Ez nem az első elszállt ígéret a járműbeszerzéssel kapcsolatosan" – hangoztatta az ellenzéki politikus, felidézve, hogy tavaly nyáron a főváros vezetése megállapodott a kormánnyal, hogy a kabinet fizeti ki a trolik és villamosok beszerzését.

Hangsúlyozta: azért, hogy ne kelljen lemondani a fejlesztésről,

a főváros megállapodást készített előtt az Európai Fejlesztési Bankkal egy "rendkívül kedvező" visszatérítendő támogatásról. Ehhez azonban kell a kormány jóváhagyása, de úgy tűnik, ezt sem teszik meg

- jelezte Karácsony Gergely, majd úgy fogalmazott: a kormánynak – úgy tűnik – nem érdeke, hogy Budapest fejlődjön.

Karácsony Gergely leszögezte: mivel nem hajlandók beletörődni, hogy ezt a "kiváló lehetőséget" elszalasszák, újra a kormány asztalára teszik az európai fejlesztési hitel programcsomagját. "Ha ezt is megakadályozzák, akkor nyilvánvalóan hadat üzennek (...) a budapesti polgároknak" – mondta.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes a többi között kijelentette, a kormány képviselői nem mondanak igazat akkor, amikor arról beszélnek, hogy átvállalják Budapest terheit. Ezek között a "kukaholding", a Lánchíd, a 3-as metró felújítását, a siklóberuházás, illetve a Rác fürdő ügyét említette.

Kitért arra is, hogy a fővárosban élők által befizetett személyi jövedelemadóból, áfából és jövedéki adóból "gyakorlatilag egy forint nem marad a városban".

"Nem kormányzati pénzt kérünk, hanem azokat az adóforintokat, amelyeket itt fizetünk meg"

- hangoztatta Tüttő Kata.

Karácsony Gergely újságírói kérdésre kifejtette: a fejlesztési hitel kormányzati engedélyezését nem tartja "lefutott meccsnek" – mint mondta –, főleg azért, mert a kabinet jelenleg is tárgyal a bankkal egy, a főváros által igényelni tervezett hitel összegét sokszorosan meghaladó hitelkeretről. Úgy vélte, "komoly diplomáciai bonyodalmakat okozna", ha a kormány ellehetetlenítené a főváros projektjét.

(MTI)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
A Karmelita kolostor csoda erkélyéről csak a panoráma látható, azzal lehet dicsekedni. Míg esetleg a Lánchíd meg nem pihen a Duna fenekén!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
egy adalék:

Háborúskodás lenne?

Szerintem Orbán bosszúhadjáratának újabb ékes bizonyítéka, amit tetéz némi egyéni érdek is.

A derék megújult index.hu szerint „háborúskodása miatt” nem tud a főváros korszerű járműveket vásárolni. Bár „Két héttel ezelőtt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén már megállapodott egymással a kormány és a főváros arról, hogy … átcsoportosíthatnak 3 milliárd forintot, más Európai Uniós fejlesztési projektekre szánt pénzekből ”, de kormány nem járult hozzá.
Nos az egyértelmű kiba … akarom mondani megrendszabályozáson túl van a dolognak érdekes, de felettébb megszokott momentuma is. Ahogy azt a derék Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár bökte ki: a fővárosnak inkább azokat az eszközöket kellene beszereznie, amikről „még 2014-ben Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató állapodott meg”!!! =))
durbincs
@RonaGyuri: szerencsétlen azt má tudhatná ? hogy Magyarországon most a Halottak-napja van ,maga bányás bérmajom ?
s a karlendítést a szárnyas-betéteken gyakorló ? ? +ez a @Szeparepa2: az unokahúgait erőszakoló vérfertőző ? állat ?
RonaGyuri
@durbincs: Te szerencsétlen bugyuta bunkó!!!

a keresztény világban November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2. pedig halottak napja .
ma pedig október 31.-e van!!
durbincs
@Horizont: szerencsétlen azt má tudhatná ? hogy Magyarországon most a Halottak-napja van ,maga bányás bérmajom ?
S - csak rúzsős férfi ? + ez a tudatlan Bezzeg -Tahó ? a @simmering73: ? mert maguk csak csillébe születtek ? Ótvar ?++
@silber13: ez a bányás részeges Diannás temetődozeróló ? ki kukába dobáltatná a temetőből, más őseinek csontjait ?++@RonaGyuri: a retrográd Csus -Ávos ?
Maria24s
Szeretne egy lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
durbincs
@Horizont: szerencsétlen azt má tudhatná ? hogy Magyarországon most a Halottak-napja van ,maga bányás bérmajom ?
S - csak rúzsős férfi ? + ez a tudatlan Bezzeg -Tahó ? a @simmering73: ? mert maguk csak csillébe születtek ? Ótvar ?++
@silber13: ez a bányás részeges Diannás temetődozeróló ? ki kukába dobáltatná a temetőből, más őseinek csontjait ?++@RonaGyuri: a retrográd vén csotox Csaus -Ávos ? + ez a @fideszes gyökér: aki csak 1 Gyökér ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.