Hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, "erőből kell ezeket betartatnunk" – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A védekezés közös felelősség, a maszkot hordani kell, ez a kulcs, mert aki nem hordja és nem tartja be az előírásokat, az felelőtlen, mások egészségével is játszik

- hangsúlyozta a kormányfő.

Hétfőtől büntetni kell azokat, akik nem tartják be a szabályokat.

Így hétfőtől joga van a rendőrségnek éttermeket, boltokat bezárni, joga van, hogy javaslatot tegyen, és bezárja a sport- és kulturális rendezvényeket

- jelezte Orbán Viktor, megjegyezve: "felszálló ágban vagyunk", a számok továbbra sem lesznek kedvezőek.

Kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarországon, több más országgal összevetve, most sem rossz a helyzet az állampolgári fegyelmezettség szempontjából, de a helyzet súlyosabb lesz, többre van szükség.

A miniszterelnök közölte azt is:

december végén, január elején várható, hogy a koronavírus elleni első adag vakcina megérkezik Magyarországra, így a krónikus betegeket, a legveszélyeztetettebb időseket január környékén be lehet oltani.

Nagy tömegben pedig valószínűleg áprilisban érkezik meg az oltóanyag – mondta a kormányfő. Hozzátette:

az operatív törzset egy átoltási terv elkészítésére utasította, és a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytatnak, így könnyen lehet, hogy tavasszal 2-3 fajta vakcina is lesz Magyarországon.

Nagy valószínűséggel áprilistól "mindannyian meg fogunk szabadulni" a járványtól, és akkor győzelmet hirdethetünk ellene – mondta Orbán Viktor.

Beszámolt az Európai Tanács csütörtöki videotanácskozásáról is, úgy fogalmazva: Magyarországon "a helyzet még istenes", sok nyugat-európai országban sokkal rosszabb a helyzet.

Az állam- és kormányfők tanácskozásán kísérletet tettek a védekezés összehangolására egyebek mellett érdemi információcserével, a határátlépési rendszer összehangolásával, de utóbbi egyelőre nem nagyon megy, mert van, aki elnézőbb, a magyarok viszont szigorúbbak – közölte, hozzáfűzve: a különböző országokban végzett tesztek elfogadásához sem igazán "fűlik a fogunk".

Orbán Viktor az intézkedések szigorításával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy vannak, akik nagyon szigorú lépéseket tesznek, a helyzet mégis folyamatosan romlik.

Ezért az ő álláspontja az, hogy "üssünk le néhány szabályt", és azokat tartsuk be.

Nem a szabályok számának szaporítása, hanem a már meghozott szabályok betartatásában látom a helyzet kulcsát

- mondta.

Az egészségügyről szólva kijelentette:

a rendszer bírni fogja, van elég kórházi ágy, gyógyszer, lélegeztetőkészülék, orvos és ápoló, "még ha vezényelni is kell őket".

Megjegyezte: Európában a németek és az osztrákok után a magyarok rendelkeznek a legnagyobb kórháziágy-tartalékkal, a lélegeztetőkészülékeket tekintve pedig első helyen vagyunk.

Az influenzaoltásra kitérve jelezte, kétszer annyi vakcina van, mint békeidőben szokott lenni, 1,4 millió adag.

Lehet ugyanakkor, hogy ez nem elég, ezért rendeltek még 360 ezret, és van egy magyar tulajdonú vakcinagyár is Pilisborosjenőn, Debrecenben pedig építenek egy magyar oltóanyaggyárat.

Az orvosok jogállása ügyében a miniszterelnök úgy fogalmazott, az orvosoknak igazuk van abban, hogy a kirendelési szabályokat humanizálni kell. Amikor járvány van, akkor vezényelni kell, de más időszakban joggal kérik a legemberségesebb eljárást, így a rövidebb idejű vezénylést, és ha lehet, az a családosokat ne érintse. A magánpraxissal kapcsolatban is jogos az igény a mielőbbi világos szabályokra – fűzte hozzá.

Közölte: a szerdai kormányülésen a kirendelésről, a háziorvosokról és a kórházirányítási rendről kell dönteni, ezután következik a másodállás szabályozása.

Az orvosok, ápolók béremelését úgy kommentálta: az ország viszonozza az odaadásukat.

A kormányfő arról is beszélt, most van ugyan egy gazdasági visszaesés, de ő látja, hogyan tér majd vissza a gazdaság a korábbi vágányára. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mivel a normális életben mindennek az alapja a család, támogatni kell őket.

Fel vagyok dúlva

- reagált a rádióműsorban a miniszterelnök arra, hogy előző nap három embert megölt egy késes támadó a nizzai Notre-Dame-bazilikában.

Azt mondta: az afrikaiak jövője Afrikában van, és "ha egyszer beengeded őket, együtt kell velük élned", alkalmazkodni kell.

Ha nem akarsz alkalmazkodni, egy dolgot tehetsz, nem engeded be őket

"Ha nem akarunk nizzai eseteket látni Magyarországon, nem szabad beengedni őket" – jelentette ki a kormányfő, megerősítve: a már itt lévő keveseken kívül "nem akarunk újakat beengedni, különösen nem akarunk migránsokat beengedni".

Közölte:

nem szabad engedni, hogy Brüsszelből olyan szabályokat erőltessenek Magyarországra, amelyek eredményeképpen olyanokat kellene beengedni ide, "akiket nem akarunk", és "aztán temetésekre járhassunk".

Hiába zsarolnak, Magyarország nem fog a brüsszeli ösvényre lépni – jelentette ki.

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a magyar ellenzék is bevándorláspárti, az ellenzéki EP-képviselők "egy falkában vannak azokkal, akik azt akarják, hogy Magyarország változtassa meg a migrációs szabályait". De amíg ez a kormány van, nem jönnek be – nyomatékosította.

A kormányfő kiemelte: a magyaroknak az is érdekük, hogy Nyugat-Európában szintén migrációellenes vezetők legyenek.

Azt is mondta, a személyes vallásos érzület megsértése sem ok arra, hogy a másikat megöljék, mert "az emberélet szent".

Végül a reformáció szombati emléknapjáról szólva elmondta: Budapest mellett egy református templom felépítéséért tartanak majd hálaadó istentiszteletet.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TollerBela
Szóval, ennek a gyökérnek elfogyott a velünk kapcsolatos türelme ? Szerintem ugráljon féllábon, a rendőrséget meg egész nyugodtan oszlassa fel. Ott vannak neki az ólomkatonák, Leopárddal, Lynxxel, gépágyúval, aknavetővel, helikopterekkel, repcsikkel és amerikai rakétákkal. Csúzli is van már magyarból. Nna, most kell elküldeni ezt a szemetet messzire, mert a következő az lesz, hogy tűzparancst ad a nála is egyszerűbb lelkű kopaszoknak ! Elfogyott nekije a türelme, teccik tunni ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Na megnézem azt a kisvárosi rendőrfőnököt, aki betilt egy sportrendezvényt, pláne egy focimeccset az ilyen focibolond országában.
Peller Anikó
@nezelodo: Az a szabály, hogy foci legyen, azt nem kell betiltani. A katonaságot kivezénylik majd a buszokra, villamosra és mindenkit lelövünk aki nem fideszes. Meg azt is.

Nem kellett volna lecsukni a határokat inkább augusztus elején? De. Ezt elbasztad geci.

Ezzel kampányolhatsz egészoldalas hirdetésekkel hónapokon keresztül: Elbasztam, geci vagyok. Na persze lemondani nem fogsz, legfeljebb meglógsz.
vacsi
Érdekes, a szocializmusban senki nem mert volna visszapofázni a rendőröknek - és nagyon helyes volt! A rendet fenn kell tartani, különben az ország mivé lesz?
TollerBela
Szóval, ennek a gyökérnek elfogyott a velünk kapcsolatos türelme ? Szerintem ugráljon féllábon, a rendőrséget meg egész nyugodtan oszlassa fel. Ott vannak neki az ólomkatonák, Leopárddal, Lynxxel, gépágyúval, aknavetővel, helikopterekkel, repcsikkel és amerikai rakétákkal. Csúzli is van már magyarból. Nna, most kell elküldeni ezt a szemetet messzire, mert a következő az lesz, hogy tűzparancst ad a nála is egyszerűbb lelkű kopaszoknak ! Elfogyott nekije a türelme, teccik tunni ?
vitriol
"Hétfőtől új világ lesz!" - Valóban, de csak 2022-ben!
rokker33
@vacsi: De milyen áron??? Erőszak csak erőszakot okoz ezt már sok országban köztük Magyarországon is bebizonyosodott!! Normális életét kellene biztosítani a kedves kurnyánynak nem nyomorba taszítani az embereket és akkor a lázadás és a felháborodás is csökkenne a kormány és Orbán ellen!Ez az intézkedés is arra jó hogy tesztelje az emberek tűréshatárát és megtapasztalják, hogy meddig mehetnek el!!
Józsipapa
csak azok jöhetnek, akiket a" kúrmány " enged
be...akik több tízezres létszámot tesznek
ki ...
eĺég sok sületlenséget sikerült ismét összehozni fénylő csíllagunknak...
és minden a legnagyobb rendben van !!!
vacsi
@rokker33: Azért hidd el, jó volt akkoriban élni...
rokker33
@vacsi: Melyik időszakban? Kádár elnyomása alatt!?Vagy korábban??56 ban ezek a patkányok és a ruszkik verték szét a lázadó ifjúságot !Én ezt nem találom jobbnak,mint ami most van.Szabadabbak az emberek az egész EU ban tudnak munkát vállalni 3x pénzért!Ez 90es évek előtt sokkal komplikáltabb volt nem lehetett csak úgy jobbra balra közlekedni Európán belül! Hogy Orbán szar!!! 98-02 ben is szarul kormányzott,de akkor még volt ellenzék!2020 ban = a 0 val!!
Clavigo
Valaki világosítson fel...!! Ez a faluvégi putris buziqrva ,,Győri Gábor nevű roman muzsik,,,, éppen fenyegetőzik???
Peller Anikó
"vannak, akik nagyon szigorú lépéseket tesznek, a helyzet mégis folyamatosan romlik."

Mert elkéstek bazmeg. Úgy mint te is.
rokker33
@Peller buta Anikó: Direkt hagyták hogy berobbanjon a vírus Kína is jól jár a vezető politikusok is jól járnak csak mi vagyunk a fasz rossz oldalán!!! Aki ezt nem látja át az ostoba !
vacsi
@rokker33: Kádár alatt nem volt elnyomás, szépen, boldogan éltünk, akkoriban jó volt gyereknek lenni.
Ami a "lázadó ifjúságot" illeti, hidd el, hogy egy mocskos banda volt - nem csoda, hogy kimenekültek az országból, sok-sok ártatlan ember halála száradt a lelkükön - pl. amikor csak úgy, heccből belelőttek a kenyérért sorba állókba...
Utazni valóban komplikáltabb volt, de a szocialista országokba akárhány alkalommal lehetett menni, csak útlevelet kellett kérni - de mindenki kapott. Nyugatra már csak 3 évente adtak túrista útlevelet, és valóban, nem mindenkinek. Én akkoriban voltam fiatal, bejártam túristaként egész Európát... Pedig sem én, sem családom egyetlen tagja nem volt kommunista!
rokker33
@vacsi: Ezeket jó tudni! Engem 88 ban gyártottak, szóval nem tudtam sok tapasztalatot szerezni arról a korszakról csak amit a felnőttek elmondtak.A 90 es 2000 es évvel sem volt semmi bajom jó gyerekkorom volt nem irigylem a mai fiatalokat!
ómió
Szabály? Anarcholiburnyákéknak csak ezt a szót ne!
SystemError
"a rendszer bírni fogja, van elég kórházi ágy, gyógyszer, lélegeztetőkészülék, orvos és ápoló, "még ha vezényelni is kell őket"."

Dr. Tömeggyilkos Maffiózó patkány úr - 2022

Ezért a generációm a Csillagig fog üldözni te geciláda!
csipetke
A víz kiver,mikor vezénylésről beszél még mindig corleone viktor. Azt már az orvosok is kikérték maguknak,hogy őket nem lehet átvezényelni. Van átirányítás,vagy áthelyezés.De elmeroggyantéknál vezénylés. Egyébként meg kit akar vezényelni,és hova?Nagyon kevés már az egészséges egészségügyis,és rengeteg köztük a fertőzött.Most kapkod orbán?Nem a lőrinc zsebét kellett volna milliárdokkal kitömni,meg a nemzeti töklámpás vejkóét,és a haverokét,a sok puccos stadion helyett az eü-be is kellett volna lóvét tolni,legalább akkor,mikor elkezdtek külföldre szállingózni az orvosok.Amennyit most kaptak,az a "soha nem látott mértékű béremelés",annak a három,vagy négyszeresét keresik az orvosok külföldön,mindenféle túlóra, ügyelet nélkül.Most kapkod orbán mikor nyakig ér már a lé.Remélem,el is fogja borítani. Szlovákia kért 50 eü-s dolgozót kölcsön,az idióta kormány 200-at küldött.Vajon eljön az az idő,amikor az ittlakó magyarok is elkezdik érdekelni ezt a kormányt?Valószínűleg majd az új kormányt '22 után

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.