Meghosszabbították a schengeni határok ellenőrzését.

A schengeni határok ellenőrzésének meghosszabbításáról szóló kormányrendelet értelmében a rendőrség tíz közúti határátkelőhelyen biztosítja a személy és teherforgalom beléptetését – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes hozzátette: a nemzetközi teherforgalom számára továbbra is öt átkelő, Tornyosnémeti, Parassapuszta, Rajka, Hegyeshalom, illetve Tornyiszentmiklós autópálya-átkelő van kijelölve.

Kizárólag személyforgalom számára közúton 29. vízi úton pedig két átkelő áll rendelkezésre – mondta.

Emlékeztetett:

hatályba lépett az a kormányrendelet is, amely hétfőtől a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot.

A szigorítás értelmében a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, illetve a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz a maszk viselése, amelyet kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni. Ezeket az intézkedéseket a magyar állampolgárok élete, egészsége és testi épsége megóvásáért vezették be – mondta.

Hangsúlyozta: a járvány elleni védekezés közös felelősség, ezért kérik, hogy mindenki fokozottan tartsa be a védelmi intézkedéseket. Bár szigorodtak a kiszabható büntetések azokkal szemben, akik nem tartják be a védelmi intézkedéseket, a cél nem az emberek megbüntetése, a rendőrség mindig arányosan lép fel a szabálysértőkkel szemben.

Megismételte:

mindenszentek ünnepével és a halottak napjával összefüggésben a hétvégén rendőrökkel találkozhatnak az állampolgárok a temetőknél, a kijelölt parkolókban.

Ezek célja a közrend és a közbiztonság fenntartása, a megemlékezéseket veszélyeztető cselekmények megakadályozása és a várhatóan megnövekedő forgalom biztosítása. Figyelemmel kísérik azt is, hogy a tömegközlekedésben hordják-e az emberek a maszkot – mondta.

Kiss Róbert ismertette:

csütörtökön 86 esetben jártak el a rendőrök a védelmi intézkedéseket be nem tartókkal szemben.

Ebből 16 esetben azért, mert a tömegközlekedésben nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Többségüket – 15 embert – figyelmeztetésben részesítettek, egy ember ellen azonban szabálysértési feljelentést tettek.

Az üzletekben, közintézményekben és egyéb, a jogszabályban meghatározott helyeken csütörtökön 70 intézkedésre volt szükség a védelmi szabályok be nem tartása miatt, 46 embert figyelmeztettek, 13 helyszíni bírságot szabtak ki és 11 szabálysértési feljelentést tettek – mondta.

Beszámolt arról is, hogy a szeptember második felében életbe lépett védelmi intézkedések szabályait be nem tartókkal szemben eddig 2205 alkalommal intézkedtek, a szabályszegők többségénél, 1837 esetben a legenyhébb szankciót, a figyelmeztetést alkalmazták.

Az alezredes kitért arra: ugyancsak ellenőrizték csütörtökön azokat, akik azzal a céllal léptek be a határon, hogy átutazzanak Magyarországon. Az erre vonatkozó szabályok megszegőivel szemben 43 intézkedésre volt szükség, 42 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, egy esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

A hatósági házi karanténban lévőket csütörtökön 12 675 alkalommal ellenőrizték, az elmúlt napon 3718 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, ebből 507-et a határátkelőknél.

Jelenleg 26 396-an vannak hatósági házi karanténban, közülük 1141-en vállalták, hogy a hatóságok elektronikusan, mobiltelefonos applikáción keresztül ellenőrizzék, betartják-e a karanténszabályokat.

Arra az újságírói kérdésre, hogy hány eljárás indult álhírterjesztőkkel szemben, az ezredes a hatályos jogszabály rémhírterjesztésre vonatkozó passzusát idézte.

E szerint aki a nagy nyilvánosság előtt valótlan tényt állít, vagy valós tényt elferdítve közöl, illetve híresztel és ez a tényközlés alkalmas arra, hogy az emberekben nyugtalanságot keltsen, rémhírterjesztést követ el.

Súlyosabb megítélésű a bűncselekmény akkor, ha a rémhírterjesztést különleges jogrend idején követi el valaki. Emlékeztetett: a járvány magyarországi megjelenése óta 143 esetben rendeltek el eljárást rémhírterjesztés miatt, ebből 67-et március és június 17.-e között, vagyis a veszélyhelyzeti időszakban 67-et. Jelenleg 3 eljárás van folyamatban és 10 gyanúsítottat hallgattak ki.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta: habár október 27-étől változtak a karanténelrendelésre vonatkozó szabályok, továbbra is korlátozás nélkül léphetnek be az ország területére azok a magyar állampolgárok, akik a személyforgalomban üzleti céllal érkeznek vagy ingáznak, továbbá nem rendelnek el karantént azokkal szemben sem, akik igazolást tudnak felmutatni arról, hogy az elmúlt hat hónapon belül átestek a koronavírus-fertőzésen és már nem fertőzőek.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
A htárokon ellenőrizni kell, gyors teszteket csinálni és nem lezárni és egyeseket nem beengedni, ketteseket meg tömegével beengedni.Azt sem tudják mit akarnak.
jesz
Csak teherforgalom ellenőrzéséről olvastam. De mi van akkor, ha egy harcos csapat úgy dönt, hogy megrendszabályozzák a magyarokat, és Bécsből átruccannak Budapestre egy lopott bmw-vel. Ez a harcos csapat hogy akad fenn a határon? Ha nem is a lopott autó, hanem a terrorista csapat feltűnik valakinek?

Szerintem nem, mert schengeniek vagyunk, és a határon simán lehet jönni-menni

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.