Moszkva fellép Budapest "történelemhamisítása" ellen.

"Durván kiforgatta a történelmi igazságot" Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a "szovjet megszállás emlékművének" nevezte a budapesti Szabadság téren felállított obeliszket, Moszkva fellép a "történelemhamisítás" ellen

- közölte az orosz külügyi szóvivő.

Marija Zaharova – aki csütörtök este kiadott állásfoglalásában rámutatott, hogy Budapestnek "a fasiszta megszállás alól való felszabadításáért" 80 ezer szovjet katona vesztette életét – a magyar kormányfőnek a Szabadság téren október 27-én, George H. W. Bush néhai amerikai elnök szobrának felavatásakor elmondott beszédét kifogásolta.

Az effajta kijelentések durván kiforgatják a történelmi igazságot és a második világháború eseményeit, amelynek végeredményét a nürnbergi bíróság megfelelő ítéletei rögzítették. Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a horthysta Magyarország, Adolf Hitler legközelebbi szövetségese, aktív szerepet játszott Csehszlovákia felosztásában és a Jugoszlávia elleni hitleri agresszióban, 1941. június 27-én kezdeményezőleg csatlakozott a náci Németország Szovjetunió elleni támadásához és a megszállt területeken a békés lakosság és a szovjet hadifoglyok ellen elkövetett tömeges bűncselekményekkel "tűntette ki magát"

- írta Zaharova.

Az orosz diplomáciai tárca szóvivője azt hangsúlyozta, hogy

a Vörös Hadsereg "megszabadítva Európa népeit a barna pestistől, békét és szabadságot hozott nekik".

"Jelenleg egyes államokban az a tendencia figyelhető meg, hogy megpróbálják elhallgatni ezt a tényt és elhallgatni hazánk szerepét a fasizmus felett aratott győzelemben, elkenni egyes fővárosoknak a háborús időszak bűncselekményeiben való történelmi felelősségét, tisztára mosni a náci csatlósokat. A jövőben is határozottan fel fogunk lépni az ilyen hamisítások ellen" – állt az orosz külügyi szóvivő nyilatkozatában.

Forrás: MTI

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és David Cornstein amerikai nagykövet a George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41., néhai elnökének tiszteletére emelt szobor ünnepélyes avatásán a budapesti Szabadság téren 2020. október 27-én. MTI/Máthé Zoltán

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Toporzék "bekérette" már az orosz nagykövetet?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Amióta figyelemmel kísérem Mr. mikrofonállvány felolvasásait, az oroszoknak sem kellene őt komolyan venni, mert mondott már olyan blödésget is, hogy
.
----- Orbán: ha Jézus Bicskén született volna, sokkal jobban járt volna
propeller.hu/itthon/2994196-orban-ha-jezus-bicsken-szuletett
.---------------------------------------------------
.
Azzal együtt, hogy a koronavírussal nehezen képeSS szembeSÜLNI, mert ezt az ellenséget nem őfélesége rajzolta a horizontjára!
.
Mi várható el attól, aki nem sokat tanult, mert kétballábasként focizott!
.
Történelmi ismeretekből is karó/bumeRÁNG!
FLETÓ
Akkor most szovjet - orosz, vagy orosz - szovjet megszállás következik majd?!
csagyi
@Csizmás Kond: Ha már összehoztad a két különböző helyzetet akkor tegyük tisztába. Hitler hatalomra jutása után tudható volt a revans elképzelés.Az akkori gazdasági állapotok is segítették a hatalma kiépítését.Tehát a támadó jellegű fegyverkezés volt ez időszakra a jellemző.(a világ újra felosztása) Az akkori világpolitika megalapozta a fasizmust és a nácizmust is mint eszme rendszert. A II.VH. után a NATO és azt megelőző katonai szövetség is védelmi alapokra lett megalakítva.(pl.a varsói szerződés ellen) A hidegháborús időszak elmúlta után a háborús gócok miatt értelem szerűen továbbra is szükség van a katonai tömbre egy esetleges támadás elhárítására.Nekünk a saját jól felfogott érdekünk okán és nem nyalás céljából.Az oroszok ukrajnai területeket foglaltak el fegyveresen.Ez tény.
Tehát nem "hergelésről" van szó,ha érted.Szerintem hibás az összehasonlításod és az összemosásod.Ha már a nyalásról írtál akkor nekem nem a NATO jutna elsőre az eszembe.(!) (ahány ember annyi nézet és vélemény) Üdv.
Csizmás Kond
@csagyi: A második világháborút az első szülte, csak elő kellett készülni rá, az elsőt meg a hirtelen fejlődés adta gőg.
A NATO az amerikai érdekeltség európai hatalmát kifejező céllal szerveződött, a győzteseket tömörítetté hatalmi céllal, miatta jött létre a vasfüggöny meg a varsói szerződésnek nevezett keleti tömb...tehát nem fordítva...
...ukrajna...az egy Sztalin által létrehozott bábállam aminek semmilyen hivatalosan megnevezett határvonala nem volt, és tulajdonképpen az oroszország és nyugat közötti ütközőzónát szélesítette, egyfajta autonom létben mivel az ott lakó vegyes nemzetség amúgy is nehezen volt kezelhető.
csak úgy....
@Csizmás Kond: a második világháborút egy örült szülte,egy hibbant senki,egy örült fantaszta! a nato egy szövetség,hogy a hasonló örülteket katonailag korlátozni tudja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.