A kormány ezután is kész a Magyarországi Református Egyház mellett állni, amikor majd az országos tisztújításuk után "új lendülettel fognak a magvetéshez, a vetés gondozásához és a betakarításhoz" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a reformáció emléknapján a csömöri református templom felépüléséért tartott hálaadó istentiszteleten.

Felépült egy templom, hálaadó istentiszteletre hívták Orbán Viktort
Fotó: MTI/Máthé  Zoltán

A kormányfő úgy fogalmazott: szövetséget kínálnak a reformátusoknak azokra az esetekre is, amikor "a még feltöretlen ugar megművelésébe fognak majd".

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy

a magyar ma is templomépítő nemzet, amire "a mostani, templomromboló időkben igencsak büszkék lehetünk".

Kifejtette, az egyház és a kormány együtt dolgozik a templomok megújításáért, újak építéséért. Kormányzásuk 15 éve alatt 3 ezer templom megújulását és 130 felépítését támogatták, ezek közül 1124 református templom újult meg és 47 új épült – közölte, hangsúlyozva: a kormány dolga az épített örökség megvédése és a tettrekész gyülekezetek támogatása.

Azt is mondta, a csömöri reformátusok erejét jól mutatja, hogy néhány év leforgása alatt előbb parókiát és gyülekezeti házat emeltek, majd ehhez templomot és a magyarok összetartozását kifejező emlékművet építettek.

A magvető háza templomelnevezést a kormányfő beszédes névnek nevezte, mert az üzeni, hogy az épületen végzett utolsó simítások nem a munka végét, hanem egy út kezdetét jelentik.

A magvető példázata kifejezi, hogy az egyház nemcsak a hívők előtt nyitja ki templomait, iskoláit, szeretetintézményeit, hanem azok előtt is, akik még nem részesültek a keresztyén hit áldásában – fejtette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor idézte az alaptörvény azon passzusát is, amely szerint a kereszténység nemzetmegtartó erő. A magyarok azt vallják – tette hozzá –, hogy a kereszténység egész Európát, sőt az egész világot is képes megtartani.

"Amit ma európai kultúraként ismerünk, az egy kétezer éves magvetés eredménye" – hangoztatta, kiemelve, hogy ebből a magvetésből nőtt ki a Kárpát-medencében ezer éve a keresztény magyar állam is. A másfél évszázados muszlim megszállás alatt pedig "a prédikátorok által elvetett ige őrizte meg, végezte el azt a lélekmentést, ami megtartotta Magyarországot magyarnak" – tette hozzá.

Megfogalmazása szerint az apostolok, misszionáriusok, reformátorok által elvetett magok termése ma ott látható az építészetben, a nyelvben, az irodalomban, a jogrendszerben, számtalan képzőművészeti alkotásban és mindenekelőtt sok-sok család életében.

Ugyanakkor azt is látni időről időre, hogy "a vetésbe konkoly is kerül", és azzal ugyancsak meg kell birkózni, hogy "a divatos ideológiák lármás madárserege is megjelenik vetéskor, és ezek igyekeznek kikapkodni az emberek szívéből a tanítást, ha az nem került elég mélyre"

- mondta a kormányfő.

Ezért keresztény magyar embernek lenni – folytatta Orbán Viktor – szeretet és küzdelem egyszerre. "Ma ez a kereszténydemokrata, 21. századi politika krédója is" – jelentette ki.

A reformáció emléknapja arra int, hogy magvetés nélkül nincs aratás sem, és arra is emlékeztet, hogy a magyarok mennyi mindent kaptak a kereszténységtől – fogalmazott a miniszterelnök, aki végül hangsúlyozta: "ezt a sok jót nem a múlt kedves, megbecsülendő darabjainak tekintjük, hanem a magyar jövő építőköveinek".

Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a templom megépítéséhez. Sok fejlesztés valósult meg Csömörön, de a templom más, mert az Isten háza, a lélek otthona és a közösség teremtő ereje – tette hozzá.

Az új csömöri református templomot az összetartozás szimbólumának is nevezte, a kazettás mennyezet mozaikjaiból ugyanis összeáll a Kárpát-medence, a magyarság.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Oposit
Remélem a sok hálaadó vénasszony, meg a birkák jól leszopták a vajdájukat.
tudode
Akkor amikor már az egyházakat is képeSS a pénz szagával saját hasznára fordítani, az már a teteje!
.
Egy vallástörténész kielemezte elemzése rávilágítva arra, hogy talán még hisz is abban, hogy bűnbocsánatban részesülhet, majd ha eljön az iGAZSÁG pillanata, és már nem "adakozhat" a kis-, és nagy emberek adóforintjaiból.
.
Érdemes a 2007-es dolgozatot áttekinti:
.
-----Orbán apokrif evangéliuma
magyarnarancs.hu/publicisztika/orban_apokrif_evangeliuma-66603
.
"""" Vajon Orbán Viktor politikai és emberi cinizmusának, jól felfogott (vagy annak vélt) ideológiai PR-szempontjainak tükröződését kell-e látnunk elhatalmasodó, egyre markánsabb és egyre nyíltabban vállalt és hangoztatott vallási orientálódásában, avagy az ellenzék vezére tényleg és őszintén megtért volna?"" (...)
-----------------------
.
Hiszi a piszi, de még a vallástörténész sem hitte 2007-ben!
Qqberci
Inkább meggyóntatnák, de úgy rendesen!...
vitriol
Ki gondolta volna, hogy mi "templomépítő nemzet" vagyunk, mostanáig azt hittem: ez egy stadionépítő ország! Váltani kéne már, hozzá kéne fogni a börtönök építéséhez!
kereső
Csapjon bele az Isten nyila! Hazug fareizusok!
justhpeter
Sajnálom a csömörieket. Az előbb tévedtem, itt majdnem az egész szégyenkeresztény horda jelen volt.
csak úgy....
"Orbán Viktor idézte az alaptörvény azon passzusát is, amely szerint a kereszténység nemzetmegtartó erő. A magyarok azt vallják – tette hozzá –, hogy a kereszténység egész Európát, sőt az egész világot is képes megtartani." mondjuk a térdre csuhások után,ezt mondani...,lényeg,hogy a hívek se kapizsgálják,hogy a nagy hudini mikor és mivel varázsolja el a az agyilag apró-cseprö közönséget.
csak úgy....
mikor invesztált utoljára egy felelös politikus templomokba ,sportlétesítményekbe váltsághelyzetbe? orbán egy felelötlen politikus? hány milliárdot rottyantott el üresen kongó dolgokra az utóbbi 10 évben? se szeri se száma...,genya olaf..
lusta
1. Valamiről lemaradtam? ˝...a mostani, templomromboló időkben igencsak büszkék lehetünk" Basszus, már 10 éve hatalmon vannak és most jött rá, hogy ők templomrombolók? Mikor látta utoljára orvos? Bagdy Emőke nagyon lazsál.
2. A másfél évszázados török megszállás alatt pedig a „prédikátorok által elvetett ige őrizte meg, végezte el azt a lélekmentést, ami megtartotta Magyarországot magyarnak” Ez a félkegyelmű tudja egyáltalán, hogy az Erdélyi Fejedelemség azért is volt a szultán adózója, mert nagyobb vallásszabadságot, és egyéb szabadsáágot kapott a törököktől, mint a katolikus Habsburg magyar királytól?
3. Úgy látom ebben a járványos időkben egyeseknek elment az esze. Ez a reformáátus egyház egyes vezetőire is értendő. Például az Az Egri Főegyházmegye Érseki Hivatala a koronavírus járványra tekintettel, Magyarország második legrégebbi iskolakápolnájának a felújítás utáni felszentelését, ami október 25 napjára esett, határozatlan időre elhalasztootta. Ebben a helyi közösség, a katolikus, a görögkatolikus és a református helyi képviselők is egyetértettek. Igaz a Soros-bérenc felcsúti kis tolvaj zsebcézáárt senki sem akarta meghívni. Az ottaniak ezek szerint a potyázókat nem szeretik.
Józsipapa
már csak egy normális, élhető országot
kellene építeni !!!
simmering73
Igen. Templomépítő és nemzetromboló időket élünk.
Giovanni Alba
Nénik, bácsik! Tessék nekem megmondani, szépen kérem, ennek a ... izének itt, aki azt hiszi, hogy valaki, és még élemedett korú idős hölgyek is kezet csókolnak neki (az aktus mindkét résztvevője részvétet érdemel) találkozott mostanában a kulturális főtanácsadójával? Ha nem, miért nem, ha igen, akkor nem kellene neki szigorú karanténban lennie? Rácsos ablakú, vastag falú, jól őrzött jobb lenne, de ha kevés is van, egyelőre beérném ennyivel.
csak úgy....
@Giovanni Alba: nem annyira tragikus a helyzet! orbán szavazói a krumplinélküliek is kezdik használni az eszüket! málna szörp és shikari csizmástól kivétel! vannak késönérök és nehézkes gondolkodók köztünk!?
csak úgy....
az összes templomot ,amit az utóbbi 10 évben építetett,külföldön és otthon a fidesz azt tornyostól a seggükbe dugnám,hogy érezzék a törödést és a miegymást...
ómió
Addig jó, mig nem efftársi pártház épül!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.