Jövőre drágulni fog az útdíj, a rendelet szerint az augusztusi infláció mértékével fognak emelkedni az árak. Fontos kiemelni, hogy a módosítás kizárólag a HU-GO elektronikus útdíjrendszerben közlekedő, 3,5 tonna feletti súlyú tehergépkocsik úthasználata után, a megtett úttal arányosan fizetendő útdíj mértékében eredményez változást, a használati díjas e-matrica rendszerben közlekedő személygépjárművek (személyautók, buszok, motorok) által fizetendő úthasználati díjon (e-matrica) a kormányrendelet nem módosít.

Januártól drágulnak az autópályadíjak

Fotó: Unsplash

Még nyáron hatalmazta fel az Országgyűlés a kormányt arra, hogy évente automatikusan megemelhesse az úthasználati díjakat. Az erről szóló rendelkezés nemrég meg is jelent a Magyar Közlönyben: ebben az áll, minden év január elsején változnak a tarifák, amennyiben az augusztusi fogyasztói árindex tekintetében inflálódás tapasztalható – a KSH adatai szerint.

Márpedig idén augusztusban 3,9 százalék volt az infláció, ennyivel fog tehát drágulni a pályamatrica január elsejével. A szabály szerint az új árakat legalább 30 nappal az érvényességet megelőzően kell kihirdetni.

Fontos kiemelni, hogy

a 2020. október 27-én, a Magyar Közlönyben megjelent 466/2020. (X. 27.) Kormányrendelet kizárólag a HU-GO elektronikus útdíjrendszerben közlekedő, 3,5 tonna feletti súlyú tehergépkocsik úthasználata után, a megtett úttal arányosan fizetendő útdíj mértékében eredményez változást, a használati díjas e-matrica rendszerben közlekedő személygépjárművek (személyautók, buszok, motorok) által fizetendő úthasználati díjon (e-matrica) az említett kormányrendelet nem módosít. Ennek megfelelően a tehergépjárművek úthasználata után fizetendő útdíj mértéke változik a kormányrendeletben meghatározottak szerint 2021. január 1-től, és nem a különböző típusú e-matricák ára.

Forrás: NÚSZ, Pénzcentrum

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zorka
Hogy a villám csapna már bele ebbe a szemét cigóba meg a bandájába! Milyen szelektív a látásuk az emelésekkel kapcsolatban. A nyugdíjakat 1,2%-kal, az autópályát meg 3,9%-kal emeli meg. Birka népnek ez is belefér.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pokróc
Ahol kell be van korlázozva németben ,be is tartják ,ahol nem kell minek 130 ? ???
Pokróc
2022 ben én is indulok Orbán ellen . Éves díj ,felső sebességhatár eltörlése autópályákon , üzemanyag jövedékiadó csökkentés 50 % , ,minimálnyugdíj netto 190 000 ft , alapjövedelem netto 190 000 ft , munkanélküli segély 12 hónap , min netto 170 000 / hó
Pokróc
Ami ez alatt van mind nevetséges konkrétan
:-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Pokróc
A 700 eurós ország mint Görög 10 éve . Ez a minimum , Lássátok be !!!
Pokróc
Bexéltem 1 ukrán vendégmunkással 1200 at kapóránként ,a főnöke 3000 et xámláz ki után ,lehet xámolni aki akar
lusta
Nagyon fontos lenne az éves matrica vásárlása úgy, mint például a szlovákoknál. A most megvásárolt matrica jövő év novemberéig érvényes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.