Emellett szerinte ismét arrafelé halad a járvány, hogy be kelljen zárni a vendéglátóhelyeket és a szálláshelyeket, itt a működtetőket erősebben segítő állami támogatást javasolt a kamarai elnök.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetője vasárnap egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel a gazdaságélénkítésről. Parragh László egyik ötlete az volt, hogy függesszék fel a cégeknél a 2021-re esedékes iparűzési adó fizetését, ezzel segítve a vállalkozásokat. 

Parragh László kitart az ötlete mellett: felfüggesztené jövőre az iparűzési adót

Orbán Viktor miniszterelnök Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökével tanácskozik a Karmelita kolostorban 2020. november 8-án. Szemben Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, háttal Nagy Márton miniszterelnöki megbízott, gazdaságpolitikai tanácsadó

Fotó, címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Csakhogy ezt az adót nem az államkasszának, hanem az adott településeknek fizetik a vállalkozások, így ennek elvétele a már így is eléggé legatyásodott önkormányzatokat érintené hátrányosan. 

Az Mfor.hu emiatt még vasárnap megkereste Parraghot, aki megerősítette, hogy a javaslatok között van az iparűzési adó 2021-es felfüggesztése. Parragh hozzátette, tisztában van azzal, hogy ez a javaslat érzékenyen érinti a helyhatóságokat, de más lehetőségeket jelenleg nem lát arra, hogy fenntartható legyen a következő időszak a vállalkozások számára.

Azon kérdésre, hogy miért a már így is forrásaikat vesztő (a gépjárműadó eddig hozzájuk befolyó részletét is elvette a kormány, de a parkolás ingyenessé tétele is a helyhatóságok pénztárcáját karcsúsítja) önkormányzatoktól ismét elvonni, az MKIK elnöke úgy felelt, hogy szerinte Budapest esetében lenne helye a takarékossági intézkedéseknek:

Nem értem például, hogy miért van szükség öt főpolgármester-helyettesre?

- válaszolt kérdéssel a kérdésre.

Parragh a lapnak kitért rá, hogy a javaslatcsomag része, hogy az állam vállalja át a vendéglátóhelyek bérköltségének 80 százalékát, valamint a társasági adó jelenleg 9 százalékos kulcsát 5 százalékra kell csökkenteni 2021-ben. A szálláshely-foglalások visszatérítésénél is állami részvételt javasol az iparkamara.

Az MKIK elnöke szerint a járványhelyzet nagyon arrafelé halad, hogy megint be kell zárni a vendéglátóhelyeket, szálláshelyeket – viszont nem szabad magukra hagyni a működtetőket.

Az Orbán-Parragh találkozón az Mfor.hu cikke szerint még részt vett Rogán Antal (kormányzati kommunikációért felelős miniszterelnöki kabinetfőnök) és Nagy Márton, aki jelenleg Orbán tanácsadója, de régebben a Magyar Nemzeti Bank alelnöke volt.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
A csempekupecet kellene "felfüggeszteni"...
Qqberci
A csempekupecet kellene "felfüggeszteni"...
Ronin2
Háááááát,Parragh "Úr",még tudnék jóegynéhány foglalkozást,ahol átvállalhatná a kormány a bérköltségeket.
Rendben,a vendéglátás,szórakoztatóipar /is/ bajban van,de ők "ijedtükben" 30-40%-os áremeléssel kissé tudtak kompenzálni.
Azonban vannak olyan szakmák,ahol a távoktatás,és egyéb "hátráltató tényező" miatt a lakásba sem engedik be a dolgozókat.
Egy átfogó átmérés nem ártana.
A kamara most amúgy is csak vakaródzik,meg kétségbeesetten keresi a bevételei elköltésének lehetőségeit.
namihami
Amikor a Gazda szilgálatkész cselédekkel veheti körbe magát. A Vezér megálmodja, a szolga végrehajtja.
kissé felnőttem
lehet hogy ez az ötlet egy gedeon bácsis fodrászé? ipari könnyvvitelt vagy költségvetési könyvvitelt tanult az úr: vagy egyiket sem de hogy ha nincsenek bevételei akkor miből költekezik Munkabérre ? Tb járulékra ? egyéb költségekre vagy a nagy kalapot odarendeli a dollárpapával ? egy csomag gémkapcsot sem tud venni nem pld egy tüzvédelmi (poroltók ) ellenőrzését kifizetni. főleg ott ahol 100 as 300 as nagyságrenben állnak a készülékek B - C tipusú tömlők. vagy engedélyezik a Isten fizesse meg törvényes elfogadását? bravó.Más Krisztus koporsóját sem őrizték INGYEN hallotta tán ?Ez az ötlet országos csődöt eredményez tessék lehet lépni
kissé felnőttem
és miért kellenek államtitkárokból hegyek meg ilyen olyan tanácsadók PLD ? ha sokallod a polgármester helyetteseket rád sincs szükség csak vagy. ennyi erővel vak vezet világtalant.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.