Továbbra is tarthatók szentmisék, de csak a hatósági kijárási korlátozásokkal összhangban – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Örömhír: a szentmiséket továbbra is meg lehet tartani
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Úgy fogalmaztak:

"a koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk".

Szentmisék is tarthatók, de csak a hatósági kijárási korlátozásokkal összhangban. "Felelősen és körültekintően kell eljárni."

A püspökök kitértek arra: a jelenlegi kivételes helyzetben is érvényesek a Katekizmusban és az Egyházi Törvénykönyvben található előírások, amelyek szerint aki súlyos okból nem vehet részt az "eucharisztikus ünneplésben", az ajánlatos, hogy "helyette töltsön kellő időt imádsággal – a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével vagy más imával, elmélkedéssel – egyénileg vagy a családban".

Hozzátették:

"bár a szentmisén való részvétel nem helyettesíthető, több helyen van online vagy televíziós miseközvetítés, hogy megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek azok, akik most nem tudnak részt venni vasárnapi és ünnepnapi szentmisén".

A közvetítések rendjéről az egyház felületein folyamatosan tájékoztatnak.

A püspöki konferencia tagjai azt kérik, hogy aki betegnek érzi magát, "önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe".

Az idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg hívek, továbbá azok, akik kötelességüket teljesítik, beteget ápolnak, nagyon idős vagy veszélyeztetett emberrel laknak együtt vagy hatósági karanténban vannak, mentesülnek a szentmisén való személyes részvétel kötelezettsége alól, és a püspökök nyomatékosan kérik őket, hogy maradjanak otthon.

Felmentést kapnak továbbá mindazok, "akik úgy érzik, hogy számukra a szentmisén való személyes részvétel veszélyt hordoz magában".

A plébániai oktatásokat, közösségi összejöveteleket – néhány kivételtől eltekintve – csak online formában lehet megtartani.

Az MKPK kéri továbbá, hogy az egyház templomaiban, intézményeiben, valamint a szentségkiszolgáltatásban

továbbra is mindenben kövessék a vonatkozó járványügyi előírásokat.

A plébániai és a szerzetesközösségeket továbbra is bátorítják, hogy – a járványügyi hatóságok előírásainak megtartása mellett – folytassák az imát a járvány érintettjeiért.

Hozzátették: megyés püspökök ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.

(MTI)

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
Hogy őszinte legyek, el sem olvastam a cikket, mert rettentő dühös lettem már a cim miatt is! Menjenek a büdös francba! Egy temetésre max. 50 ember mehet el -- ami ugye leginkább a szabad levegőn zajlik -- de a misén a padokban még könyöktávolságot sem lehet tartani... Nem értem: bejelenti O.V. a szigoritásokat -- amivel egyetértek -- és akkor jönnek a "kivételek"!:(
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
hát persze, lévén az ima fontosabb mint a gyógyszerek! =))
Nyírfa
Fellélegeztem, ez ám az örömhír, nem a Trump lapátra tevése. Majd felemésztett az aggodalom, hogy mi lesz a hívek lelki üdvével, ha becsukja kapuit a katolikus egyház. Hol fogják magukba szívni habonyárpi bölcsességeit, magukévá tenni Viktor intelmeit, megszegni minden esküt, lábbal taposni a tisztességet, hátat fordítani Krisztusnak, ha nem az anyaszentegyház kebelében? De minden rendben, az egyházi ajtóra nem kerül lakat mint a tél előtt kilakoltatottak otthonára.
szegfue
Hogy őszinte legyek, el sem olvastam a cikket, mert rettentő dühös lettem már a cim miatt is! Menjenek a büdös francba! Egy temetésre max. 50 ember mehet el -- ami ugye leginkább a szabad levegőn zajlik -- de a misén a padokban még könyöktávolságot sem lehet tartani... Nem értem: bejelenti O.V. a szigoritásokat -- amivel egyetértek -- és akkor jönnek a "kivételek"!:(
lusta
Ezek szerint az edzőtermek is nyitva lehetnek, miután az egészséges test templomai.
Oposit
Az ájtatos vénasszonyok vethetik a keresztet és imádkoznak érettünk urukhoz, istenükhöz.

De hát ez fontos! Vagy nem?
lampa laz
Hülyék azt hiszik, h a tömjénfüst megvédi őket?
szegfue
@Oposit: De valahogy elég "szarul" imádkoznak, hiszen a fideszesek is egymás után kapják el a Covidot... sőt szerencsétlen Szőcs bele is halt...
division
@lampa laz: Nem a tömjénfüst védi majd meg őket, hanem a semjénfüst:-))
szegfue
@division: Hát most Tiéd a 2 pont!:)))
division
@szegfue: Túl közel vannak egymáshoz. Úgy lenne a helyes, ha csak a pap lenne ott és beszélne, a hívek meg otthon hallgatnák.
simmering73
Ezt a körösztényszájú fővadász sírta ki.
szegfue
@division: Pontosan, mint az online oktatás a gyerekeknek! Én ateista vagyok, de ettől függetlenül nem hiszem el, hogy egy igazán hivő ember nem tud otthon egyedül, esetleg a családjával imádkozni, ha ugy érzi szükségét?! Miért kell hozzá a "kirakat"? Annál is inkább, hogy 1x csak vége lesz ennek a járványnak is.
division
@szegfue: Még az általános iskoláknál kellene a felsősök iskolába járását szüneteltetni. Mivel nejem is vírusos már vagy 3 hete, ezért két hétig nem viszem a két kisebb gyerekem iskolába pár szülővel egyetemben, pedig már lehetne, és én sem dolgozom a héten, hogy ne fertőzzek esetleg, bár én nem voltam az, de némi tünetem azért van.
lampa laz
@division: semjénfüstbe még jobban bízna, mint a tömjénbe. Ebben a cikkben jól modellezik a zárt térben terjedő vírust, így még a templomokban is ott fognak kóvályognak a misék alatt.
dex.hu/x.php?id=inxcl&url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Ftechtud%2F2020%2F11%2F09%2Figy_terjed_a_koronavirus_a_levegoben_kocsma_osztaly_nappali%2F
szegfue
@division: Bár nem értek hozzá, de ha a gyerekek kevésbé kapják el -- elvileg -- attól még lehetnek virushordozók... szóval egyetértek azzal, ahogy márciusban, ugy most is legyen minden iskolásnak online oktatás... szóval egyáltalán ne legyenek "kivételek" a csoportos összejöveteleknél.
namihami
@szegfue: 18.19: Ahogy a régi mondás tartja:: Aki túl hangosan imádkozik, az a szomszédjának mondja. Aki az Istennel akar szóba állni, az magában is imádkozhat. Ahogy ez a tömegre is igaz.
Ez olyan világos, hogy minden magyarázat csak ronthat rajta. Állítólag az Úr mindenhol ott van (ha van).
Jozefina
"Az MKPK kéri továbbá, hogy az egyház templomaiban, intézményeiben, valamint a szentségkiszolgáltatásban
továbbra is mindenben kövessék a vonatkozó járványügyi előírásokat."
És mik a törvényi előírások??? Maszk viselés és a kötelező távolságtartás!!! Isten veletek sem lesz könyörületes!!
division
@szegfue: A gyerekek tünetmentes hordozók az esetek 99% - ában, és ez a fő probléma.
kissé felnőttem
ezért nem küldőm az unokáimat misékre. lassan suliba sem, mert olyan lesz mint a focisták ( kiosztották ) )egymásnak le ne maradjanak ja aki kiesik az más téma.
Pálinkás Pál
nos...amikor a sok vén ájtatos embert kitolják a temetőbe...majd lehet gondolkodni...nyitva hagynak egy kitűnő zárt gyűjtőhelyet a veszélyeztetett csoportnak...röhej ami itt folyik
Sámannus
A szószék mögé nem jut el a vírus, csak a hívekhez illibernyákokhoz. Abban is bíznak, hogy a sok vénembert fertőzhetnek meg, így több pénz marad szarvas reptetésre. Jövőre itt lesz a szarvas reptető világbajnokság is.
justhpeter
@Nyírfa: Tökéletesen egyetértek Veled.
emerencia
@szegfue: 17:56 Kolléganőm egy nagy falusi temetésen volt, ahol a pap felhívta a figyelmet a távolságtartásra. Amint befejezte, az emberek egymásnak estek, ment a puszilkodás ugyanúgy, ahogy szokták. Még nem telt el azóta két hét, a faluban egyre több a piros cédula, konkrétumot nem tud senki. Másik kollégám az év legfontosabb napján, mikor mindenkinek bent kell lenni egyszerűen lelépett, nem tudjuk mi van vele. (Pletykák szerint az édesanyja covidos.) Dolgozunk helyette és még a frász is törhet, hiszen vele sem tudtuk betartani a távolságot. Nem elég az embernek a sok idegen, még a munkatársai miatt is aggódhat. Pár nap múlva pedig indul a kuponozás. Rövidebb nyitvatartás, még nagyobb tömeg! Sokan homokba dugják a fejüket, mások istenben hisznek aki megvédi őket a fertőzéstől. A józanabbak pedig ha tehetik vigyáznak magukra és egymásra, ha pedig nem tudnak vigyázni, bíznak a szerencséjükben. Fél évvel a nyugdíj előtt elég nehezen viselem, hogy nem tudni mit hoz a holnap...
Gazella
Nos én nekem is hirtelen felállt a hajam..erre a faszságra!
De amúgy a biológiai fegyver nem válogat...
kereső
@division: Erről a vakcináról irtál a minap? Jobbulást Nektek, rúgjátok fenéken ezt a virust- Nektek drukkolok, legalább annyira, mint @Horizontnak, amikor beteg lett.

www.pharmindex-online.hu/hirek-cikkek/az-ema-megkezdi-egy-covid-19-vakcina-rolling-review-ertekeleset-az-eu-ban
kereső
Nem hiszem, hogy normálisak. Én csak az Anyukámtól látottakra tudok hivatkozni.Mélyen hivő volt, aki nem járt templomba =ennek is meg voltak az oaki az életében), viszont mindennap beszélgetett az Ő Istenével. Itthon- még csak be sem húzódott a szobába, főleg nyáron nem, hanem a kertben ülve. Neki ott is ott volt a Teremtő. És még annyit- végső akarata volt, hogy nem lehet pap!!! a temetésén, igy aztán nem volt egyházi szertartása.( a nagyon vallásos testvérei megrökönyödésére).
Nessy
@kereső: Tökéletesen igaza volt édesanyádnak. Én 53 évig nem áldozhattam, mert életempárja ref. volt, és nem volt templomi esküvőnk. De áldást kaptunk férjem nagybátyjától, aki nagytiszteletű úr , és az én nagybátyámtól, aki Ferences szerzetes volt. Most már mehetnék, de már én nem kérek a jelenlegi papokból! Isten mindütt ott van, és nem kell közvetítő. Online beszélhetek vele.
voltmárjobbis
orbán 17 pontja között a 6.
"6. általános rendezvénytilalom lép életbe;"
Ez nem vonatkozik a templomi misékre?!
Vagy hogyis?
gina
Ez igazán fontos , ennyi beteg embert ebben az országban, majd Isten segit Ámen
Lepényleső
Morbid? Akár praktikus is lehet,hiszen saját gyászmiséjén bárki részt vehet úgy,hogy előtte fel maga öltözhet?
rokker33
Mocskos pedofil papok és az újonnan és törvénytelenül megválasztott Balog Zoltán püspök egész héten Orbán túrós cerkáját szopkodta!! Nem baj a foci és az imádkozás a fontos, aki nem támogatja Orbán beteg játékát az Soros migráns támogató!!
Nyírfa
@kereső: @Nessy: Ennél bensőségesebbet elképzelni sem tudnék. Minden örömömmel és bánatommal, kétségemmel, kérdésemmel megszólítom az Életet. Én így hívom az én istenemet.
csipetke
Hápersze.A vírust agyonverik a bibliával,vagy mi?Vagy kásler mormolja a tízparancsolatot,oszt jóvan?Hogy orbánnak milyen tanácsadói vannak,ez szégyen.Már rég ki kellett volna őket lőni a Holdra,de nem retúr,csak oda
division
@kereső: Köszi. Igen, ez az az oltás.
szegfue
@namihami: tegnap 18:34 Ezt még nem hallottam, de nagyon jó!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.