Csepelen, Újbudán, Kispesten, és Pestszentlőrincen már döntöttek is a maszkviselés teljes közterületi kiterjesztéséről. A kerületek többsége szintén a teljes utcai maszkviselés kötelezővé tételéről gondolkodik. Van olyan külső kerület azonban, ahol életszerűtlennek tartják a teljes tiltást.

Az éjjel megjelent kormányrendelet értelmében a 10 ezer főnél nagyobb lakónépességű településeken az önkormányzatoknak kell meghatározniuk, hogy mely közterületen rendelik el a kötelező maszkviselést.

Néhány városban és budapesti kerületben és már meg is született a döntés – számolt be szerdán a 24.hu.

Kecskeméten, Szegeden és Esztergomban hat éves kor felett minden közterületen kötelező lesz maszkot hordani (a kormányrendelet szerint mindenhol kivételt jelentenek ez alól a parkok és a zöldterületek, valamint ha valaki sporttevékenységet végez).

Sopronban is a város teljes belterületén viselni kell a maszkot, kivéve a játszótéren és a kutyafuttatóban (az indoklás szerint ezeket zöldterületnek veszik).

Székesfehérváron ezzel szemben éppen a játszótereken (a gyermeket kísérő felnőttek számára) és kutyafuttatókban kötelező a maszk, ezen kívül csak a történelmi belvárosban, valamint a buszmegállókban, pályaudvarokon.

Gödöllőn is differenciált szabályokat hoztak, ott szintén a játszótereken és kutyafuttatókban, valamint a piacon (beleértve a szabadtéri árusítóhelyeket is), a tömegközlekedési eszközök szabadtéri várakozóhelyein, és az iskolák előtti területen a reggel 7 és 8 óra között, valamint 15 és 17 óra között kell maszkot húzni.

Dunakeszin a Casalgrande tér lépcsővel határolt részén, illetve a buszmegállókban és vasútállomásokon teszik kötelezővé a maszkviselést.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a legtöbb fővárosi kerületben szintén az a döntés született, hogy hat éves kor felett minden közterületen kötelező lesz maszkot hordani.

A II. kerületben, a XIII. kerületben, Erzsébetvárosban, Terézvárosban, Csepelen, Újbudán, Kispesten, Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, Soroksáron és Pesterzsébeten a friss szabályokat már be is jelentették az önkormányzatok.

Budapesten az újpesti önkormányzat konzultációt indított a kérdésről a Facebookon, a hegyvidéki önkormányzat pedig járványügyi szakemberekkel folytatott megbeszélés után szintén a lakosok véleményének figyelembe vételével hozza majd meg a döntését – közölték a Telexszel.

Az I. kerületben differenciált szabályokat hoznak. Az érintett területek kijelölése még folyamatban van. Amint a lista végleges, azonnal tájékoztatják a lakosságot, addig is azt javasolják, hogy mindenhol, ahol a szűk családjukon kívül mással is találkoznak, viseljenek szájat és orrot eltakaró maszkot, áll a kerület közösségi oldalán – írja a Telex.

A lista folyamatosan bővül.

Közben a főpolgármester egyeztetne a kerületekkel a védekezésről

A főpolgármester egyeztetést javasol a budapesti kerületek vezetőivel azért, hogy közös szabályozással tudják erősíteni a koronavírus-járvány elleni védekezést.

Karácsony Gergely kedden, a Facebookon közzétett bejegyzésében abszurdnak nevezte, hogy Budapesten a közterületi maszkviselés szabályainak megalkotását a huszonhárom kerületi polgármester felelősségébe utalták, mert így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni.

Emellett a "botrányosan későn megjelent kormányrendelet továbbra sem szól egy szót sem a járvány kezelésének egyik legfontosabb eleméről, a tesztkapacitások bővítéséről, a tanárok, iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók önkéntes és ingyenes szűréséről" – tette hozzá.

A főpolgármester szerint, miközben életeket kell menteni, a kormány a vagyonát menti alkotmánymódosítással.

"Miközben a járványt kell kontrollálni, a kormány az ellenzék választási lehetőséget akarja kontrollálni a választási törvény módosításával" – fűzte hozzá. Karácsony Gergely úgy fogalmazott, ennek semmi köze a felelős kormányzáshoz, "ennek az alávalósághoz van csak köze".

A főpolgármester jelezte továbbá, folytatják Budapest szűrési programját, bővítik a tesztkapacitásokat, fokozzák a szűrést a szociális intézményekben, és felkészülnek a pedagógusok, iskolai dolgozók szűrésére a kerületekkel közösen.

Forrás: 24.hu, Telex

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Pali a szabadeurópa micsoda,...egy nyugati dogmadumagép, ugyanúgy fújja amagáét mint bármelyik más.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: az lehet, de a tények tények maradnak...felmehetsz a hivatalos svéd covid oldalra is!!
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Pali, nem érdekelnek a svédek, engem csak az érdekel mi van itt. ...mert itt rengeteg felelőtlen ember van, és azok ellen kell védekezni.
sgl
FASZBUKON KONZULTÁCIÓ.
Na neeeee!
Akinek gépe sincs, vagy van de nem faszverő mert undorodik tőle?
..
Nem lehetett volna Újpesten a honlaon egy konzultációs lapot indítani és azon jelölgetni, válaszolni stb.
A faszbuktól rámjön a hányinger és kiver a víz.
simmering73
Kutyafuttatóban miért? Nem a gazdit futtatja a kutya és nem a gazdi csahol.
simmering73
Svédország: tegnapelőtt 4562 fertőzött, tegnap 4296 fertőzött.
Magyarország: tegnapelőtt 4140 fertőzött, tegnap 3945 fertőzött.
A halálesetek viszont minimálisak.
www.kepfeltoltes.eu/images/2020/11/12/686corona_sweden.jpg
www.worldometers.info/coronavirus/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.