Csepelen, Újbudán, Kispesten, és Pestszentlőrincen már döntöttek is a maszkviselés teljes közterületi kiterjesztéséről. A kerületek többsége szintén a teljes utcai maszkviselés kötelezővé tételéről gondolkodik. Van olyan külső kerület azonban, ahol életszerűtlennek tartják a teljes tiltást.

Az éjjel megjelent kormányrendelet értelmében a 10 ezer főnél nagyobb lakónépességű településeken az önkormányzatoknak kell meghatározniuk, hogy mely közterületen rendelik el a kötelező maszkviselést.

Néhány városban és budapesti kerületben és már meg is született a döntés – számolt be szerdán a 24.hu.

Kecskeméten, Szegeden és Esztergomban hat éves kor felett minden közterületen kötelező lesz maszkot hordani (a kormányrendelet szerint mindenhol kivételt jelentenek ez alól a parkok és a zöldterületek, valamint ha valaki sporttevékenységet végez).

Sopronban is a város teljes belterületén viselni kell a maszkot, kivéve a játszótéren és a kutyafuttatóban (az indoklás szerint ezeket zöldterületnek veszik).

Székesfehérváron ezzel szemben éppen a játszótereken (a gyermeket kísérő felnőttek számára) és kutyafuttatókban kötelező a maszk, ezen kívül csak a történelmi belvárosban, valamint a buszmegállókban, pályaudvarokon.

Gödöllőn is differenciált szabályokat hoztak, ott szintén a játszótereken és kutyafuttatókban, valamint a piacon (beleértve a szabadtéri árusítóhelyeket is), a tömegközlekedési eszközök szabadtéri várakozóhelyein, és az iskolák előtti területen a reggel 7 és 8 óra között, valamint 15 és 17 óra között kell maszkot húzni.

Dunakeszin a Casalgrande tér lépcsővel határolt részén, illetve a buszmegállókban és vasútállomásokon teszik kötelezővé a maszkviselést.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a legtöbb fővárosi kerületben szintén az a döntés született, hogy hat éves kor felett minden közterületen kötelező lesz maszkot hordani.

A II. kerületben, a XIII. kerületben, Erzsébetvárosban, Terézvárosban, Csepelen, Újbudán, Kispesten, Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, Soroksáron és Pesterzsébeten a friss szabályokat már be is jelentették az önkormányzatok.

Budapesten az újpesti önkormányzat konzultációt indított a kérdésről a Facebookon, a hegyvidéki önkormányzat pedig járványügyi szakemberekkel folytatott megbeszélés után szintén a lakosok véleményének figyelembe vételével hozza majd meg a döntését – közölték a Telexszel.

Az I. kerületben differenciált szabályokat hoznak. Az érintett területek kijelölése még folyamatban van. Amint a lista végleges, azonnal tájékoztatják a lakosságot, addig is azt javasolják, hogy mindenhol, ahol a szűk családjukon kívül mással is találkoznak, viseljenek szájat és orrot eltakaró maszkot, áll a kerület közösségi oldalán – írja a Telex.

A lista folyamatosan bővül.

Közben a főpolgármester egyeztetne a kerületekkel a védekezésről

A főpolgármester egyeztetést javasol a budapesti kerületek vezetőivel azért, hogy közös szabályozással tudják erősíteni a koronavírus-járvány elleni védekezést.

Karácsony Gergely kedden, a Facebookon közzétett bejegyzésében abszurdnak nevezte, hogy Budapesten a közterületi maszkviselés szabályainak megalkotását a huszonhárom kerületi polgármester felelősségébe utalták, mert így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni.

Emellett a "botrányosan későn megjelent kormányrendelet továbbra sem szól egy szót sem a járvány kezelésének egyik legfontosabb eleméről, a tesztkapacitások bővítéséről, a tanárok, iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók önkéntes és ingyenes szűréséről" – tette hozzá.

A főpolgármester szerint, miközben életeket kell menteni, a kormány a vagyonát menti alkotmánymódosítással.

"Miközben a járványt kell kontrollálni, a kormány az ellenzék választási lehetőséget akarja kontrollálni a választási törvény módosításával" – fűzte hozzá. Karácsony Gergely úgy fogalmazott, ennek semmi köze a felelős kormányzáshoz, "ennek az alávalósághoz van csak köze".

A főpolgármester jelezte továbbá, folytatják Budapest szűrési programját, bővítik a tesztkapacitásokat, fokozzák a szűrést a szociális intézményekben, és felkészülnek a pedagógusok, iskolai dolgozók szűrésére a kerületekkel közösen.

Forrás: 24.hu, Telex

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: most viccelsz???...ott a közmédia ,valóban közmédia...nem párt propaganda osztály...
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Pali a szabadeurópa micsoda,...egy nyugati dogmadumagép, ugyanúgy fújja amagáét mint bármelyik más.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: az lehet, de a tények tények maradnak...felmehetsz a hivatalos svéd covid oldalra is!!
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Pali, nem érdekelnek a svédek, engem csak az érdekel mi van itt. ...mert itt rengeteg felelőtlen ember van, és azok ellen kell védekezni.
simmering73
Kutyafuttatóban miért? Nem a gazdit futtatja a kutya és nem a gazdi csahol.
simmering73
Svédország: tegnapelőtt 4562 fertőzött, tegnap 4296 fertőzött.
Magyarország: tegnapelőtt 4140 fertőzött, tegnap 3945 fertőzött.
A halálesetek viszont minimálisak.
www.kepfeltoltes.eu/images/2020/11/12/686corona_sweden.jpg
www.worldometers.info/coronavirus/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.