Az Izland elleni meccs meg harc volt a vikingekkel. Heti rádióinterjú a miniszterelnökkel.

Megtartotta szokásos péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban, ahová az operatív törzs kora reggeli üléséről érkezett – olvasható a hvg.hu cikkében.

Orbán vállalja a felelősséget, hogy az egészségügy bírni fogja a terhelést

Fotó, címlapkép: Facebook/Orbán Viktor/videórészlet

Az első kérdés nem az ország helyzetére vonatkozott, a műsorvezető a tegnapi Magyarország-Izland meccs és a magyar győzelem kapcsán volt kíváncsi a kormányfő véleményére. Orbán szerint 

végre történt valami jó, ez nem egyszerű futballmeccs volt, hanem harc, a vikingek ellen.

A nagyon fontos kérdés után végre rá lehetett térni a járványügyi helyzetére is, itt Orbán ki is javította a Kossuth rádió riporterét, mert az úgy fogalmazott, hogy a szakemberek szerint 50 százalék esély van arra, hogy bedől az egészségügy, mire a miniszterelnök közölte, hogy ezt ő mondta, a szakemberekre hivatkozva. 

Orbán vállalja a felelősséget

A kormányfő szerint továbbra is Ausztriához kell mérni az országot, az ottani tendenciák érvényesülnek itthon is, azok alapján lehet számolni. Szerinte a hazai egészségügyet felkészítették, minden rendelkezésre áll. Arra is kitért, hogy az emberekből (itt az orvosokra, szakszemélyzetre gondolt) annyi van, amennyi, de az orvosmatematikusok a rendelkezésre állók alapján számolták ki, hogy hány beteget lehet ellátni úgy, hogy van esély a gyógyulásra. A kormányfő szerint nem mindegy, hány embert látnak el az orvosok és ápolók, itt már a plafonhoz közeledtek, ezért kellett lépni.

A kijárási tilalom a kulcs, ezt tartani 10-14 nap múlva nehéz lesz, de a kormányfő szerint jó ütemben, kellő pontossággal hozták meg a döntéseket, és meri vállalni a felelősséget, hogy 99 százalék fölötti az esély arra, hogy az egészségügy ennyi emberrel működni tud és minden magyar megkapja a tisztességes ellátást. Minden élet számít, az időseké is – magyarázta a rádióban a miniszterelnök a hvg.hu cikke szerint.

Jelenleg 6690 ember van kórházban, 518-an lélegeztetőgépen vannak, már mozgosítottak sok diákot is, de most a műszakisokat is mozgósították, ők viszik a medikusokat mintákat levenni. 400 diák állt be, plusz a műszakisok, de a számuk folyamatosan nő.

Felmerült a pécsi klinika ügye is, amely nehéz helyzetben van a kevés szakember miatt, oda Orbán szerint 24 óra alatt érkezett ápoló. 

Többféle vakcina legyen, aztán majd az emberek döntenek, hogy melyikben bíznak

Jelenleg 500 középiskolában tértek át digitális oktatásra, 208 óvoda van bezárva, 239 általános iskolában ugyancsak digitálisan megy az oktatás. Orbán szerint az oktatási rendszer bírja a nyomást.

Felmerült a vakcina kérdése is, a miniszterelnök szerint a szakemberek fognak dönteni arról, hogy melyiket lehet elérni majd, itthon szigorúak a szabályok. A tervek szerint elsőként az egészségügyben dolgozók kapják meg az oltást, és az a jó, ha minél több vakcina áll rendelkezésre, ebből nem szabad Orbán szerint politikai kérdést csinálni.

Legyen minden, az emberek meg majd eldöntik, melyikben bíznak inkább

- mondta, és hozzátette, addig kell kitartani, amíg nem jön meg a vakcina.

Ismertette azt is, hogy a szakemberek szerint a lakosság 10 százaléka átesett a fertőzésen, a járvány megállításához szerintük 50 százalék kell. Abban a miniszterelnök nem mert állást foglalni, hogy mennyi is ez a százalék, de a járványok el szoktak múlni, ha van ellenük oltás, ha nincs. Az a kérdés, hogy amikor a járvány visszesik, akkor az eltűnik, vagy kezelhető formává változik – aki erre tudja a választ, Nobel-díjat kaphat – fejtegette Orbán.

Hosszabb távon adócsökkentésekkel számolnak

A gazdaság megvédése is terítékre került, Orbán itt két csoportra bontva beszélt az intézkedésekről. Az egyik az, amelyet a 30 napos lezárás miatt súlyos helyzetbe kerülőket támogatja (szállodások megsegítése, éttermekben dolgozók bérének 30 napos támogatása), de ezek áthidaló megoldások, ugyanakkor az iparkamarai elnök javaslatára úgy döntött, az elviteles ételek áfáját 5 százalékra csökkentik.

A gazdasági növekedési akcióterv hosszabb távon érvényesül, itt az adócsökkentések a jellemző döntések, mert a cégeket abba a helyzetbe kell hozni, hogy megtarthassák a munkaerőt és fejleszthessenek. 

Az iparűzési adó felfüggesztésének ötletével kapcsolatban (amely az így is már nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak okozna még több kellemetlenséget) a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy meredek, de a kellő arányt kell eltalálni. Érezhető mértékű adócsökkentést akar jövőre. 

Az interjú további részében az EU-s jogállamisági kritérium került elő, és az ehhez kapcsolódó brüsszelezés. Orbán szerint ha ezt a források osztását a kritériumokhoz igazítják, az EU-ból Szovjetunió lesz.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Aha nem jön össze dolog és a nagy dérrel - durral bejelentett felelőségvállalás sikertelen lesz, nos akkor a felelősök, bűnbakok előre megírt névsora óriási mutogatások közepett felolvasásra, megnevezésre kerül!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
silber13
Aha nem jön össze dolog és a nagy dérrel - durral bejelentett felelőségvállalás sikertelen lesz, nos akkor a felelősök, bűnbakok előre megírt névsora óriási mutogatások közepett felolvasásra, megnevezésre kerül!
ómió
Eszerint bízik a "stábjában"! Még szerencse, hogy nem a bolsi károgókban!
SystemError
"végre történt valami jó, ez nem egyszerű futballmeccs volt, hanem harc, a vikingek ellen."

Ezt az agyhalott, köz és közveszélyes buzit mikor takarítja el a nemzetvédelem?
balos
@sgl: min t a sikér nevű fidesses pedofil!belőle is püspőkőt faragnak,mint a balog nevű seggből!
RonaGyuri
Orbán és az ő felelőssége!!! =))
egyébként csak szólok: az izlandiak férfi ősei többségében viking eredetűek, míg a női ősök többségében kelták voltak
Nessy
@silber13: lehet hivatkozni az "orvos matematikusok számításaira", de attól függ, hogy milyen változókkal dolgoznak. Feltételezem, hogy egy állandó létszámot vesznek alapul, aminek a fele sem igaz. Viszont azt azért kiszámolhatták volna, hogy ha az egyik kórházból elviszik másikba a szakképzett személyzetet, akkor ott hiány jelentkezik, és máris kiesik az ellátásból nem kevés beteg. Lehet itt az ágyakat számolgatni, rendeletet hozni x számú intenzív ágy kialakítására, de nem az ágyszám a döntő! Eleve a síma kórtermi ágyak, és az intenzív ágyak között óriási a különbség. Hiába mondják az ágynak, hogy ő most intenzív ágy, technikai háttér és szakember gárda nélkül nem fog úgy működni! Orbán "felelősség vállalása" meg homok a szélben.
RonaGyuri
passzol ide:

„Ajándék fognak ne nézd a lovát”

Hogy a fityesznyik bagázs ismeri-e Karinthy-t azt nem tudom, de alkalmazzák

Kisvárosi történet. Egy jól menő bár nem fideszes vállalkozás a tavasszal – némi engedélyezési nehézség (az iskola igazgatónője ellenkezett) ellenére – a gyermekeik iskolájában (pontosabban 3 osztályban, ahova a gyermekeik járnak) eszközökkel segítette a távoktatást. A nyáron az iskola egy pályázat eredményeként (az igazgatónő férje a helyi főfityesznyik) kapott ilyen eszközöket az összes osztálynak. Most, hogy újra szükség van rá, a vállalkozás vezetői át akarták vonni egy másik iskolába. Kiderült, hogy nincsenek meg. Azt mondták, hogy leselejtezték!
Happy end nincs? De van! Kiderült, hogy az igazgatónő családja és barátaik kapták meg!!! =))
kereső
Ehhez ért. Más faxával verni a csalánt- miközben a megfertőződött orvosok, ápoló nem kapják csak a "normál" táppénzt, azaz a 60%-ot.Pedig ez munkahelyi megbetegedés-vizsgálódás nélkül is járna a100%.
az átvezényeltek meg maguk gondoskodnak a lakhatásukról, és meg kell oldaniuk az otthon maradt családtagok ellátását is!
Mire is vállalsz Te felelősséget? Arra, hogy az általatok "vállon veregetett "orvosok, ápolók nem adják be a kulcsot idő nap előtt, és birják lelkileg, fizikailag.És ha nem?
Nessy
@kereső: Majd megoldják imával, mise hallgatással, kéz rátevéssel, ráolvasással a betegellátást! Lényeg, hogy az utolsó kenetet feladhatja nekik a pap. Azt meg fidesz logika szerint külön kell igazolni, hogy a Covidos betegek ellátása közben szerezte e valaki a fertőzést. Mert lehet, hogy a 24 órás kemény szolgálat után házibuliba volt! Az emberi hülyeség tényleg határtalan!
Gazella
Anyád picsája bítrja...miért szült meg ilyen hervadnyadtat...
rokker33
"kormányfő szerint továbbra is Ausztriához kell mérni az országot, az ottani tendenciák érvényesülnek itthon is, azok alapján lehet számolni" Hát öcsém ,ha olyan körülményeket tudna biztosítani FOSBÁN mint Ausztriában Kurz, akkor simábban mennének a dolgok és az egészségügy sem állna az összeomlás szélén!Én olvasok magyar híreket és osztrákot is.Itt nem jellemző az hogy az embereknek 40 fokos lázzal az utcán kell állni a hidegben egy tesztelésért és krumpliért sem vesznek szavazatot!!Ha ez megtörténne akkor 1 hónapon belül Kurz repülne az egész párttal és koalíciójával együtt !!!
Aki Én
@ómió: Stábjában...
Mi ez, valami alsókategóriás katasztrófa film fogatás?
Hogy a szakemberek, meg az eü-ben dolgozók mit mondanak, azt hagyd a picsába.
De egész pontosan miféle felelősséget vállal a tetteiért a gazdád?
justhpeter
A mai birkaeligazítás is megtörtént a szokásos jelentéktelen marhaságokkal. Ugyanebbe a kategóriába tartozik az általa emlegetett felelőssége is.
kissé felnőttem
magyarul ez mit jelent ? utólag magyarázást? meg sajnálkozást ? poénkodást mint petike szijjártóval ? ha 60 lennél...? 73 múltam még itt vagyok, és tudom hogy politikust nem lehet számonkérni mert ugye úgy lett alakítva sem egyszemélyben sem, kalákában sem felelnek semmiért.
Csakhogy ez tulmutat mindenen. A kórházak vezetői már 77 x SOS jelzést adtak a kutya sem válaszolt csak igértek fűt - fát, hetet- havat vakcinát, késő ám lassan.
A FEKETERUHÁS nővért kellene tán megkövetni mert tőbbet tud az egészségügyről mind uraságod maradjunk ennyiben.
jesz
vállalja a felelősséget(?) baszki, hát ez a dolga...persze ezen a szinten úgy működik a felelősségrevonás, hogy bocs, ezt benéztem...az ellenzék meg lemegy a büfébe, jó akoszt, és főleg a kávé.
Azt mondta egy újságíró reggel a rádióban, hogy az alkalmatlan sunyi ellenzék helyett csakis a népharag zavarhatja el, akit kell...és most a sok halott miatt -(akik talán élhetnének, ha van személyzet a gépek kezeléséhez)-könyen lincshangulat alakulhat ki...

Namost ezt Orbán is tudja, ezér járnak tokától bokáig fegyverben a katonák...ez a látvány lenyugtatja a mocorgókat.
human
Vállalja a felelősséget :D A hét vicce.
csipetke
Hááát,ezt bizony bukni fogja.Már most is küldenek haza a kórházakból embereket tüdőgyulladással,magas lázzal, akik már kórházi ellátásra szorulnak,de már nincs ágy. Sűrűn tesz orbán olyan ígéretet,amiről már akkor tudni,amikor kimondja,hogy ebből se lesz semmi, ugyanúgy,mint a többi ígéretéből.Annyira nem szegény,hogy ígérgetni ne tudjon
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 09:02
Őnem hisz a bolsiknak,csak a kádár rendszer alatt kitüntetett hithű kommunistából lett maffiózóknak,mint a pintérsanyi párttitkár.
ómió
@Aki Én: Nálad, efftársilag, sosem volt baj, hogy "a szakemberek meg az eü.-ben dolgozók" reprezentánsai a stáb maga? Akkor csak megérteni vagy képtelen máig is? Miféle felelősséget vállalt? Ha majd a cikket elolvastad és meg is értetted, mindjárt megtudod!
ómió
@kulabombaafityiszre: A 30 éve, vagy még korábban "kivetkezett" bolsikban még volt gerinc! Azért hagyták ott a tetübandátokat! Viszont a "hithű komcsi maffiózókat" a saját csapatodban keresd, ők máig is "efftársilag homorítanak" és éneklik az Internacionálédat!
Clavigo
@ómió: Te ugye halmozottan vagy kretén,,,nertárs ?
ómió
@Clavigo: Tükörbe nézvén megállapításokat teszel és mindjárt másra is hazudod? "Kimondott jó efftárs" lehetsz!
Lepényleső
Senki más ezt meg sem tehetné,hiszen a hatalmat még a látszatot is kerülve magához ragadta?
Így attól a perctől kezdve a vírustól elhunytak mindegyikéért a felelősséget magára vállalta?
Az utókor ha lesz,nyakába joggal varrhatja,hogy ő volt a demokrácia és sok ember hóhéra?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.