A napokban hozott járványügyi szabályok betartása döntő hatással lesz a koronavírus-fertőzés terjedésére, és ha az emberek betartják őket, a kedvező eredményeket néhány héten belül tapasztalni fogjuk – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Hírlapnak adott interjúban, amely a pénteki számban jelent meg.

Kásler szerint ezért robbant be nálunk ilyen durván a járvány második hulláma
Fotó: Facebook/Kásler Miklós

Leszögezte, hogy a kormány minden szükséges intézkedést meghozott. Egyetértett azzal, hogy szabályok betartására vonatkozó első tapasztalatok kedvezőek.

Kásler Miklós elmondta, hogy tavasszal, a járvány kezdetén Magyarország stratégiája az volt, hogy amíg lehetett, az országhatárokon feltartotta a vírus behurcolásának a lehetőséget, utána izolálta a fertőzötteket, és "ez vezetett ahhoz a rendkívüli eredményességhez, amivel az első hullámot ki tudtuk védekezni".

Július végén a vírus görbéje teljesen ellaposodott, és hosszú ideig egy-két tucat volt a napi fertőzésszám. Ezért lehetett liberalizálni a szabályozást,

ám a külföldi nyaralások után az itthoninál fertőzöttebb területekről ismét behurcolták a vírust – fejtette ki. Az emberek fegyelmezettsége enyhült, ezért kellett most lényegesen szigorúbb intézkedéseket kellett hozni.

Kijelentette: "Felelősséggel azt tudjuk mondani, hogy a mostani számítások szerint körülbelül

a december hatodika, tizedike közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma.

Összesen 26-28 ezer kórházi, infektológiai ágyra lehet szükség, és körülbelül négyezerötszáz intenzív ágyra." Ezt ebben az időszakban a magyar egészségügy tudja biztosítani – tette hozzá.

A kormány eddig hetvenhét kórházat jelölt ki a Covid-betegek kezelésére, az összes NEAK-finanszírozott ágyaik negyven százalékáig. Ennyit kell előkészíteni arra, hogy tudják fogadni a betegeket, míg az összes ágy hét százalékát kell intenzív ellátáshoz előkészíteni, ahol, ha szükséges, lélegeztetést is biztosítani kell – szögezte le.

A tervezhető műtétek elhalasztásáról Kásler Miklós azt mondta, ezzel tehermentesíteni lehet az intenzív orvosokat és az asszisztenseiket a rutinfeladatok egy része alól, és be lehet vonni őket a rászoruló fertőzöttek ellátásába.

A vírus elleni vakcina kifejlesztéséről a miniszter kijelentette, hogy rendkívül szigorú eljárásrendet kell betartani. Száz feletti a vakcinafejlesztési kísérletek száma, és ezek közül körülbelül tíz elég előrehaladott állapotban van. Mint mondta, nagy a valószínűsége annak, hogy belátható időn belül elindulhat egy biztosan hatásos vakcina gyártása és forgalmazása, olyané, amelynek nincs szövődménye. Hozzátette, hogy

"ameddig ezek a körülmények nem teljesülnek, Magyarországon biztos, hogy nem fogjuk a vakcinákat használni". "Ha hatásos vakcinációt tudunk megfelelő mennyiségben biztosítani, akkor a járvány megfékezhető, és a fertőzöttek száma jelentősen csökkenni fog"

- hangoztatta az emberi erőforrások minisztere.

(MTI)

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SystemError
Szegény anyád nem vert elégszer a falhoz, pedig látszik a fejeden, hogy próbálkozott!
kokopelli
...máshol a hazatérőket a határátkelőknél,reptereken és a páyaudvarokon gyorstesztekkel fogadták!
Ezeknek tilos máshonnan lekoppintani a jó dolgokat??!! ..."Gőg és Magőg" fiai vagyunk...?"
kokopelli
@csipetke: még máig üres lelátók előtt játszanak a német csapatok!A lelátók nagy része embernagyságú képekkel
(felsőtestes arcokkal) van "kidiszítve"!...és megy a bajnokság!
Nessy
@kokopelli: Falábuéknak kell a közönség, és ők mindenek előtt!
Panem et circenses! Kenyér nincs, rendeznek helyette cirkuszt!
gina
Szenilis idióta megmagyarázza a saját hozzá nem értését. undoritó egy mocskos pasi

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok