A napokban hozott járványügyi szabályok betartása döntő hatással lesz a koronavírus-fertőzés terjedésére, és ha az emberek betartják őket, a kedvező eredményeket néhány héten belül tapasztalni fogjuk – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Hírlapnak adott interjúban, amely a pénteki számban jelent meg.

Kásler szerint ezért robbant be nálunk ilyen durván a járvány második hulláma
Fotó: Facebook/Kásler Miklós

Leszögezte, hogy a kormány minden szükséges intézkedést meghozott. Egyetértett azzal, hogy szabályok betartására vonatkozó első tapasztalatok kedvezőek.

Kásler Miklós elmondta, hogy tavasszal, a járvány kezdetén Magyarország stratégiája az volt, hogy amíg lehetett, az országhatárokon feltartotta a vírus behurcolásának a lehetőséget, utána izolálta a fertőzötteket, és "ez vezetett ahhoz a rendkívüli eredményességhez, amivel az első hullámot ki tudtuk védekezni".

Július végén a vírus görbéje teljesen ellaposodott, és hosszú ideig egy-két tucat volt a napi fertőzésszám. Ezért lehetett liberalizálni a szabályozást,

ám a külföldi nyaralások után az itthoninál fertőzöttebb területekről ismét behurcolták a vírust – fejtette ki. Az emberek fegyelmezettsége enyhült, ezért kellett most lényegesen szigorúbb intézkedéseket kellett hozni.

Kijelentette: "Felelősséggel azt tudjuk mondani, hogy a mostani számítások szerint körülbelül

a december hatodika, tizedike közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma.

Összesen 26-28 ezer kórházi, infektológiai ágyra lehet szükség, és körülbelül négyezerötszáz intenzív ágyra." Ezt ebben az időszakban a magyar egészségügy tudja biztosítani – tette hozzá.

A kormány eddig hetvenhét kórházat jelölt ki a Covid-betegek kezelésére, az összes NEAK-finanszírozott ágyaik negyven százalékáig. Ennyit kell előkészíteni arra, hogy tudják fogadni a betegeket, míg az összes ágy hét százalékát kell intenzív ellátáshoz előkészíteni, ahol, ha szükséges, lélegeztetést is biztosítani kell – szögezte le.

A tervezhető műtétek elhalasztásáról Kásler Miklós azt mondta, ezzel tehermentesíteni lehet az intenzív orvosokat és az asszisztenseiket a rutinfeladatok egy része alól, és be lehet vonni őket a rászoruló fertőzöttek ellátásába.

A vírus elleni vakcina kifejlesztéséről a miniszter kijelentette, hogy rendkívül szigorú eljárásrendet kell betartani. Száz feletti a vakcinafejlesztési kísérletek száma, és ezek közül körülbelül tíz elég előrehaladott állapotban van. Mint mondta, nagy a valószínűsége annak, hogy belátható időn belül elindulhat egy biztosan hatásos vakcina gyártása és forgalmazása, olyané, amelynek nincs szövődménye. Hozzátette, hogy

"ameddig ezek a körülmények nem teljesülnek, Magyarországon biztos, hogy nem fogjuk a vakcinákat használni". "Ha hatásos vakcinációt tudunk megfelelő mennyiségben biztosítani, akkor a járvány megfékezhető, és a fertőzöttek száma jelentősen csökkenni fog"

- hangoztatta az emberi erőforrások minisztere.

(MTI)

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Te barom!! Inkább maradtál volna kussban!!
Az aki behordta küföldről az pont a parlamenti haverjaid voltak!!
Gazella
Bocsánat! Mindegy ki hozza ki viszi! A biológiai fegyver amit időnként kieresztenek velünk él, velünk van!!
Gazella
Az orosz vakcinát meg dugd te a saját seggedbe!!!
Most már jó lenne ha igazat is mondanátok!!
kereső
Má bocsánat, a saját elkúrt járványkezeléseteket rákenitek a tömegekre? Hiiszen ti voltatok azok, akik biztattátok a nyaralásra az embereket. Egyetlen szóval nem mondtátok, hogy milyen veszélyeket rejt ez magában- bár tudható volt, hiszen azért mindig emlegettétek a "második hullámot". Meg is érkezett menetrendszerűen. És mit csináltatok ti? Semmit. Pedig a semmi helyett be kellett volna inditani a teszteléseket- a fertőző gócpontok feltárását, a kontaktok felkutatását és megszervezni és bevezetni az izolációt.Nem az országhatárt kellett volna lezárni- azt is úgy csináltátok, hogy a legfertőzöttebb területekről mindenféle ellenőrzés, és karantén nélkül jöhettek/jöhetnek a potenciális fertőzők. Nem voltatok hajlandóak még annyit sem megtenni, hogy korlátozzátok a tömegrendezvényeket. És akkor felvetődik a kérdés, hogy ez csak egy elhibázott stratégia volt-e, vagy szándékosság- és most toljátok a felelősséget az emberekre. Te koszos körmű sarlatán- hány ember betegségéért, haláláért vagytok felelősek? Mindért!
legott
Szóval eddig úgy néz ki, hogy mindenki hibás, csak Orbán (és a csicska kormánya) nem.
Orbán a szent, a sérthetetlen, a megváltó hős Uruk, mi meg a szolgái.

Beteg faszszopó geci ország Magyarország dugig-csurig genetikailag alattvalókkal !!!
Az ilyenek miatt lett ilyen kis porfészek (persze a nagyon getzi nagyon magyarok ezért is másokat hibáztatnak), de Orbán alatt még kisebb lett...
Eddig területileg lett egyre kisebb, most már... most ár csak 2,5-3 millió magyar lakja - Orbán regnálása alatt. Mert aki nem dicsőíti Orbánt és nem nyalja fényesre a seggét, az nem is magyar.

Orbán, és az ő Mi, magyarjai évtizedekre, de lehet, hogy örökre tönkretették Magyarországot.
Ez megbocsáthatatlan bűn !!!
division
@Gazella: Szóval először mégis behordta valaki, de gyorsan korrigáltál biológiai fegyverre:-) Ez a tézised már régen bizonyítottan meg van cáfolva egyébként, és ha valóban az egészségügyben lennél, tisztában volna te is vele. Hogy miért? Hát "csak úgy":-)
kereső
@division: azért az kicsit fura, hogy Kinában a mai számok gyakorlatilag a januári állapotokat mutatják.Tudod, hogy mi most a kinai járványhelyzet- nem sokat lehet róla olvasni.Az viszont bizonyos, hogy a fertőzöttek ( felderitett) számában már zúl szárnyaljuk azt a Kinát, ahonnan közel egy éve útjára kelt ez a megmagyarázhatatlan fertőző betegség, és most gyakorlatilag a civilizáció fellegváriban pusztit.
solidedge
A virológus szerint 10 emberből 9 itthon fertőződött el. Próbának másokat besározni önkritika helyett.
Gyurka80
@kereső: Rövid az emlékezeted vagy ahol tájékozódsz ott nem mondták.A miniszterelnök többször elmondta idény hagyjuk ki a tengerpartot, mostanában pedig a sielést.
Gyurka80
@solidedge: Gondolom a ti virológusotok mondta.A lökött falus is inkább a vizet öntse magára ahogy tette.
Peller Anikó
@Hurka80: 19:00, nem elmondani kellett volna gyagyás, hanem lezárni a határokat a turizmus előtt. Elmondani én is el tudom. Annyi eszed van mint egy rántott csirkének, a szád meg akkora mint egy bálnéé, ja nem, bálnáé.
namihami
Azt miért nem tette hozzá, hogy a Gazdája nyitotta ki a karámot. Már akkor egyre sűrűbb hírek jöttek a növekvő megbetegedési adatokról.
Most boldog lehet a magyar, látta a tengert! És hozta a mételyt! Ezt mikor mondod be Füstös?
Clavigo
@Gyurka80: De azért ki ès visszaengedte teszt és karantén nélkül az ukrán - román szutykokat,,mikor választások voltak mind két helyen...
csipetke
@Gyurka80: 19:00 ...és azt vajon miért nem mondta,hogy zárt kapuk mögött legyenek a meccsek?Van fogalmad,hogy 20 ezer focidrukker egyrakáson,egymás nyakába lihegve hány ember fertőződött meg?És ezek hány ezer embert fertőztek meg a meccs után?Ez van,ha a diktátor/miniszterelnöknek a foci a hobbija. És ha meccs van,pont leszarja az embereket.Meg meccs nélkül is
legott
Kásler Miklós alkoholista láncdohányos, és a működése alatt Magyarországon haltak meg legtöbben rákos megbetegedésekben.
Ki a faszt érdekel, hogy mit mond Kásler Miklós - aki 70 évesen tanult meg jól kezet mosni?
Jozefina
Azt mondja, hogy a kormány mindent megtett a vírus kezelésére!!! Miért hazudik vénségére???
A hasonló lélekszámú osztrákok sokkal többet tesznek:
propeller.hu/nagyvilag/3598401-ausztria-kemenyit-egesz-napos-kijarasi-korlatozas-jon-szinte
Lepényleső
Állítólag a későn megjött ész olyan mintha meg sem jött volna? S vélhetően ennek nem is ez az oka?
kokopelli
@Peller Anikó: ..és a külföldről hazaérkező,semmiről sem tudó túristákat is kirekeszteni?Nem hiszem ,hogy van olyan
ország,amelyik nem követett el hibát! Az kezdet kezdetén mindegyik egyaránt tanácstalan lehetett! Utólag meg okol-
ják egymást! (;-()
Gazella
@division: tudod narancsos szopós mesét nem mindenki veszi be!!
division
@Gazella: Ez nem politika te észkombájn!
Cicamama55
Honnan tudja ezt a dátumot előre?! A télapó majd elviszi majd a vírust a puttonyába a Kristály hegyeken túlra Télországba?!:))
Rockxy
berobbant, ja, mert a gyutacs, meg a dinamit
division
@Gazella: Ez a másik neved? Na oda se mennék kórházba, ahol te dolgozol:-)
kereső
@Gyurka80: Ez a tengerpart, meg a sielés hogy jön ide? Én azon csodálkoztam, és csodálkozom, hogy a milliárdos lakosságszámú Kinában gyakorlatilag ugyanannyi fertőzöttek száma, mint a tavasszal- mi már túlszárnyaltuk( az emberi felelőtlenség- és ennek okaként a kormány elaltató/és bagatellizáló nyári koömmunikácója, egy más kérdés), ezzel szemben Európában, az USA-ban megállithatatlannak tűnik egyenlőre a járvány
Gyurka80
@kereső: Ha nem érted menj most Ausztriába síelni, majd megérted.
kereső
@Gyurka80: Nem járok sielni. Az a magadfajták szórakozása.Ha meg mennék akkor sem Ausztria, hanem szlovénia fenséges hegyei.
solidedge
@Gyurka80: Nem kell a valósággal szembenéznie, ha az orbáni álomvilág kielégíti.
Eladott Ország
"Kásler igazán semmire sem lehet büszke, hiszen regnálása idején csak romlott a hazai egészégügy állapota, noha ez volt a kormány célja, ezért nem ő az abszolút felelős. Viszont ez nem is mentség arra, amit tett, ezért a felelősség alól sem bújhat ki egy esetleges kormányváltást követően. Olyan nincs, hogy parancsra tettem, ezt már jó ideje tudjuk mindannyian. Jó lenne, ha valaki szólna Káslernek is, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy ő hisz a saját nagyszerűségében és a szakmai felkészültségében, miközben szégyent hozott az országra az elmúlt években. Nem a Fideszre, hiszen ott ilyen teljesítménnyel még akár kitüntetésre is érdemes lehet, de máshol nem igazán. Ezek a fideszes káderek a történelem szemétdombjára fognak kerülni, akár elfogadják ezt, akár nem. Nincs egyetlen olyan név sem az Orbán-kormányból, akire majd később úgy fogunk emlékezni, mint sikeres miniszterekre, példaképekre. Egy Rogán, Semjén, Kásler fémjelezte kormány véleményem szerint csak és kizárólag a szégyennel emlegethető egy lapon. Szégyen a demokráciára, szégyen a magyarokra, az országra."
Eladott Ország
Koronavírus: színházba nem, de kaszinóba mehetnek a magyarok . A kormányközeli üzletemberek által működtetett budapesti kaszinóknak nem kellett lehúzni a rolót a koronavírus-járvány második hullámában, csak éjszakára kell bezárniuk, hogy a "Rogán minisztériumnak" és társaiknak legyen mit bezsebelniük.
SystemError
Szegény anyád nem vert elégszer a falhoz, pedig látszik a fejeden, hogy próbálkozott!
kokopelli
...máshol a hazatérőket a határátkelőknél,reptereken és a páyaudvarokon gyorstesztekkel fogadták!
Ezeknek tilos máshonnan lekoppintani a jó dolgokat??!! ..."Gőg és Magőg" fiai vagyunk...?"
kokopelli
@csipetke: még máig üres lelátók előtt játszanak a német csapatok!A lelátók nagy része embernagyságú képekkel
(felsőtestes arcokkal) van "kidiszítve"!...és megy a bajnokság!
Nessy
@kokopelli: Falábuéknak kell a közönség, és ők mindenek előtt!
Panem et circenses! Kenyér nincs, rendeznek helyette cirkuszt!
gina
Szenilis idióta megmagyarázza a saját hozzá nem értését. undoritó egy mocskos pasi

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.