Írni-olvasni tudáshoz kötné a szavazati jogot a Mi Hazánk, szerintük a szavazólap fényképezhetősége is csak a csalásokat könnyíti meg.

Dúró Dóra írni-olvasni tudáshoz kötné a szavazati jogot

Fotó: MTI

Írni-olvasni tudáshoz kötné a szavazati jogot a Mi Hazánk Mozgalom, hiszen az ország vezetésébe való beleszólásnak alapvető feltétele a tájékozottság, ráadásul a tanulatlan, szegényebb rétegek, jellemzően a cigányság szavazatának megvásárlása az elmúlt harminc év választási csalásainak melegágya volt. Az a módosítás, amire most készül a kormány, hogy fényképezni lehet a szavazólapot, könnyebbé teszi ezeket a csalásokat, holott ennek megfékezésére lenne szükség.

Ez a felvetésünk nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen például gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, ezt éppen a jelenlegi kormány vezette be. Az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az, hogy valaki a legelemibb információszerzési módnak birtokában legyen. Nem lehet megalapozott döntést hozni az ország jövőjéről a Mi Hazánk szerint, ha az ember nem is ismerheti meg a pártok elképzeléseit.

A választójog bár általános, most sem korlátlan, hiszen a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak. Vannak arra nemzetközi példák, hogy már 16 éves kortól valakinek szavazati joga van, ahhoz képest a 18 éves korhatár is "antidemokratikusnak", egyfajta cenzusnak tekinthető. A Mi Hazánk szerint a választójog így is általános maradna, és ez a rendszer sokkal jobban kifejezné a népakaratot, nem torzulna annyira a szavazatvásárlás miatt az eredmény.

Az elmúlt évtizedekben bevett gyakorlat volt, hogy az alacsony iskolázottságú emberek, elsősorban a cigányság szavazatait megvásárolták pl. krumpliért a különböző pártok, mindez ellentétes a demokratikus normákkal és a választások tisztaságával. Nemrégiben Kompolton jártam, ahol a polgármestert el is ítélték szavazatvásárlásért, holott csak egy szavazattal nyert. Az ilyen esetekben sem tartjuk helyénvalónak, hogy minden következmény nélkül újra elindulhat, akit jogerősen elítéltek választási csalásért.

MTI/OS

77 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Akkor a maradék Fidesz szavazóval a Fidesz be se jut a Parlamentbe. :) :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
50 évvel ezelőtt kellett volna ,de a lényeg oroszul - ukránul románul is szabad ha a magyart nem is érti az itt ma nem gond, csak tudja kire KŐLL.
jesz
Van aki nem tud írni-olvasni? Ajaj...akkor most mi lesz a kedvező statisztikával?...megasztán ha mégis akadna kettő-három, akkor azokat ki fogja megtanítani a Gutenberg galaxis élvezetére?...a Mi hazánk ebben élen járhatna!

Már látom is, ahogy a képviselőasszony egy esti iskolában rajzolgatja a táblára az áhított abc-t...az is néhány szavazat...
nemkati
Akkor a maradék Fidesz szavazóval a Fidesz be se jut a Parlamentbe. :) :)
Peller Anikó
Nagyon helyes! Teljesen egyetértek vele. Diplomához kell kötni a választójogot és akkor a büdösgeci sikariféle belepofázók legalább nem választhatnának.

Bizonytalan vagy kétséges esetekben jogosítvány erőgépekre, vadászati engedély rénszarvasra és repülésbiztonsági vizsga TU142-es gépre is szükséges lehet.
Nyírfa
És mi legyen veletek, intellektuális analfabétákkal, Dórici?
Gauntlet
előbb zárják ki az olyat aki könyvet darál le !!!
Nessy
Szeretném korrigálni! A jogosítványhoz mindig is kellett a nyolc általános! Az analfabétizmus imételt megjelenése erősen köthető az új oktatási "reformokhoz".
nemkati
És akkor most kik fogják kapni a krumplit?
Clavigo
@Shikari: Te,,mint funkcionális analfabéta,román buckalakó,,te sem szavazhatsz majd..:) Elmaradnak a buszos kirándulások is Csikszutyokfalváról...
Málna
Felső korhatár sem ártana. Sok idős ember nincs már képben.
Cicamama55
Én ahhoz kötném a szavazati jogot szigorúan, hogy hol adózik, hol van a tényleges lakhatása!
Cicamama55
@Cicamama55: Ja, és ahhoz, hogy valóban éljen is még!
Gazella
Kizárólag magyarországi lakcímmet igazoló egyének szavazzanak!!
Te sunnyó málna , ne szóld le az időseket!! Sok idős ember még nálad is okosabb!!
nemkati
Ilyet soha nem fognak bevezetni. Minden embernek állampolgári joga van szavazni, megválasztani, hogy kik legyenek a vezetői.

Inkább azt kellene elérni, hogy mindenki tanulhasson, megtanulhasson legalább írni-olvasni.
vacsi
Én meg a fedhetetlen előélethez kötném a szavazati jogot. Ez nem azonos a büntetlennel, amikor a bűnözőt az ügyvéd kimossa...
Málna
@nemkati: Mert most nem tanulhat meg mindenki írni-olvasni?
Málna
@Gazella: Persze, hogy vannak nálam okosabb idős emberek. Meg vannak olyanok is, akik román hervadnyéknak (vagy minek) titulálnak, és azt sem tudják, miért. És ezek is szavaznak. Nem kellene hagyni.
nemkati
@Málna: Tőlem kell megtudnod, hogy nem?
Málna
@nemkati: Igen. Mesélj, kíváncsian hallgatlak.
Sámannus
A mi hazánkban is több az analfabéta, ráadásul elvárják, hogy rájuk szavazzunk.
justhpeter
Elmeorvosi vizsgálat nem kell ? Pedig jó lenne. A fideSS elveszítené a képvislpk 99%-át, a mi hazánk a 100%-át.
Málna
@nemkati: Látom, rájöttél, hogy butaságot mondtál. Bírom, ahogy ilyenkor reagáltok.:-)
Nessy
Az mennyivel korrektebb, hogy a levelezőtagozatosok szavaznak, anélkül hogy vállalnák a voksuk ódiumát?
nemkati
@Málna: Te annyira sötét vagy, hogy nem fárasztom magam veled. Nem látod, vagy inkább nem akarod látni, mi történik ebben az országban.
Málna
@nemkati: Most kértem, hogy magyarázd el. De nem tudod. Nem én vagyok sötét, te beszélsz hülyeségeket.
nemkati
@Málna: Hol mondtam én, hogy nem tudom? Te is analfabéta vagy? Nem fárasztom magam veled mert képtelen vagy felfogni.
Málna
@nemkati: Én mondom, hogy nem tudod. Simán felfognám, ha elmondanád. De nincs mit.
nemkati
@Málna: Ha eddig nem fogtad fel mostmár képtelen vagy.
nemkati
@Horizont: Kifejezetten irritál ez a bogyó. Sötét, rosszindulatú.
Málna
@nemkati: Nem is mondtál semmit.:-) Látod, ezért kell korlátozni a szavazati jogokat.
luiz
Fidesz kutya kölykök, csak a pusztításra gondolnak, a helyett, hogy inkább megtanítanák írni olvasni a szerencsétleneket. Nem b+ inkább könyvet darálnak
nemkati
@Horizont: Szóval aki azt állítja, hogy ma Magyarországon aki akar, az tanulhat, és aki nem tanul, az azért nem, mert nem akar, az vagy hülye, vagy hazug.
Málna
@nemkati: Mitől nem tanulhat ma valaki Magyarországon? Ki vagy mi akadályozza meg benne? Tudsz mondani konkrét példát?
Sámannus
Aki könyvet darál hasonlóan analfabéta, mert az agyilag zokni. Mit is akar ez a luvnya hatalmat? Akire még a klozet felügyeletét sem bíznám?
Nyírfa
@Eladott Ország: 16.49

Honnan veszítek ezeket a képeket? Szörnyűű! :))
Most aztán tényleg tárcsázzátok Bubó dokit, hogy hozzon fogsorokat! Mindegy, honnan, csak hozzon!
Gazella
@Szeparepa2: sajna mégszakmával s érettségivel tanultan se tud sok ember szöveget értelmezni!!
Nyírfa
@Eladott Ország: 17.10

Ülök, és rötyögök. A farkas inkább éhen hal, csak ezt a Piroskát ne kelljen felfalnia! :)
Istenem, megszakad a mese táplálkozási lánca!
Málna
@Horizont: Hogy jön ez a témához és az én szociális érzékenységemhez? Most pont olyanokról írtál, akik tanulnak, a nehézségeik ellenére is.
nemkati
@Horizont: Veled beszélgetek, mert te érted amit mondok. :)
Rosszul mondtam, van, aki nem akar tanulni, és van, akit akadályoznak. Legtöbbször a szegénység, a szegregáció, az előítélet, és az otthonról hozott rossz minta az oka annak, ha egy gyerek nem tanul - amihez sajnos hozzájön még az oktatási rendszer pocsék állapota is. Ezeknek a gyerekeknek segítségre van szüksége, nem megbélyegzésre, az egész társadalomnak sokkal jobb lenne, ha a gyűlölet és lenézés helyett szeretettel fordulnának ezekhez a gyerekekhez.
Málna
@nemkati: Na, haladunk.:-) Mondd ki nyugodtan, hogy ezek a gyerekek is tanulhatnak, ha akarnak. Csak ezen múlik.
Sámannus
@Gazella: Az a féleszű Báyer Zsóti is csak a szlovák rendszámért kapta a magas kitüntetést, hogy meg ne próbáljon itthon adózni ám bizony.
Eladott Ország
@Nyírfa: ma, 18:24 ♦ Zsírban sül a jó kolbász. Uzsonnára, a hagymás natúr zsíroskenyérhez.
static.keptelenseg.hu/p/63c37c9690a864567f614c5833aebfeb.mp4
nemkati
@Horizont: Ez a bogyó tényleg funkcionális analfabéta, egyszerű magyar szavakat képtelen értelmezni. :))
namihami
A Mi Szeretett Kúrónórink írni is, olvasni is tud és mégis olyan, amilyen. Ezekkel az általános iskolai tudásaival egyetemben azért beállt ""könyvgyűjtőnek"".
Nem elég kizárni az analfabétizmust, ha mégis ilyen írni-olvasni tudó analfabéták politikai funkcionáriusok lehetnek. Sok esetben az ún. ""józan paraszti ész"" hasznosabb, mint akár a Soros pénzén szerzett hazai és angliai ""fociegyetemen"" szerzett diploma. Ami azóta is a fiók mélyén pihen.
csak úgy....
@Málna: öreganyám! lemerült az aksi a vibrátorodba oszt unatkozol?
nemkati
@Horizont: Ez mind, és még nem is ismerünk minden sorsot. Van jópár hátrányos helyzetű gyerekeket segítő alapítvány, de már annyi a rászoruló hogy nem érnek el rengeteget. És ez miértisnem állami feladat?
Málna
@csak úgy...: Inkább nemkatinak. Ő húzta így el a dolgot. Én rövidre zártam volna.
Málna
@csak úgy...: Na és te? Már megint itt?
Nyírfa
@Eladott Ország: 18. 34

Szerencsére vega vagyok. A hölgy nem honey97? Lassan elmenekül az egész vadállomány.
nemkati
@Horizont: Bogyónak zárlatos lett a vibrátora. :))

A szegények soha nem kapnak semmit ettől a dagadt ganajozótól, hanem még azt is elveszi tőlük amijük van. Nagyon kíváncsi leszek, hogy amikor eltakarodik, az új kormánynak milyen lesz a szociálpolitikája.
Málna
@nemkati: Reméljük, az új kormány sem tér vissza a segélyezéshez. Örüljünk, hogy vége annak a világnak, amikor gyerekgyártásból meg lehetett élni. Nem kellene bátorítani őket, így is elképesztő módon szaporodik ez a réteg. És ez senkinek nem jó.
csak úgy....
@Málna: közöd? különbe te körmöd szakadtáig véded a fidesz szarháziakat és ez lassan visszataszító! ennyi nyomorult,gügye és buta ember soha nem volt maggyarországon,mint az utóbbi 10 évbe,amit a fidesz produkált és nem más!
Málna
@csak úgy...: A Fidesz tette ezt veletek? Biztos vagy ebben?:-)
csak úgy....
magyarországon, csak az ott születetteknek és élöknek járhat a szavazati jog és a külföldre távozott vendégmelósoknak! a román ,ukrán,szerb,szlovák...stb.,külhoni magyaroknak nincs joguk magyarországon szavazni! azok a pártokat ki kell zárni a szavazó listákról,akik pénzt,krumplit vagy bármit osztogatnak a választások elötti utolsó negyedévben!
csak úgy....
@Málna: 19:06 nyazsgem ! külföldre szakadt vagyok és nekem a fidesz nem tett semmit,se rosszat se jót,max. néha kinyílik tölük a bicska a zsebembe!
ezek kenterbe vágják még a rákosi pajtást is..
csipetke
Vajon hány analfabéta lehet ebben az országban?A gond nem az írás-olvasás-tudásának a hiánya,hanem a szegénység.
A közpénzen sok-sok milliárddal kitömött propaganda tv nem véletlenül van ingyen. Ha ez is egy fizetős-csomagban lenne,még ezt se tudná nézni a legszegényebb réteg,bár sokkal jobban járnának,ha csak a Mária-rádiót hallgatnák az orbáni hazugsággyár nézése helyett.Bár még az is lehet,hogy már oda is beférkőzött a propaganda. Több közvélemény-kutató intézet szerint a fidesz szavazók nagyrésze aluliskolázott.
Málna
@csak úgy...: Akkor pláne visszataszító, ahogy körmöd szakadtáig támadod a Fideszt...
csipetke
@nemkati: 18:09 Nagy fába vágtad a fejszédet...Bármit ír,nem kell reagálni rá,mert órákon keresztül képes izélgetni. Mindegy,mit válaszolsz,játssza a hülyét,és újabb,meg újabb hozzászólást csikar ki.
Gondolom,hozzászólásonként kapja a fidesztől a dellát,mint a többi troll. Ezekkel csináld azt gondolatban,mint a kutya.-ami érdektelen a számára,azt lehugyozza,és továbbmegy...:)
nemkati
@csipetke: :)
Az volt a tervem, sajnos nem bírtam megállni. De már abbafejeztem. :)
Málna
@nemkati: Tényleg sajnos. Csúnyán beégetted magad.
csak úgy....
@Málna: visszataszító te meg a shikari vagytok , és gondolkodni sem vagytok képesek,persze ezt ti magatoktól nem érzékelitek , ezt az alacsony IQ tok okozza.
human
IQ-hoz nem merné kötni. Akkor ő sem szavazhatna.
legott
Én a szövegértést is kritériummá tenném.
Mert az nyilvánvaló, hogy a könyvdaráló, tépkedő, Dúró "nácik után szabadon" Dórának szövegértési problémái vannak.
csak úgy....
@Málna: 19:31 néha nem tudom,hogy töled bögnöm vagy röhögnöm köll jobban! :)
Gazella
@Sámannus: báyer?? Az kiköpött unszimpatikus féreg számomra!
Gazella
@csipetke: Igy van! A dagadék neveltjei! Pont ezt akarja elérni a dagadék! Rabszolgáivá tenni a tanulatlanokat!
ómió
Nagy "érvágás" lenne az efftársaknak!
Aki Én
@Málna: ,,Már megint itt?"
A hét vicce tőled :)
,,Ő húzta így el a dolgot. Én rövidre zártam volna." (17 hozzászólással?? :))
Ez is parádés :)

Eszméletlen amit itt előadsz, és már régen mindegy, hogy kinek van igaza. Megint nyuggerezel, beszólogatsz, mindezt úgy, hogy az elmúlt hétvégén 100 kommented volt, vasárnap gyakorlatilag egész nap itt szenvedtél tartalmas program helyett.
És te szólsz be a nyugdíjasoknak?
Igaza lehet @csak úgy...: -nak, tényleg lemerülhetett a vibrátor.
Tátod, már magadnak sem kellesz :(
Ez igazából szomorú.
De ha ennyire létszükséglet neked a Propeller, miért vagy ekkora gyökér???
Aki Én
@ómió: Na, most igazad van. Az elvtársaid bajban lennének a kisebbség nélkül. No para, te végkimerülésig vagy nekik a biztos bázis :)
Apropó, tényleg nincs már nálatok reggeli vizit?
ómió
@Aki Én: Nem baj, hogy efftársaid csak neked vannak? Tudod: akik máig is harsányan éneklik az internacionálétokat! Vagy "vigyorgói elhajlóként" megtagadtad őket? Rákosi efftársad ezért - nyilván a "magaslati levegő élvezete" érdekében - tuti fellógatná efftársiasságodat! De, hogy ennyire rossz hatással legyen rád a vigyorgói nagyvizit, amit még rám is hazudnál, azért az már nyilván efftársi túlzás!
Aki Én
@ómió: Apropó, tényleg nincs már nálatok reggeli vizit?
ómió
@Aki Én: Ne delirálj már! Kérjél valami nyugtatót! Vagy a szád is le van kötve?
kereső
Én meg EQ, intelligencia, és intellektuális rteszthez kötném a választhatóságot. De semmiképpen nem engedném, hogy olyanok induljanak a választáson képviselő jelöltként- akik elfajzott ordas eszméket képviselnek, akik kirekesztőek- akiknek a "szálasi, horthy, hitler, mussolini" a példakép.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.