Írni-olvasni tudáshoz kötné a szavazati jogot a Mi Hazánk, szerintük a szavazólap fényképezhetősége is csak a csalásokat könnyíti meg.

Dúró Dóra írni-olvasni tudáshoz kötné a szavazati jogot

Fotó: MTI

Írni-olvasni tudáshoz kötné a szavazati jogot a Mi Hazánk Mozgalom, hiszen az ország vezetésébe való beleszólásnak alapvető feltétele a tájékozottság, ráadásul a tanulatlan, szegényebb rétegek, jellemzően a cigányság szavazatának megvásárlása az elmúlt harminc év választási csalásainak melegágya volt. Az a módosítás, amire most készül a kormány, hogy fényképezni lehet a szavazólapot, könnyebbé teszi ezeket a csalásokat, holott ennek megfékezésére lenne szükség.

Ez a felvetésünk nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen például gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, ezt éppen a jelenlegi kormány vezette be. Az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az, hogy valaki a legelemibb információszerzési módnak birtokában legyen. Nem lehet megalapozott döntést hozni az ország jövőjéről a Mi Hazánk szerint, ha az ember nem is ismerheti meg a pártok elképzeléseit.

A választójog bár általános, most sem korlátlan, hiszen a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak. Vannak arra nemzetközi példák, hogy már 16 éves kortól valakinek szavazati joga van, ahhoz képest a 18 éves korhatár is "antidemokratikusnak", egyfajta cenzusnak tekinthető. A Mi Hazánk szerint a választójog így is általános maradna, és ez a rendszer sokkal jobban kifejezné a népakaratot, nem torzulna annyira a szavazatvásárlás miatt az eredmény.

Az elmúlt évtizedekben bevett gyakorlat volt, hogy az alacsony iskolázottságú emberek, elsősorban a cigányság szavazatait megvásárolták pl. krumpliért a különböző pártok, mindez ellentétes a demokratikus normákkal és a választások tisztaságával. Nemrégiben Kompolton jártam, ahol a polgármestert el is ítélték szavazatvásárlásért, holott csak egy szavazattal nyert. Az ilyen esetekben sem tartjuk helyénvalónak, hogy minden következmény nélkül újra elindulhat, akit jogerősen elítéltek választási csalásért.

MTI/OS

77 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Akkor a maradék Fidesz szavazóval a Fidesz be se jut a Parlamentbe. :) :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Málna: ,,Már megint itt?"
A hét vicce tőled :)
,,Ő húzta így el a dolgot. Én rövidre zártam volna." (17 hozzászólással?? :))
Ez is parádés :)

Eszméletlen amit itt előadsz, és már régen mindegy, hogy kinek van igaza. Megint nyuggerezel, beszólogatsz, mindezt úgy, hogy az elmúlt hétvégén 100 kommented volt, vasárnap gyakorlatilag egész nap itt szenvedtél tartalmas program helyett.
És te szólsz be a nyugdíjasoknak?
Igaza lehet @csak úgy...: -nak, tényleg lemerülhetett a vibrátor.
Tátod, már magadnak sem kellesz :(
Ez igazából szomorú.
De ha ennyire létszükséglet neked a Propeller, miért vagy ekkora gyökér???
Aki Én
@ómió: Na, most igazad van. Az elvtársaid bajban lennének a kisebbség nélkül. No para, te végkimerülésig vagy nekik a biztos bázis :)
Apropó, tényleg nincs már nálatok reggeli vizit?
ómió
@Aki Én: Nem baj, hogy efftársaid csak neked vannak? Tudod: akik máig is harsányan éneklik az internacionálétokat! Vagy "vigyorgói elhajlóként" megtagadtad őket? Rákosi efftársad ezért - nyilván a "magaslati levegő élvezete" érdekében - tuti fellógatná efftársiasságodat! De, hogy ennyire rossz hatással legyen rád a vigyorgói nagyvizit, amit még rám is hazudnál, azért az már nyilván efftársi túlzás!
Aki Én
@ómió: Apropó, tényleg nincs már nálatok reggeli vizit?
ómió
@Aki Én: Ne delirálj már! Kérjél valami nyugtatót! Vagy a szád is le van kötve?
kereső
Én meg EQ, intelligencia, és intellektuális rteszthez kötném a választhatóságot. De semmiképpen nem engedném, hogy olyanok induljanak a választáson képviselő jelöltként- akik elfajzott ordas eszméket képviselnek, akik kirekesztőek- akiknek a "szálasi, horthy, hitler, mussolini" a példakép.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.