Az autizmussal, vagy súlyos értelmi fogyatékkal élők számára szinte lehetetlen a maszkviselés, épp ezért az őket képviselő szervezet a belügyminisztériumhoz fordult.

Egy értelmi fogyatékkal és autizmussal élőket képviselő szervezet felmentést kér a maszkviselés alól

Fotó: Pixabay

Gyakorlatilag teljesen ellehetetlenült az immáron minden közterületen kötelezővé vált maszkviseléssel a súlyos értelmi fogyatékkal és autizmussal élők, illetve az ő szüleik és gondviselőik élete. Ezeknek az embereknek ugyanis nehézséget okoz, de néha kimondottan megoldhatatlan a maszkviselés, emiatt azonban sokszor nem tudják elhagyni otthonukat sem.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége most a belügyminisztériumhoz fordult segítségért – szeretnék, ha a a betegséggel élők mentesülnének a kötelező maszkviselés alól.

„Azt hangsúlyoznom kell, hogy nem minden autista és nem minden értelmi fogyatékos személyről van szó, vannak becsléseink szerint 2-3 ezren az országban, akiket ez a probléma érint" – mondta az ATV Híradójának Kovács Melinda, a szervezet ügyvezető igazgatója

Szavait egy autizmussal élő fiú édesanyja is alátámasztotta, akinek gyermeke szintén nem tudja betartani a járványügyi előírásokat:

„Szenzoros érzékenységgel él, ezért neki még kihívást jelent akár a ruha, zokni vagy cipő viselése is, nem tudom ráadni a maszkot, illetve amikor ráadom, azonnal leveszi magáról, ugyanúgy, ahogy a zokniját és a cipőjét is.”

Kovács szerint ennek engedélyezése nem lenne egyedi példa, hiszen Csehországban és Szlovákiában is alkalmazzák ezt a fajta felmentést az értelmi sérültekkel szemben. Az EMMI azt közölte, folyamatos az egyeztetés az érintettekkel az üggyel kapcsolatban, míg az ORFK szóvivője arról beszélt, a rendőrség a hatályos jogszabályok alapján jár el. Mint elmondták, a rendőrök figyelembe vesznek intézkedéseik alkalmával minden rendelkezésre álló méltánylást érdemlő körülményt.

Blikk

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
A fogyatékkal élő emberek sajátosságait az együttélés során nagyon is figyelembe kell venni, bármiről legyen szó.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
voltmárjobbis
Nem kéne felmentés. Rájuk ugyanúgy vonatkozik a maszkviselés.
Mert: egy értelmi fogyatékos mikor megy egyedül vásárolni például?!
Nyírfa
A fogyatékkal élő emberek sajátosságait az együttélés során nagyon is figyelembe kell venni, bármiről legyen szó.
Nessy
@voltmárjobbis: Vásárolni nem megy, de neki is ki kell mozdulni a zárt lakásból. Talán, ha véletlenül az utcán, vagy a téren akad egy ilyen problémás valaki, szépen ki lehet kerülni. Hiszen a gyerekkocsiban ülő kicsit, vagy a kisgyermeket sétáltató családot is szépen kikerüli az ember. Én már tavasszal is megtettem, és mindig megköszönték.
voltmárjobbis
@Nessy: ma 22:49 Nem igazán értem. Ki kell mozdulni, rendben. De egyedül megy ki egy értelmi fogytékos az utcára? Szerintem nem. Kísérővel. Akkor a kísérő adja rá a maszkot. Rosszul gondolok vmit?
Nessy
@voltmárjobbis: Nagyon rosszul! Te ráadod a maszkot ő leveszi. Amiből a végén csak kiborulás lenne mindkét fél részéről. Az autista nem minden esetben, de van, amikor semmi változást nem visel el, és a maszk ilyen. Van amikor szellemi fogyatékos egy kis gyerek szintjén. Nem ok nélkül van a hatéves korhatár fölött a kötelező maszk viselés.
voltmárjobbis
@Nessy: OK. Elfogadom. Nincs tapasztalatom se autistával, se értelmi fogyatékossal. Részvétem annak, akinek van.
Designer
@voltmárjobbis: Nem erről szól a cikk!!! Olvasd el még 6-szor!
Shikari
Ha valaki elég hülye hogy ne vegye fel a maszkot maradjon otthon.
csak úgy....
@Shikari: ezért is vagy te mindíg otthon! :)
Shikari
Sőt, ha valaki nem képes felfogni, mivel jár a közlekedés, az ne vezessen autót! Nem szeretném, ha egy hülye ütne el embereket, csak mert liberálisan értelmezett toleranciából jogosítványt kapott!
Horizont
@Shikari: Te szerencsétlen itt nem erről van szó. Mi van épülsz lefelé??
Shikari
@Horizont: Éppen erről van szó! Ha valaki képtelen felfogni, hogy maszkot kell viseljen maradjon otthon! Aki nem képes a közlekedési szabályokat értelmezni és a világról sincs épeszű, normális képe, az ne vezessen autót! Tudod te, hogy mi az a logikai párhuzam, vagy éppen farhátért állsz sorba? :-)))))))))))))))
Horizont
@Shikari: Tényleg szerencsétlen vagy. Sajnos nem tudod értelmezni az olvasottakat és a szociális érzékenységed, tudásod, beleérző képességed meg a béka segge alatt.
Shikari
@Horizont: Értelmi képességed meggátol abban, hogy valamit is felfogj a leírtakból! :-))))))))))
Horizont
@Shikari: Nálad van a hiba kisgyerek...
Shikari
@Horizont: Ismét kerülöd az észérveket, mert a demencia már nagyon elkaszált! :-)))))))))))))))
Farhát fő már nyanya? :-))))))))))))))))))
Horizont
@Shikari: Jajj te kis bunkókám nagyon silány válaszokat adsz. Annyit emlegeted a farhátat csak nem azon élsz? Én szeretem amúgy néha. De honnan tudod nekem mire futja? Marhahúslevesem volt tegnap a családi ebéden. Na mit szólsz te kis nagyon szerencsétlen :))))
Shikari
@Horizont: Tegnap birkapöri volt. Régen ettem már és szeretem! A baromfival nem ápolok jó viszonyt, talán sülve még elmegy! Jó sertéssült, marha- és birkapöri, na meg hal minden mennyiségben. Ízlés dolga amúgy!
Horizont
@Shikari: na látod akkor mit farhátazol???
Shikari
@Horizont: Te főzöd és nem nekem! :-)))))))))))) Ilyen nehéz volt egy mondat értelmét felfognod? :-)))))))))))))))))))))))))))))))
Horizont
@Shikari: ja és a nyanyára nem is térek már ki. Szegény anyukád...
Designer
@voltmárjobbis: Aki tudja, az csinálja...
voltmárjobbis
Mindenki nyugodjon le a [email protected]: "A kormány legújabb, 510/2020. (XI. 19.) számú rendeletével a hatodik életévüket be nem töltött kiskorúakhoz hasonlóan, az autizmus spektrumzavarral élőket is mentesítette a maszkviselési kötelezettség alól.
És mea culpa: megértem a szülőket, akik nem tudják a szellemi fogyatékosra ráaadni a maszkot, ha ő nem akarja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2021. January 25., 16:31
Megműtötték Lovasi Andrást
Sport - 2021. January 25., 15:56
Újra Dárdai Pál a Hertha vezetőedzője