A tavaszi helyzettől eltérően a nemrég kihirdetett veszélyhelyzet után az energiaszolgáltatók nem függesztették föl a tartozások miatti kikapcsolásokat. Jelenleg mérlegelnek, de az ünnepek alatt lehet moratórium.

A Népszava megkereste a hazai energiaszolgáltatókat, hogy a tavaszi veszélyhelyzet idején vállalt önkéntes moratóriumukat (akkor felfüggesztették a tartozások miatti kikapcsolásokat) a november elején kihirdetett veszélyhelyzet idején is visszahozzák esetleg.

Egyelőre nem hirdettek kikapcsolási moratóriumot az energiaszolgáltatók

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az NKM azt válaszolta, hogy önkéntes kikapcsolási moratóriumot vállal az év végi ünnepi időszakban, ennek időtartamát rövidesen közzéteszik. A lap szerint ezen túl hosszan vázolták, hogy rendszeresen elemzik a helyzetet. A bálaszból a Népszava azt szűrte le, hogy a mostani veszélyhelyzetben a régóta tartozóknál az állami cég kikapcsolhatja a szolgáltatást. Az NKM tavaly az ünnepkre hivatkozással december 13. és január 5. között vállalt önkéntes kikapcsolási moratóriumot.

Az E.ON-tól – benne az Elmű-ÉMÁSZ-szal is – még ennél is bizonytalanabb választ kapott a lap, amely szerint az egészségmegóvás és az ellátásbiztonság tükrében mérlegeli a cég a helyzetet – vagyis egyelőre nem tudni, hogy jelen helyzetben folynak-e a kikapcsolások. Tavaly az E.ON december 13. és január 3., míg az Elmű-ÉMÁSZ december 20. és január 2. között tartotta a kikapcsolási moratóriumot.

Tavasszal a két-három hazai energiaszolgáltató-csoport a március veszélyhelyzet kihirdetése után egy nappal közölte, hogy eltekintenek a kikapcsolásoktól az eseményekre tekintettel. A türelmi időszak végét nem jelentették be, de a Népszava júniusi körkérdésére már azt a választ kapta, hogy megkezdték a lejárt tartozásokat felhalmozók kiértesítését. A november 3-án bejelentett újabb veszélyhelyzet után azonban most nem voltak kikapcsolási moratóriumról szóló bejelentések az energia-szolgáltatók részéről.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Éves áramfogyasztásunk elérte a tavalyi egész évit. Magyarul egy hónapnyi áramot lopnak el tőlünk. Mert hozzá kell tennem, hogy semmi új fogyasztó nem került a háztartásunkba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.