Az Országgyűlés hétfői ülésén az LMP-s Csárdi Antal azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy szerinte az embereknek alapvető élelmiszerek kellenek vagy pálinka.

Orbán: a pálinka alapvető élelmiszer
Fotó: MTI/Fischer Zoltán

Felvetette azt is, hogy megfelel-e a társadalmi igazságosság elvének és az emberek szükségletének, hogy az alapvető élelmiszerek túlnyomó többségének 27 százalék az áfája, az éttermi szolgáltatásoké viszont 5 százalék.

Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette:

a pálinka is a 27 százalékos áfakategóriába tartozik, bár szerinte alapvető élelmiszernek minősül.

Emlékeztetett: a kormány 27-ről 5 százalékra csökkentette az élősertés, a baromfihús, a tojás, a hal és a tej áfáját, és lehetne több termékét is, de ennek összefüggésben kell állnia az ország gazdasági teljesítményével.

Megjegyezte: ha azt akarják, hogy a jövedelmeken alacsony adó legyen, a fogyasztásnak magasabbnak kell lennie, olyan nincs, hogy az áfa és a jövedelemadó is alacsony.

Úgy vélte, az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentésében nem az étteremben étkezés luxusát kell látni, hanem onnan kell megközelíteni, hogy ezzel munkahelyeket akarnak megmenteni.

Csárdi Antal azt mondta: ötletszerűen, lobbiérdekektől vezérelve csökkentik az élelmiszerfajták áfáját.

A kormányfő közölte: most olyan adórendszer van, amely egyértelműen azt támogatja, hogy az emberek dolgozhassanak és a vállalkozók munkát adhassanak az embereknek, és ez a jó irány.

(MTI)

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
A pálinka alapvető élelmiszer?Már értem,hogy bírta lekormányozni orbán az országot a béka segge alá. Ez van,ha valaki xanaxra iszik
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Aki Én: Igen, a Fidesz is szavazott, csak éppen ellene! Mármint az elvétele ellen! Visszaadni valamit pedig csak az képes, aki ellopta! Nálatok, efftársaknál nem ez ment, hanem a "fájni fog"! És ezt be is tartottátok! A gáz árát pedig a Fidesz kb. 25%-kal csökkentette 2010. után, ami azóta se változott, bárhogy hazudnád is rá, hogy "emelte"! Sajnos, nagyon is értem a hazugságpróbálkozásodat!
Aki Én
@ómió: ...nézz utána a hazugságaidnak, mert megelőlegezem, hogy csak tudatlan vagy. Eddig úgy néz ki, neked is alapvető élelmiszered a pálinka.
ómió
@Aki Én: Ha hazugságokat óbégatsz, akkor a saját irdatlanjaidat "revidiáld"! A te alapvetőd meg a fű lehet, ahogy a kispesti Lackner efftársadé, mert utána mindent tagadhatsz, lehazudhatsz!
szaboria1
@ómió: Neked fogalmad sincs milyen meg állapodás volt már a 90 évektől a választásokkal. az úgy volt egyik 4 évben a fidesz a másik 4 évben az mszp fog kormányozni. Orbánnak azért van EU fóbiája mert a 2006 .os választásnál itt volt az Eu és a választást figyelte így nem tudott nyerni a fidesz és a megállapodás ami volt akkor dőlt dugába.
namihami
""A pálinka alapvető élelmiszer...""
Él is vele gazdagon, ordít róla! Lecsapatja vele a Rezsibuzi jó zsíros csülkös pacalját. Egyik kivül ad hozzá, a másik belül vesz el belőle.
ómió
@szaboria1: Megállapodás? Ezt úgy álmodtad, vagy csak az "efftársi demokrácia" tört elő belőled? Szóval, akkor 2006-ban - ahogy Böszme vezéretek saját maga mondta - nem a "trükkök százaival", olyasmikkel, "amiről ti jobb, ha nem is tudtok", szóval nem ilyesmikkel "nyertétek", na jó, csaltátok el a választást? Most akkor ezt az EU-ra hazudjuk, vagy maradjon a Böszme-féle "fix efftársi támpont"? Még nem döntötte el a KB?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.