A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint "a magyar gazdaság kellően erős ahhoz, hogy ellenálljon a vírus okozta válságnak".

Magyarország a jól védekező államok közé tartozik – mondta Gulyás Gergely a Magyar Nemzet keddi számában megjelent interjúban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy az elhunytak száma egymillió lakosra vetítve Magyarországon 317, az Európai Unióban 481.

Leszögezte: a magyar állam felelőssége abban áll, hogy az elérhető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátást biztosítsa a fertőzötteknek, és ehhez minden szükséges lépést megtettek, felkészítették az egészségügyet a járvány második hullámára.

Jelenleg a magyar egészségügy képes a vírust kontroll alatt tartani, bármilyen gyorsan terjedjen is

- fogalmazott.

Kitért arra:

a koronavírus-járvány az egész világon nagyobb visszaesést fog okozni, mint a 2008-as világgazdasági válság.

"Nem készültünk válságra, de most javunkra válik, hogy míg a baloldal alatt tömeges volt a munkanélküliség, addig mi a lehető legtöbb embernek adtunk munkát, és ezért mintegy 900 ezerrel dolgoznak többen a koronavírus-járvány időszakában, mint a baloldal kormányzása alatt. Most, amikor nehéz időket élünk, azért vagyunk hitelképesek a nemzetközi pénzpiacon, mert a kormányzásunk első tíz évében közel húsz százalékkal csökkentettük az államadósságot. Ebből most sajnos sok el fog veszni. De azért van miből veszíteni, mert az elmúlt tíz évben a magyar költségvetési gazdálkodás példás és fegyelmezett volt. A jó években felkészültünk a nehéz évekre" – mondta Gulyás Gergely.

Gulyás szerinte az elmúlt tíz évben Magyarország sokat lépett előre, a bérek nőttek, a legszegényebbeké a leginkább, minimálbér-emelés még soha nem volt ekkora.

A miniszterelnök nem véletlenül mondta idén februárban, hogy az elmúlt tíz év az ország legjobb tíz éve volt. A bérek folyamatosan nőttek, ráadásul a legszegényebbek fizetése emelkedett a legnagyobb mértékben. A minimálbér-emelés soha nem volt akkora, mint az elmúlt tíz évben. Vitán felül áll, hogy ha túl leszünk a járványon, akkor Magyarországon élni jobb és könnyebb lesz, mint bármikor a rendszerváltoztatás óta. Szerintem az emberek többsége ennek megfelelően dönt arról, kire bízza a kormányzást

- mondta.

Az Európai Unióban folyó jogállamisági vitával kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszter leszögezte: nem jogállamisági vita van, hanem az Európai Unió meg akarja teremteni a magyar belpolitikába való beavatkozás jogát.

Mint mondta, Brüsszel általános beavatkozási jogot akar magának a neki nem szimpatikus politikát folytató tagállamok belpolitikájába. "De Brüsszel addig nem Moszkva, amíg erre nincs lehetősége. Nem jogállamisági kérdés, hogy a magyarok szabadon dönthetnek-e arról, kivel akarnak együtt élni, hanem annak a kérdése, hogy Budapesten vagy Brüsszelben kormányozzák-e ezt az országot. Van már jogállamisági eljárás a lisszaboni szerződésben, az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás. Ha valaki ettől eltérő, új eljárást akar, akkor ahhoz szerződést kell módosítani. A jogállamot nem lehet a jogállam lábbal tiprásával szolgálni. Márpedig az unió most – a jogállamiságra hivatkozva – lábbal tiporja a lisszaboni szerződést" – mondta.

Az amerikai elnökválasztást érintő kérdésre Gulyás Gergely közölte: Magyarország az Egyesült Államok szövetségese a NATO-ban, ezért szövetségesi kötelezettségük együtt dolgozni azzal az elnökkel, aki egy választáson a választópolgárok bizalmát megszerzi. Ugyanakkor kitért arra: az új demokrata adminisztrációnak értékelnie kell az elmúlt évtizedek amerikai külpolitikájának következményeit, "ugyanis az USA tekintélye Közép-Európában Donald Trump elnök hivatalba lépéséig sokat kopott, mert nem adták meg azt a tiszteletet e térség demokratikusan választott kormányainak, amit mi mindig megadtunk nekik".

Megjegyezte: ha Magyarországon hasonlóan bonyolítottak volna le egy választást, mint ahogyan az most az Egyesült Államokban történt, "akkor azok lettek volna a leghangosabb kritikusaink, akik az ezúttal győztes Demokrata Párthoz tartoznak".

"A demokráciaexportnak tehát nemcsak az a veszélye, hogy arrafelé is irányult – mint például Közép-Európába –, ahol fejlett demokráciák működnek, ezért semmi szükség nem volt rá, hanem az is, hogy úgy tűnik, túl kevés maradt belőle odahaza" – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzetnek.

Forrás: Magyar Nemzet, MTI

Címlapkép: MTI/Botár Gergely

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
szebbet jobbat ígérgetni ilyenkor ? megy ez, csak akkor ti hol lesztek? mert ígéret megvezetés hazugságok, lenyúlások, stadionok és az istenadta nép? hová lesz arra? Tudod ( 1929 ) a költő soraiból szabadon:
kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk .Az usa választásról : mindenki szabadon választhatja meg a barátait, micsoda szerencse, és mi tetszett trumpban ? a bohozat? .ő volt a tévedések vigjátéka ?mindenkit kioktetott mint a petike.
Nessy
Lehet, hogy nekik jobb lesz, sőt biztos! A többiben nem bíznék!
Gazella
Elfelwjtetted hozzá tenni, hogy az élelmiszerek és minden árunak az ára az egekbe ment!!!
Ilyan jót röhögtem rajtad! Az emúlt 10 évben sokat halandtunk visszafelé szlogeneden... milyen munkanélküli segély emelkedett?? És a többi??
simmering73
Ennek az agyát amortizálta le a vírus. Milyen gazdaságról hablatyolsz te félőrült. Már most romokban az ország és senki sem tudja mikor lesz vége a járványnak.
szaboria1
Gulyás is kínjában már nem tudja mit mondjon.
Nyírfa
Ezek a válaszok eklatáns példái annak, hogyan lehet kifordítani az igazságot. De mi megtanultuk, hogy ne azt figyeljük, amit a fideszesek mondanak, hanem azt, amit tesznek.
Nessy
@simmering73: A maguk teremtette virtuális világukban biztos így lesz!
namihami
NEKTEK! És ehhez nagy segítséget fog adni a Szijjártó-féle egészségügyi termékek beszerzéséből származó ""csurranó-cseppenő"". A rengeteg felesleges és használhatatlan, majd azért, hogy ez ne derüljön ki, gyorsan továbbajándékozott (persze ""mélymagyarjainknak"" és-nekik (!!) ingyen) gépet és termékek és berendezések. Amiből persze a beszerzési százalék csak fideszes számlán hagyta el az országot, eladókhoz sose ért oda.
Gazella
@szaboria1: elő írja neki a dagadék!!
gina
Ezt a kis meleget is már megtámadta a virus, ez is elmebeteg lett, el is hiszi amiket mond?? nem hiszem, hazudnak állandóan, nem csak reggel délben és este, +++
justhpeter
Irritáló az a virtuális valóság, ami a kormány embereiből kipotyog. Nem tudom mi lesz, ha túl leszünk a járványon, de azt gondolom ennek a kormánynak gyakorlatilag lefőtt a kávé.
Clavigo
Aztán már csak a fidesz nevű dögvészt kell túl élnünk...
terlasz
Ez a gazfickó nagyon jól tudja, hogy kihez beszél, kit lehet hülyére venni...
Jozefina
Igen, ha a vírussal együtt ti is eltakarodtok!!!
csagyi
Gergő!
Az én korosztályom tudod e ezt a szöveget már hány ízben hallotta? Milliószor és egy ideig kajoltuk is,aztán rájöttünk ez is egy népmese amit akkor kell mondani amikor gáz van. ("az igazat mondd,ne csak a valódit" J.A.)
csipetke
M.o.-on akkor lesz jobb élni,ha végre eltűnik az életünkből a fidesz,és az új kormány valamelyest gatyábarázza az országot a 10 évnyi garázdálkodás,rombolás után
Pokróc
Ja igen jobb ,1 esetleges kormányváltás után ,egy normális demokráciában ahol mindenki kap esélyt ,ahol nem állandó utonállást baxtatást ,+rendszabályozást szenvednek el az állampolgárok . Várjuk !!!
Sámannus
Nékem már az unió sem fontos, csak ettől a rohadt büdös hazudozó rablóbandától szabaduljunk meg.
evacica
Elgondolkodtam hogy egy tanult ember aki érteliségi családból származik, hogy a fenébe tud szemrebbenés nélkül ennyi hazugságot az emberek képébe mondani! Felháborító ez az arcátlanság, a szülei nem lehetnek büszkék rá! Fiuk eladta a becsületét!
vitriol
Hamisgulyás jósnőnél járt, azért tudja ilyen szemrebbenés nélkül megígérni a menyországot, de elfelejtette egyeztetni a mondókáját orbánnal, aki épp most kormányozza az országot és a szépreményű magyarokat a szakadék felé!
Nyírfa
@Sámannus: 9.54

Nekem egyre fontosabb. Az EU nélkül nem érezném magam biztonságban.
Pokróc
Elvárás az van ,tisztességes fizettség az sehol .Ébresztő embörök !!! Jó volna véget vetni ennek . El vannak tévedve nem kicsit !!!
legott
Populista néphülyítő szar duma!
Gulyás Gergely HAZUDIK !!!
Pokróc
Az alapjövedelem neki nem felel meg ,jobb ha nézi hogy éhendöglik a Magyar . :-((((((((((((((
Vagy mennyen rabszolgaköznunkára éhbérért . Ezt tudja ajánlani a csúti taraktoros paraxtgyerek akit megxavaztatok 1/3 al .
Ez minden ami telik tőle :sajnos .:-((((((((((((((((((((((((((((((((( Ennek hamarosan vége remélem.
nezelodo
Az a sok hülye, meg miért nem elégedett meg az elmúlt tíz év hatalmas sikereivel, és miért húzott nyúlcipőt, hogy rothadóéknál éljen meg?
Azt pedig nem vonom kétségbe, hogy Orbán és strómanjai nagyon elégedettek!
A járvány miatt pedig fogynak a nyugdíjasaink akik Orbán szerint "eleszik a fiatalok elől a jövőt" ahogy egyszer kicsúszott az igazmondó száján... Azért a választás közeledtével egyre tempósabban nyaldossa az alfelüket, hamis dumával!
Pokróc
@nezelodo: Na ezért kell leváltani félelmetes sürgősséggel ahogy lehet . Véget kell vetni ennek hamar mert jó vége sehogy sem lesz annak amit csinálnak .
csak úgy....
mint a gulyáskommunizmus alatt! azok is ígértek füt-fát .
ómió
Mindenesetre államcsődveszély, mint a Böszme-féle válság idején volt, tuti nincs!
Sámannus
@Nyírfa: Az már bebizonyosodott, hogy az eu-ban sem jó lenni, ha ezek nyomorgatnak, akkor mindegy mi a sorrend, csak ezek tűnjenek a büdös picsába. Nem vagyunk így biztonságban sehol sem.
kokopelli
...a "Hamisgulyás " még nem jelentkezett be telefonon pl. egy német "háziorvosnál",akinek az udvarias adminiszt-
rátor hölgye azt kérdezi,hogy :"Kérem,mikor tudna jönni"? Mi a panasza?" (;-))
Lepényleső
...és ez pontosan annyira igaz,mint amit társaival együtt eddig is mondott?
Esetleg oly jövőre gondolt ami csak nélkülük lehet ilyen,s most álmodott?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.