"Nagyon különbözőképpen reagálunk a vírusra, egyesek hamarabb túlesnek a fertőzésen, több ellenanyagot termel a szervezete. A WHO ajánlása alapján, ha valaki átesett a víruson, akkor őt hat hónapig tekintjük védettnek" – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 5203 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta 152 659 embernél mutatták ki a vírust, ugyanakkor a gyógyultak száma egyre is nő, jelenleg 34 185-en vannak.

Az országos tisztifőorvos azt mondta,

tegnap az egyik legnagyobb diagnosztikai labor nem szolgáltatott adatot, ezért volt hibás a mintavételi adatszolgáltatás.

Azt mondta, hogy mára utolérték magukat: kedden 27292 mintavétellel mutatott többet a mutató, mint hétfőn, ebben benne vannak már a tegnap lemaradt adatok is. 

Eddigi tudásunk szerint a koronavírussal szembeni védettség 6 hónapig tart

- mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy ezen a területen még számos kutatás folyik, ami a koronavírus elleni védőoltás szempontjából is kiemelten fontos.

Az elhunytak 7 százalékában semmilyen alapbetegséget nem találtak a klinikusaink

– mondta Müller Cecília, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy a koronavírus önmagában is halálhoz vezethet.

Jelenleg 7477 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 576-an vannak lélegeztetőgépen.

A laboratóriumi tesztek száma eddig összesen 1 388 132 – mondta Müller Cecília. A gyorstesztes mintavételeket az Országos Mentőszolgálat koordinálja, a háziorvos irányítja a beteget a szűrőbuszhoz, vagy tesztelik az otthonában – tette hozzá.

Vérplazma adásához a gyógyultak 10 százaléka termel kellő mennyiségű ellenanyagot

- közölte. Minden gyógyult jelentkezhet, de klinikai vizsgálatnak kell megállapítania, hogy adhatnak-e vérplazmát – fűzte hozzá.

Az országos tisztifőorvos nemes emberi cselekedetnek nevezte, ha valaki így segíti a súlyos betegeket. Ismertetése szerint a vérplazmával készen biztosítják a betegek számára azt az ellenanyagot, amelyet szervezetük esetlegesen nem tud termelni. "Egyfajta passzív immunitásban részesítjük" őket – fogalmazott.

Az egészségügy túlterhelődéséről szóló újságírói kérdésre azt mondta Müller Cecília, hogy

rendkívül fáradnak az egészségügyi dolgozóink

Hozzátette, hogy köszöni a kitartó munkájukat.

Szerinte ki fog tartani a magyar egészségügy, ha mindenki betartja a szabályokat.

Az is kiderült, hogy autóban nem kell maszkot viselni, és biciklin, rolleren sem, ha „egyéni sportolás a cél”. Ha nem az, akkor kell maszkot húzni ezeken a járműveken is, ha olyan helyen gurulunk velük, ahol egyébként kötelező a maszk közterületen.

Az RTL Híradó kérdésére elmondta Müller Cecília, hogy egy siófoki idősotthonban 99 bentlakóból 44-en megfertőződtek, közülük egy ember van kórházban, hárman pedig elhunytak.

Forrás: Origo, 24.hu, MTI

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
A kutatók nem hisznek a végleges gyógyulásban. Szerintük ez a vírus ott lappang a szervezetben, legfeljebb nem okoz tüneteket.(egyelőre)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Lófaszt én januárban estem át ezen a faszságon, azóta negatív vagyok. Megcsinálják a tesztet ha a kollégak közül valaki pozitiv.
Pálinkás Pál
aztán ezt te honnan tudod hazug banya??, megsúgta a fhürered??...váltás után ezt az ocsmány vénasszonyt sürgősen eltakarítani...
justhpeter
Szerintem ideje lenne nyunyóka helyett is kérni egy harmadik rendőrt. A mamának mára elfogyott a hitele.
jesz
A kutatók nem hisznek a végleges gyógyulásban. Szerintük ez a vírus ott lappang a szervezetben, legfeljebb nem okoz tüneteket.(egyelőre)
Gazella
@jesz: Van olyan orvos aki kijelentette, hogy ez a vírus már évek óta velünk él, csak kapott egy kis biológiai szert azt felébredt s támadt.
terlasz
Eddig csak sötétben tapogatózott, keresve a nyunyókáját, de most aztán hirtelen tudós asszony lett belőle.
Lepényleső
...aki meg még nem,az vagy elkapja vagy nem,vagy túléli vagy nem? Bölcseink egyike,- milyen lehet a gyengébbje?
kereső
Hat hónapig? Vagy nem. A tavasszal megfertőződöttek között többen is vannak -köztük orvosok- akik ismét megfertőződtek , még hat hónapon belül. Lehet, hogy Cecilünk majd most is felülvizsgálja amit mondott? Tavasszal még nem kellett a maszk, sőt ártott- most meg kampány filmet készit a kormány a maszkviselés fontosságáról Tudják ezek egyáltalán mit beszélnek? Nem csoda, hogy az állampolgár csak kapkodja a fejét- és minden áltudományos oldal, minden hülye cikkét elolvassa- és terjeszti. Nem lenne itt az ideje a korrekt tájékoztatásnak?Ember életek múlhatnak rajta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.