Tovább nőtt az újonnan koronavírussal fertőzöttek száma Izraelben, miközben újabb lépeseket tettek az országos zárlat után a nyitás érdekében – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Kedden 815 embernél diagnosztizálták a koronavírust az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Az elvégzett 56 512 teszt 1,5 százaléka bizonyult pozitívnak – ami csökkenést jelentett az előző napokhoz képest, amit a teszteltek magasabb száma is magyarázhat.

A reprodukciós ráta is tovább növekszik, jelenleg 1,09-nél áll, ami enyhe emelkedést jelent a keddi 1,08 -hoz képest. Ha ez a mutató 1 fölé kerül, vagyis minden egyes új fertőzött több, mint egy újabb embernek adja át a vírust, akkor terjed, míg ha ez a mutató 1 alatt van, akkor visszaszorulóban a járvány.

A koronakabinet legújabb, hosszú viták után megszületett döntései szerint november 24-én visszatérnek az iskolákba az ötödikesek és a hatodikosok, akik a szeptember közepén elrendelt országos zárlat óta távoktatásban tanulnak.

A középiskolák utolsó két, érettségiző évfolyama számára is megnyílnak az iskolák kapui december 1-én. A "zöld", vagyis nem, vagy alig fertőzött településeken kinyithatnak a szabad téren lévő bevásárlóközpontok, és kísérletképpen működni kezdhet több piac, és zárt légterű pláza is.

Eilaton és a Holt-tengernél megnyílhatnak a szállodák és a vendéglők kerthelyiségei, de ezekhez a turisztikai térségekhez csak negatív teszttel lehet ellátogatni, és az ott élőket is tesztelni fogják minden héten.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 325 974-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 8 343 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben február óta 2737-en haltak meg Izraelben, jelenleg 545 koronavírusos beteget ápolnak kórházban országszerte, közülük 320-an súlyos állapotban vannak, és 129 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.