Közel 300 milliárd forintot vont ki a Gazdaságvédelmi Alapból szerdai döntésével a kormány. Ebből az átcsoportosításból a legtöbbet a Pénzügyminisztérium és a Külügyminisztérium kapta, mindkét esetben vállalati beruházási programokra mehet az összeg.

Az éjjel megjelent Magyar Közlönyben megjelent határozatok alapján az átcsoportosításból a legtöbbet a Pénzügyminisztérium és a Külügyminisztérium kapta, mindkét esetben vállalati beruházási programokra.

Százmilliárdokat szórt ki a költségvetésből éjjel a kormány

Ezzel a Portfolio gyűjtése szerint 2379 milliárd forint fölé emelkedhetett az alap"terhére kifizetett összeg (7 hónap alatt). Ez a kiadás így összesen már 2,5-szeresét jelenti az eredeti 923 milliárd forintos előirányzatnak. Az alapban már rég nincs fedezet, írja a portál, mely tételesen is összeszedte, mit, hova csoportosított a kabinet:

– A legnagyobb tételt, 80 milliárd forintot a Pénzügyminisztérium kapta nagyvállalati beruházási támogatások finanszírozására.

– Újabb 70 milliárd forinttal növekszik a Külgazdasági és Külügyminisztérium "koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás" kerete.

– 47,7 milliárd forinthoz jutott a külügy a külgazdasági fejlesztési célelőirányzatra.

– 35 milliárd forintot szintén a külügy kapott a határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására.

– 18 milliárd forintot juttat a kormány a Miniszterelnökség Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások jogcímére, felhalmozási célú kiadásokra.

– Újabb 16 milliárd forintot csoportosított át a kormány a Miniszterelnöki Kabinetiroda turisztikai fejlesztési célelőirányzatára.

– 9,3 milliárd forint megy a Belügyminisztériumnál a kormányzati infokommunikációs szolgáltatások dologi kiadásaira.

– 4,9 milliárd forint jut az EMMI-nek a Betegápoló Irgalmasrend projektjeinek finanszírozására.

– 3,9 milliárd forintot a Miniszterelnökség Kulturális örökségvédelmi szakmai feladatok finanszírozására.

– Mindezeken túl a kormány ugyanezzel a határozatával 17,4 milliárd forinttal csapolta meg az általános költségvetési tartalékot,

– a Járvány Elleni Védekezési Alapot 2,7 milliárd forinttal, a Központi Maradványelszámolási Alapot pedig 6 milliárd forinttal csökkentette.

A portál szerint a kormány egy másik rendeletéből pedig az is kiolvasható, hogy a HEPA által felügyelt Nemzeti Exportvédelmi Programhoz további 50 milliárd forintnyi forrást tervez rendelni a kormány. A határidő azonnal, így az 50 milliárd forinttal fog megemelkedni a Külpiaci Növekedési Támogatás keretösszege.

Cikk- és címlapkép: MTI/Kovács Tamás

(portfolio.hu)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
""A szorgalmas 133.""
(A tanácsköztársasági jelszó után szabadon)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Sajnálom a képviselőket, annyit dolgoznak, hogy éjszaka is komoly döntéseket kell hozniuk.
Nessy
Az egyik oldalon tönkreteszik az önkormányzatokat, százezrek maradnak támogatás nélkül, mert ugyebár mi a munkáért fizetünk, de templomot építünk, támogatjuk a határon túli gazdaságot stb. Matolcsy "nagy beruházásai" kastély, volt Pósta palota, műkincs, nagy értékű ingatlan vásárlás.
Nessy
@justhpeter: Remélem ők legalább időben megkapják az éjszakai túlmunka bérüket, pótlékkal együtt! Szoktak ezek a választóik szemébe nézni???Vagy csak átadásokon, propaganda rendezvényeken, meghívott közönség előtt jelennek meg!
kereső
@justhpeter: Milyen képviselők? Különleges jogrend van - kormányrendelet van. A kormány fel van hatalmazva 90 napra-erre is./és gyakorlatilag mindenre/. A parlament nálunk szépség flastrom.
Lepényleső
Á de hogy,- szórta azt? Hiszen híveinek közpénzből így nyújt malaszt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.