Megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre, a magyar szakemberek elkezdhetik a vakcina tanulmányozását, hogy a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az esetleges felhasználhatóság és engedélyezés ügyében – jelentette be közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter csütörtök délután.

Megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag-minta, az EU óva int a használatától

A politikus elmondta: csütörtökön megérkezett Oroszországból az ott gyártott oltóanyag mintája. Magyarország az első olyan európai ország, amely ilyen oltóanyagmintát kap – tette hozzá.

Tíz adag érkezett az oltóanyag-mintából, ezeket nagyon különleges körülmények között szállították légi úton Magyarországra, folyamatosan -18 Celsius-fokon tartva

- ismertette.

Megjegyezte: így szállítják a magyar hatósági laboratóriumba is a mintákat, ahol az elkövetkezendő időszakban a magyar szakembereknek lesz lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák a vakcinát, és a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az "esetleges felhasználhatóság és esetleges engedélyezés" ügyében.

Közölte: ezek az átfogó elemző vizsgálatok akkor kezdődhetnek meg, amint megérkezik az orosz gyártótól az oltóanyag teljes dokumentációja.

"Ez is készül, és hamarosan itt lesz, és akkor a magyar szakemberek elkezdhetik az elemző munkát" – jelezte a külgazdasági és külügyminiszter.

Brüsszel óva int

Az Európai Bizottság szerint a magyar kormány arra vonatkozó terve, hogy importálja, és esetleg fel is használja a Szputnyik nevű orosz koronavírus-vakcinát, biztonsági aggályokat vet fel, és rombolhatja az oltóanyagokba vetett általános bizalmat – írja a hvg.hu a Reuters alapján.

A cikk szerint példátlan lenne, ha a magyar kormány tesztelné, majd esetleg gyártaná is az orosz vakcinát. „Az a kérdés, hogy egy tagállam valóban beadatna-e a polgárainak egy olyan vakcinát, amit nem vizsgált az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)” – jelentette ki a Bizottság egyik szóvivője.

A hatályos szabályok szerint az orosz vakcinát nem lehet forgalmazni a tagállamokban, amíg az EMA jóvá nem hagyta

– közölte a szervezet.

(MTI, hvg.hu)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Csakazértis, mert az EU óva int tőle!!! Tetves fidesz-kdnp
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Nem a hatását kell nézni, hanem a hasznát! Éppen úgy, ahogy Petink (karöltve a Vezérrel) eddig is beszerezte a vírusellenes és egyéb, az ide megvásárolt cuccokat.
amaramaistanna
Nem kérem, sem az oroszt sem a kínait. Ingyen sem. Majd valamelyik EU tagállamban, az EU által bevizsgáltatott és elfogadott oltóanyaggal, igen.
Lepényleső
Kezdjék az első tíz legfontosabb emberrel az országban,s mi vonuljunk háttérbe példamutatóan?
ómió
Brüsszelita efftársi bürokratailag "ellenjavallt"! Aztán, hogy használ-e, vagy sem, kifene efftársat érdekel!
Gazella
@Eladott Ország: Tudom :D De olyan jók ezek a becézések :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.