Budapest főpolgármestere felkérte az állami intézményeket, felhívással fordult a bevásárlóközpontokhoz, a nagy áruházláncokhoz, hogy parkolóikat, mélygarázsaikat tegyék ingyenessé a kijárási korlátozások idejére, este 7 és reggel 6 óra között.

Karácsony: éjjel legyenek ingyenesek az állami intézmények és az áruházak parkolói!

Karácsony Gergely csütörtök Facebook-bejegyzésében azt írta: több kerületi polgármester – kormánypárti és ellenzéki is – fordult hozzá, hogy találjanak megoldást az ingyenes parkolás okozta káoszra.

"A járvány kezeléséhez nyilvánvalóan semmi köze az ingyenes parkolás bevezetésének", ugyanakkor friss adatok azt bizonyítják, hogy a koronavírus által felerősített alapbetegségek mintegy harmada a levegő minőségéhez köthető, és "az ingyenes parkolásnak ehhez inkább van némi köze"

- fogalmazott.

A főpolgármester leszögezte: "a problémát az tudja megoldani, aki okozta". Hozzátette: ha már az ingyenes parkolásról szóló döntés előtt nem egyeztettek az önkormányzatokkal, akkor legalább most, "amikor az okozott problémák látványosak", ideje lenne egyeztetni velük és a miniszterelnöknek beismernie, hogy hibázott.

Az ingyenes parkolás pontosan azért okoz súlyos problémákat, ami miatt a jelenlegi parkolási rend is fenntarthatatlan Budapesten: több az autó, mint amennyi a parkolóhely. A belvárosi kerületekben ráadásul több a kiadott lakossági engedély is, mint amennyi a parkolóhely – közölte.

"Megoldást erre kell találni, méghozzá hosszú távon, a járvány utáni időkre is. Ennek az új parkolási rendnek a kialakításán dolgozunk hosszabb ideje, sok egyeztetés van mögöttünk, jó néhány még előttünk" – írta.

Hozzátette: az ingyenes parkolás miatt kialakult káoszra rövid távon a parkolóhelyek számának növelése jelenthet megoldást. "Ennek érdekében felkérem az állami intézményeket, felhívással fordulok a bevásárlóközpontokhoz, a nagy áruházláncokhoz, hogy parkolóikat, mélygarázsaikat tegyék ingyenessé a kijárási korlátozások idejére, este 7 és reggel 6 között. Ezt egyébként rendkívüli felhatalmazásával élve a kormány is elrendelheti, hasonló határozottsággal, ahogyan azt az ingyenes parkolással tette" – jegyezte meg.

A főpolgármester szerint Budapest tehermentesítéséhez hozzájárulna az is, ha a korlátozó intézkedések idejére a kormány az M0-ás gyűrű használatát is ingyenessé tenné.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes kerületi polgármesterek a helyi lakosok kizárólagos parkolási helyeinek kijelölését kérik, közölte: ehhez nem neki kell levelet írni, hanem a polgármestereknek "a jogszabályok szerint pontosan, parkolóhelyre lebontva ki kell dolgozniuk egy forgalomtechnikai tervet", a Budapest Közút ugyanis csak az ilyen részletes tervek értékelése alapján tud eljárni az ügyben.

Karácsony Gergely arról is írt, hogy a főváros mérete és a város összetettsége miatt "nem lehet egy az egyben lemásolni a győri intézkedéseket Budapesten".

A főpolgármester szerint "ha van valami haszna az ésszerűtlenül elrendelt ingyenes parkolásnak, hát az, hogy nyilvánvalóvá teszi a problémákat, amelyekkel hosszú évek óta együtt élünk, és amelyek halaszthatatlanná teszi a budapesti parkolási rendszer átalakítását."

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
voltmárjobbis
@Gyurka80: nem kormány döntés az ingyenes parkolás, te lökött?!
Inkább face- orbán huszár felcsútit szidd!
Gyurka80
@voltmárjobbis: Magánparkolóról volt szó főlökött.
voltmárjobbis
@Gyurka80: 23:00 Akkor borulj le Karácsony Gergely előtt, mert ő a magánparkolók ingyenessé tétele mellett lobbizik. Kit érdekel, hogy a plázába ingyenesen parkolsz, vagy nem?
De az igenis érdekelne, ha nem tudsz leparkolni a házad előtt:
"Korlátozott várakozási övezetet alakított ki az önkormányzat Győr belvárosában, mert a parkolás ingyenessé tétele miatt az ott lakók nem tudtak megállni Dézsi Csaba András, Győr polgármestere az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a rendkívüli parkolási rend bevezetése mellett azért döntöttek, mert a belvárosban a megválasztása óta azzal szembesül, hogy az ott lakók folyamatosan arra panaszkodnak, hogy bár szinte mindannyian éves bérletet vásárolnak, mégsem tudnak nemcsak saját ingatlanuk közelében, hanem gyakran még a teljes belvárosi parkolási zónán belül sem parkolóhelyet találni.." Mi a fasz köze van ehhez Karácsonynak?
Győr polgia Dézsi fideszes, ugye?
voltmárjobbis
@Gyurka80: Húzd ki a fejed orbán seggéből végre már főlökött.
jesz
@Jozefina: az ötlet kiváló! ...de látom, hogy egy mélygarázs rejtett zugaiban éjjel mi is történik az autók körül...ha ezt bevezetnék, akkor bizony erős éjszakai őrjáratok kellenek állandóan működő kamerák mellett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.