A koronavírus-járvány első hulláma jelentős visszaesést okozott az áramfogyasztásban, de a nyár folyamán a villamosenergia-felhasználás csökkenése mérséklődött, a szeptemberi fogyasztás pedig szinte azonos volt a 2019-es adattal – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI megkeresésére.

A hivatal a járvány második hullámára vonatkozó kérdésre azt írta: a téli időszakra nehéz előre jelezni a villamosenergia-felhasználás alakulását, miután a pandémiás helyzet tavasszal indult. Az eddigi adatokból az látszik, hogy a nagy fogyasztó üzemek működésének korlátozása miatt jelent meg nagy visszaesés a villamosenergia-felhasználásban, a lakossági fogyasztók otthoni munkavégzése nem csökkentette érdemben a fogyasztást – jelezte a MEKH.

A válaszban kitértek arra is, hogy a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. vizsgálta a téli időszakban várható fogyasztói igényeket, a rendelkezésre álló erőművi teljesítményeket és az importenergia jellemzőit. Az elemzés megállapította, hogy a régiós források rendelkezésre állása esetén még szélsőségesen magas fogyasztói igény esetén is biztosítható a fogyasztók ellátása.

A földgázfogyasztók ellátása a fűtési időszakban biztosított, a betárolási időszak végére a tárolókban több mint 6,4 milliárd köbméter földgáz állt rendelkezésre – közölte a hivatal.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.