Több mint 16 ezer helyszínen mintegy 370 ezer ember tesztelését jelenti a péntektől kezdődő tesztelési-program – jelentette be György István területi közigazgatásért felelős államtitkár az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Közölte, a vizsgálat önkéntes, de arra kérte az érintetteket, hogy jelenjenek meg a tesztelés helyszínén és vegyenek részt abban. Azokat feljegyzik, akik nem élnek a tesztelési lehetőséggel. Müller Cecília szerint a legújabb fertőzöttségi adatok a lakosság fegyelmezettsége miatt csökkenő tendenciát mutatnak, a maszk viselése hatékony a járvány terjedésének lassítására. Két hét kell ahhoz, hogy megtudhassuk, milyen eredményhez vezetnek a korlátozások.

György István területi közigazgatásért felelős miniszterelnökségi államtitkár beszámolójával indult az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóját, aki elmondta:

pénteken elindul az egészségügyi, szociális és oktatási terület dolgozóinak önkéntes, ingyenes tesztelése.

Kérte, hogy lehetőség szerint

mindenki teszteltesse magát, akik nem vesznek részt a tesztelésben, azokat feljegyzik.

Első körben a szociális intézményekben, majd jövő héten a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és egészségügyi intézményekben kezdődik a tesztelés.

Összesen 16 691 helyszínen mintegy 370 ezer embert vizsgálnak meg.

A gyorstesztelést a munkanapokon zajlik zajlik, az orvosi egyetemi hallgatókat kérik fel segítségre, korábbi információk alapján harmad-negyedéveseket, de egészségtudomány szakos első-másodévesek is segíteni fognak. Korábban a mentőszolgálati munkához csatlakoztak az ötöd- és hatodévesek. A szociális intézmények és az egészségügyi ellátók maguk oldják meg a tesztelést, ott segítenek az egyetemisták, ahol nincs üzemorvos.

A tesztelők pénzt, egyetemi kreditpontot, szükség esetén étkezést és szállást is kapnak, ingyen utazhatnak a tömegközlekedésben. A tesztelésben való részvétel kéthetes egyetemi gyakorlatnak számít.

A szűrés célja, az emberi életek védelme, a vírus terjedésének csökkentése és az, hogy teljes képet kapjunk a vírushelyzetről ebben a szférában. Három helyszínre jutnak el az egyes egységek naponta – mondta György István. Az egyetemeknek egységenként két orvostanhallgatót kell biztosítani egy-egy egységhez. A kormányhivatalok egy adminisztrációs munkatársat és egy sofőr adnak. A kormányhivatalok lesznek azok, akik összeállítják meglátogatni készült intézményeket.

"Egy egységnek egy nap három helyszínre kell eljutnia. Így ezer egység egy nap alatt háromezer, öt nap alatt 15 ezer helyszínre juthat el. Iskolákban és bölcsődékben, óvodákban hétköznap, míg szociális intézményekben hétvégén is. A logisztikát a kormányhivatalok biztosítják, így a tesztelési védőfelszereléseket és a gépjárműveket. A védőfelszerelés részei: plexi, FFP2 maszk, kesztyű" – mondta az államtitkár.

Akiknek e tesztelés alkalmával lesz pozitív teszteredményük, haladéktalanul jelentkeznie kell háziorvosánál.

"Aki pozitívnak bizonyul, nem folytathatja a munkavégzést, otthoni karanténra kényszerül".

Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a reggel közölt adatokat: az elmúlt 24 órában 4440 új fertőzöttet azonosítottak, ez „kevesebbnek látszik” az eddigi számoknál. Kiemelte a lakosság fegyelmezett maszkhasználatát, azonban hozzátette: ezekből az adatokból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a szigorítások után két héttel mutatkoznak meg az eredmények.

Elmondta:

három fiatal elhunyt van, 30, 31 és 34 évesek, mindhármójuknak súlyos alapbetegsége volt.

A legidősebb elhunyt most 96 éves volt. Az eddig elhunytak átlagéletkora 76 év.

Kiemelte, hogy az alapbetegséggel élőknek hatványozottabban oda kell figyelniük. Müller Cecília a témában több cikket is olvasott, a Lancet nevű tudományos lap szerit

a cukorbetegség kétszeres kockázatot jelent

A tisztifőorvos hozzátette: ezt a betegséget is „jól karban lehet tartani”, többet kell konzultálni a kezelőorvossal.

Szinten kockázati tényező a súlyos elhízás, így a hétvége közeledtével azt javasolta, hogy aki teheti, menjen a szabadba.

417 szociális intézményben van jelen a koronavírus, ezek közül hat az első járványban is érintett volt. A gondozottak 6 százaléka, 5940 pozitív a járvány kezdete óta, ez 6 százaléka az összes gondozottnak, közülük 1175 szorult kórházi ellátásra, 586 gondozott hunyt el. Az ápolóknak egy százaléka lett koronavírusos, 976 fő, közülük 21-en szorulnak kórházi ellátásra.

Müller Cecília azt kérte, hogy

a karácsonyi ajándékok beszerzése ne csússzon az utolsó pillanatra, kerülni kell a zsúfoltságot.

"Akinek akut betegsége van, nem kap influenza-elleni védőoltást. Aki karanténban van szoros kontaktként vagy koronavírusos, szintén. Ugyanakkor szükségtelen meggyőződni az aktuális állapotról, hiszen más, egyéb fertőző betegségnél sem vizsgáljuk, nem okoz többletkockázatot, hogy tünetmentes személyt beoltunk" – mondta kérdésre Müller Cecília.

Forrás: Origo, 24.hu, Infostart

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Gazella: olvastam...de akkor miért kell kihangsúlyozni a fiatalt? / a kérdés költői/
Sámannus
380000/100000000=0,038 % A több mint 99,9%-ot el tetszenek lopni kutyaütőkéim Ráadásul kétszeresen igaz, ha a szlovák adatokat tekintjük.
A hitelt pedig ugye felveszitek, ezt már úgy is nevezhetjük hogy most éppen a többszörösénél tartotok!!!
Gazella
@Pálinkás Pál: Ez jogos kérdés..
Kizárólag a narancs tábornak és a rettegőknek szól.
Pálinkás Pál
@Gazella: ez bizony így igaz...de ahogy látom,rettegésre akad vevő bőven
..
simmering73
“Nyunyóka néni”, ahogy Magyarországon becézik ezt a sarlatán asszonyt, aki egy világjárvány közepén a szellőztetésről és a mosogatórongy helyes használatáról tart előadásokat a televízióban, mintha nem lenne normális, eközben nem végzi el a munkáját, nem teljesíti a közfeladatából fakadó kötelezettségét, és gondatlanságból elkövetett emberölés bűncselekményben vétkes. Müller asszonyság téved, hogy neki az a feladata, hogy a kormányzati propagandát böfögje vissza, neki az lenne a kötelessége, hogy a szakmai szempontokat képviselje a politikai vezetéssel szemben, és mindent megtegyen az emberek életének megmentése érdekében. Erre esküdött fel, nem a diktátor kiszolgálására."
nepszava.us/a-szentte-avatott-muller-ceciliat-birosag-ele-kellene-allitani/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.