Kedden bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) Ukrajna budapesti nagykövetét, miután Grezsa István miniszteri biztost nem engedték be Ukrajnába – közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter videonyilatkozatában elmondta: a történteket kikérték maguknak és a nagykövetnek átadták tiltakozásukat.

Úgy fogalmazott:

derült égből villámcsapásként érte őket a hír, hogy Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost nem csak nem engedték be Ukrajnába, hanem arról tájékoztatták, hogy – mint a magyar kormány egyik magas rangú tisztségviselőjét – három évre kitiltották Ukrajna területéről.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy két és fél héttel ezelőtt telefonon beszélt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és abban maradtak, hogy maguk mögött hagyják az ukrán helyhatósági választások után előállt feszültségeket és a pozitív ügyekre, a közös sikertörténet alapjainak lerakására koncentrálnak. Ehhez képest Grezsa István kitiltása nem a barátkozás, nem a barátság, nem a közös sikerek keresésének szándékára utal – jegyezte meg.

Szijjártó Péter azt mondta: ezt azért is sajnálja, mert a magyar kormány mindig is jószomszédi kapcsolatokra törekedett Ukrajnával, mivel a kárpátaljai magyaroknak is az a jó, ha a két ország jóban van egymással.

Emlékeztetett:

a feszültségek akkor kezdődtek, amikor az előző ukrán elnök hivatali ideje alatt elvették a kárpátaljai magyaroktól az anyanyelven való tanulás és boldogulás jogát és lehetőségét.

A magyar kormány abban bízott, hogy az új ukrán elnök hivatali ideje alatt ezeket az elvett jogokat visszakapják a magyarok. Bár, ez mostanáig nem történt meg, a magyar kormány mégis folyamatosan nyitottságot mutatott és mutat az együttműködésre.

Felidézte azt is, hogy ukrán kollégája azt mondta:

Kárpátalját egy közös sikertörténetté kell tenni.

Szijjártó Péter ennek kapcsán megjegyezte: ehhez a sikertörténethez azok a magyar fejlesztési programok vezetnek, amelyeket több tízmilliárd forint értékben hajtottak végre Kárpátalján: óvodákat, iskolákat, kulturális intézményeket újítottak fel, kórházak működéséhez járultak hozzá, környezetvédelmi beruházásokat finanszíroztak. Ezek vezetnek a közös sikertörténethez, nem a kitiltások – emelte ki Szijjártó Péter.

A miniszter azt mondta:

remélik, hogy Ukrajna egyszer valóban visszatér majd a közös sikertörténetek kereséséhez és a közös tiszteleten alapuló együttműködéshez. Mi készen állunk rá

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Az ukrán külügyminiszter október 26-án az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva jelentette be, hogy Ukrajna megtiltotta a beutazást területére két – általa nem megnevezett – magas rangú magyar tisztségviselőnek az ukrajnai helyhatósági választások alatt folytatott kárpátaljai agitációjuk miatt. Egy október végi sajtótájékoztatóján kijelentette: Ukrajna ennek ellenére készen áll a konstruktív együttműködés folytatására Magyarországgal. Hozzátette, hogy bármely más országgal szemben ugyanilyen kemény válaszreakciójuk lett volna hasonló esetben.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Aktivizálta magát a koronahuszár. Remélem maszk lesz a száján.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
Bakkeerr kakadu téged se fognak beengedni az ukrán határon.
Szerintem az ukrán nagykövetség haza fog költözni. Addig amig nyilvános bocsánat kérést meg nem teszitek.
Szeparepa2
Nah a nemjeti retardált főripacs boborján megint unatkozott...
Gazella
Teljesem leégeted a magyar diplomáciát!0 attól meg ne félj! Ukrán ezek után se fogja átengedni a kitiltott diplomáciát, ők nem beszariak tőletek.
nezelodo
Csodálkoznak a fijjuk, hogy az ukrán vezetés hálája jeléül kicsit betart, amiért kekecék kekeckedtek a nyelvtörvényük miatt? Nem akarták megérteni, hogy az csak az oroszoknak szól, mindenki mással megegyeztek ez ügyben csak mi nem akartunk tárgyalni a Putinka utasítására. Aztán betartott a Kakadu a NATO előcsatlakozásuknak, szintén a Putinkát szolgálva. Úgy kellene neki még egy NATO tagállam a határa mentén, mint üveges tótnak a hanyattesés! És persze Orbán teljesítette a kérést. Alighanem az orosz nagyvezér többet tudhat a mi vezérünkről, mint ő saját maga, így nem nehéz madzagon rángatnia.
Nyírfa
Már megint. Bekéret, kikéri magának, miközben gátlástalanul intézkednek a Kárpát-medence minden országában, mintha csak otthon lennének. Ez már tényleg kabaré, az egész kormány röhej tárgya.
Javaslom, ezeket mindenhonnan tiltsák ki, és, ha megállt az élet, akkor a magyarok jobb belátásra térve alakítanak egy új kormányt.
Új kormányt akarok!
ómió
Pedig a szószegés, az annyira efftársi, hogy ihaj!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2021. January 20., 06:30
Szerdán beköszönt a felmelegedés
Szórakozás - 2021. January 19., 21:17
Miley Cyrus mostantól csak nőkkel randizik