A lap szerint egy debreceni általános iskolában az ötvenfős tantestületből tízen bizonyultak pozitívnak az országos tesztelésen, így az iskolát be kell záratni, mert már helyettesítésekkel sem lehet a kiesett kollégákat pótolni. 

A Népszava értesülései szerint a pénteken országosan a szociális, az oktatási és egészségügyi szférában megkezdett koronavírus-tesztelések miatt Debrecenben egy általános iskolát be kellett záratni. 

Népszava: egy iskolát már be kellett záratni a tesztelések kapcsán

A koronavírus-teszteket végző, védőruhát viselő egyetemi hallgatók érkeznek a Mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskolába 2020. november 24-én

Fotó, címlapkép: MTI/Krizsán Csaba

A lap információi szerint a hajdúsági megyeszékhely Árpád vezérről elnevezett általános iskolájában az 50 fős tantestületből 10 tanárnak is pozitív lett a teszteredménye (vagyis a testület 20 százaléka lett pozitív), nekik karanténba kellett vonulniuk, az oktatást viszont így a továbbiakban már helyettesítésekkel sem lehetett megoldani, ezért keddtől rendkívüli szünet lépett életbe, péntektől pedig indul a digitális munkarend. A Debreceni Tankerületi Központ nem cáfolta a Népszavának a hírt, de annyit közölt, hogy az országos tesztelés részletei jövő hét elejére várhatóak.

A lap közben folyamatosan nő azon óvodák és iskolák száma, ahol az Operatív Törzs rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet rendelt el. Hétfőn 178 óvodai csoportban, 136 óvodában és 71 általános iskolában volt rendkívüli szünet, ked reggelre viszont már 205 óvodai csoport, 154 óvoda és 82 iskola volt érintett. Hétfőn 388 iskolai osztályban és 43 általános iskolában volt digitális tanrend szerinti oktatás, kedden ez a szám 420 osztályra és 52 általános iskolára változott.

A lap megkereste a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ) a tesztelés kapcsán, Gosztonyi Gábor alelnök szerint vegyes a kép: sok helyen akadtak olyan tanárok, akik nem vállalták az önkéntes tesztelést, voltak olyan iskolák, ahol csak negatív eredmények születtek, máshol akadt pozitív eredmény is, de voltak olyan iskolák, ahol nagyobb számban voltak pozitív, de jellemzően tünetmentes esetek. Egy Békés megyei iskola 80 fős tantestületéből 14-nek lett pozitív a tesztje (14 százalék). 

"Ugyanakkor nem csak a fertőzöttek száma jelenthet problémát. Az egyik dél-dunántúli falu körzetes iskolájában a szűrést vállaló 23 tanárból egynél mutatta ki a teszt a fertőzést, őt azonnal hazaküldték, arról viszont még nem született döntés, mi legyen azokkal az osztályokkal, ahol még kedden is órát tartott. Hasonló a helyzet az egyik győri egyházi iskolában is, ahol a negyedik óra után kezdődött a tesztelés, s ekkor derült ki, hogy az egyik pedagógus tünetmentes ugyan, mégis pozitív tesztet produkált.

Egy nagykanizsai intézményben a félszáz mintából hat lett pozitív, egy hevesi iskolában a 35-ből ugyan csak egy, ám öt tanár már korábban megfertőződött, így ők otthon vannak. Dunakeszi egyik iskolájában új covidost nem találtak, viszont hét pedagógus jelenleg is karanténban van. Egy szigetvári iskolából három tanárt kellett hazaküldeni pozitív eredmény miatt a teszt után, ami a testület 10 százaléka"

- olvasható a cikkben.

A PSZ alelnöke szerint gondot okoz, hogy nincs világos protokoll arra nézve, hogy mi legyen egy pozitívnak bizonyult tanár közvetlen kontakjaival. A korábbi gyakorlat szerint ők is mentek a karanténba, de ha ezt most meglépnék, akkor sokkal több iskolát kellene bezárni.

Mindezen felül mi azt szeretnénk, ha a pedagógusokon kívül az iskolák minden dolgozóját, így az adminisztratív és a technikai személyzetet is tesztelnék. Néhány iskolában az igazgató ezt saját hatáskörben elintézte, az egyik intézményben így derülhetett ki, hogy a tesztet vállaló tanárok még nem kapták el a vírust, de az egyik takarító néni fertőzött

– mondta Gosztonyi Gábor a lapnak. A PSZ alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanárok nem minden esetben kaptak megfelelő tájékoztatást a tesztelésről, ezért is döntöttek többen úgy, hogy nem élnek a lehetőséggel. A PSZ ugyanakkor mindenkit arra biztat, hogy használják ki a lehetőséget.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Mindenkit le kellene tesztelni, nemcsak a pedagógusokat. Ha ez nem megy legalább azokat, akik fizikai akadály nélkül kénytelenek mások közelében munkát végezni, nemcsak a közszférában. Így nem fog laposodni számottevően a görbe, az egészségügy pedig bedőlhet, egyre több lesz a halott! Mi pedig még azon is izgulhatunk, hogy a megfázásos tünetekkel pár napig táppénzen tartózkodó munkatárs vagy pedagógus rokona miatt 10 napos karantént letöltött teszteletlen kollégák szórják-e ránk és ezer idegenre a vírust?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.