„Szerintem felejtsük ezt az idei karácsonyt, azért, hogy legyen jövőre karácsony. Hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be a szabályokat” – mondta Zacher Gábor toxikológus és mentőorvos az RTL Klub Reggeli című műsorában.

Az RTL Klub Reggeli című műsorába Zacher Gábor is meghívást kapott, akit a járványhelyzet, illetve a karácsony kapcsán is faggattak a műsorvezetők.

Szerintem felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy legyen jövőre karácsony. Hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be tulajdonképpen a szabályokat, mert azért látni ilyet

- mondta Zacher Gábor.

A toxikológus hozzátette, a tegnapi futása során is látott egy 30-40 fős csoportosulást, az emberek forralt bort ittak, beszélgettek, dohányoztak, és persze, maszk nélkül voltak.

Nem jó ez, és azt gondolom, a szabályok tényleg arra vannak, hogy azokat próbáljuk meg betartani

„Nem értem, hogy emberek hogyan lehetnek ennyire stupidak, hogy nem fogják fel, hogy ez tulajdonképpen az ő érdekük”.

Zacher kiemelte,

ebbe a betegségbe bele lehet halni, és nem csak az idősek halhatnak bele.

Arról is beszélt, hogyan zajlik a kórházban a munka. Elmesélte például, hogy reggel azért nem szokott inni, hogy ne kelljen WC-re mennie, miután beöltözött. De ha nem iszik eleget, akkor fáradékonyabb is persze. Szóval teljesen felborul a szervezet megszokott működése, és még ő talán többször ki tud menni, de egy nővér például nem, neki ott kell lennie folyamatosan, 6 óra hosszát beöltözve. Aki töltött már el ebben a védőruházatban 6 órát, az tudja csak, mennyire hihetetlenül komoly meló ez – mondta.

Szóba került az is, hogy most elsősorban nem a gyógyításért, hanem a túlélésért küzdenek az orvosok, aminek kapcsán Zacher azt is kiemelte, hogy tanulnak is folyamatosan.

Ez egy olyan betegség, amilyennel eddig még nem találkoztunk, amit nem ismerünk. Nap mint nap új dolgok derülnek ki erről az egész történetről. Kezdetben voltak olyan gyógyszerek, mint a malária elleni készítmény, antibiotikum, amire azt mondtuk, hogy ez jó, aztán kiderült, hogy nem jó” – magyarázta, hangsúlyozva, furcsa, hogy ilyen járvánnyal találkozunk a 21. században, mert ilyet még nem látott az orvostudomány. Olyanokat még például nem tudunk, mi lesz 3-4 hónap múlva, ha valaki átesik a betegségen. (...) Itt egy csomó olyan dolog van még előttünk, amit nem látunk

Kérdezték a lélegeztetőgépekről is, amelyekről másokhoz hasonlóan ő is elmondta, hogy az ellátás gyenge pontja az emberi erőforrás lehet, hiszen a járvány közben a nem koronavírusos intenzív ellátás sem állhat le.

Az a 99,9 százalék, amit a miniszterelnök úr megjósolt, hogy annyi a valószínűsége, hogy nem fog bedőlni az egészségügy… Nem tudom, én az ötven százaléknak jobban hittem, amit pár nappal előtte mondott.

A „mindenkit meggyógyítunk” ígéretet Zacher felelőtlennek tartja: „Ilyet nem lehet mondani, hogy senki ne aggódjon, ezt mondjuk el annak a háromezer ember hozzátartozóinak, aki belehalt” – mondta az orvos.

Tök jó lenne, ma ugye kormánygyűlés lesz, ha meghoznák azokat a döntéseket, hogy bezárják a plázákat

– jelentette ki Zácher, aki az idősávos intézkedésnek örül.

Zárják be azokat a plázákat!

– ismételte meg.

Forrás: RTL Klub, Blikk, 24.hu

Címlapkép: RTL Klub Reggeli

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Nincs még vége a pandémiának, nem tudhatjuk, hogy kik és melyik korosztályból mennyien fognak meghalni.

Még az is lehet, hogy végleg velünk marad, mint az influenza, és szedi minden korosztályból a gyengébb immunitással rendelkező pácienseket...Csak ez az intenzív fertőzőképessége zavaró...

Mindenesetre érdemes elhalasztani most a sok fölösleges kacat vásárlását, hogy majd a jövő évi Karácsonyi vásáron bepótolhassa mindenki...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@karma1: Nálunk kezdetektől nem a drága ajándékokról szólt a karácsony . Apró meglepetések , könyvek. Megszokás kérdése.Ez a nagy vásárlási láz sok esetben a szeretethiány, nem törődés a másikkal, egyszeri éves kompenzálása, megváltása pénzzel.
emerencia
@karma1: 10:27 Itthon ez így megvalósíthatatlan a sok felelőtlen suttyó potentát és buta ember miatt. Tuti, hogy nem írnák be a nevüket vagy kamuadatokat adnának meg. Itthoni viszonyok között sajnos a Zacher által javasoltakkal lehetne némi eredményt elérni.
kereső
@division: Azt mondod, hogy tönkretesszük az élő természeti környezetet? Felszámoljuk a természetes élőhelyeket-és adunk egy hatalmas pofont a biodiverzitásnak? A természetes éllőhelyek megszüntetése, felszámoláása az ember által azt eredményezi, hogy az eddig csakis állatokban élő virusok, baktériumok egyre közelebb kerülnek az emberekhez- ismeretlen fertőzéseket okozva? Az állatvilág természetes közegében olyan kórokozók, virusok élhetnek, amelyek beláthhatatllan következményekkel járnak az emberiségre.Magunkat pusztitjuk és betegitjük meg, amikor a pénz a profit oltárán feláldozzuk a háboritatlan természeti környezetet.
A városaink klimája árezhetően megváltozik a fák kivágása miatt, és jön a szmog- mert nem lesz ami oxigént termeljen, ennek meg egyenes következménye a léguti betegségek terjedése. Ezt akartad elmondani???
division
@kereső: Nagyjából igen, de nincs kedvem ilyen hosszan pötyögni:-)
karma1
@emerencia: Sajnos, abban nagyon igazad van, hogy allati fegyelmezetlen nepseg a magyar! Tipikusan ongyilkos hajlamu - ezerrel rohan a sajat vesztebe is, es mivel van a magyarokban - tisztelet a kivetelnek - egy bizonyos gyilkos hajlam is - ezert masokat is gond nelkul belerangat a sajat piti kis vilagaba.
Pedig meg kene probalni - igaz, nem ezekkel a sulytalan, hazudos politikusokkal, akiknek a szavaban mar egyaltalan nem bizik szinte senki sem.
El sem tudod kepzelni, hogy hanyfele naciobol tevodik ossze a mi 5.2 millios lakossagunk - es egy hiteles, szavahiheto kormany megis egy akarattal meg tudta rendszabalyozni ezt a sokszinu lakossagot - nalunk 22-en haltak meg OSSZESEN a jarvany marciusi kezdete ota!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.