Pintér Sándor belügyminiszter levélben tájékoztatta a Magyar Orvosi Kamarát arról, a javaslatok közül mit fogadott meg a kormány. Kiderült, a szolgálati jogviszonyról szóló szerződéseket pár hónapos csúszással kapják meg az orvosok, a béremelés viszont ettől függetlenül év elejétől jár. A kamara elnöke, Kincses Gyula elégedett – írja a HVG.

Pintér Sándor levele szerint a kormány befogadta azt a javaslatot, amely szerint az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókat "békeidőben" csak a Munka törvénykönyve alapján, 44 napra lehessen kivezényelni egy évben (a törvényben 1+1 év szerepelt lehetőségként), viszont ez veszélyhelyzet idejére nem érvényes.

A kormány elfogadta azt az érvet is, hogy az olyan családoknál, ahol 16 évesnél fiatalabb gyerek van, és mindkét szülő "szolgálati jogviszonyban álló" orvos, csak egyiküket lehessen kirendelni.

Eldőlt az is, hogy a vállalkozási szerződéssel az alapellátásban dolgozók is kapjanak "érzékelhető" béremelést, ők ugyanis a törvényből kimaradtak.

Pintér Sándor szerint

a kormány nem értett egyet azzal, hogy az összeférhetetlenségi szabályokat jelentősen enyhítsék, vagy érzékelhetően elcsúsztassák a bevezetésének határidejét.

Pintér Sándor levelét a Magyar Orvosi Kamara hozta nyilvánosságra a honlapján illetve a Facebook-oldalán, ahol Kincses Gyula kamarai elnök egy posztban azt fűzte hozzá, hogy "úgy tűnik, a tárgyalások ha nem is voltak egyszerűek, de eredményesek voltak."

Kincses úgy számol, az új munkaszerződést jó eséllyel 2021 június környékén írhatják majd alá az orvosok.

Azt gondolom, hogy elég hatékonyak és eredményesek voltunk, egyedül a kirendelési szabályok nem enyhültek. A többi a MOK kompromisszumos javaslatok szellemében változik

- zárta az elnök a kommentjét.

A végrehajtási rendelet egyelőre nem jelent meg a Magyar Közlönyben, így nem tudni, hogy a Pintér által említett határidők, például a másodállás korlátozására vonatkozó szabályok, meddig tolódnak ki, ahogy az sem, kik kapnak mentességet a másodállás korlátozása alól.

A MOK azzal kapcsolatban azt közölte, a másodállások vállalásának lehetőségét biztosítani kell:

a rossz, kerülendő példákat szükséges tiltani, nem pedig a becsületes, szakmai fejlődést segítő munkát engedélyhez kötni

A HVG hozzáteszi, hogy a törvény előírja, hogy "az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy" – egyszerűbben az állami rendelőkben, kórházakban dolgozó orvos -

csak a kormány által kijelölt szerv előzetes engedélyével dolgozhat másodállásban, hanem arról is, hogy az orvos nem láthatja el ugyanazt a pácienst ugyanazzal a problémával a magánrendelőjében és az állami ellátás keretében.

Ez alól lesznek kivételek, a törvényjavaslat indoklásában már feltűnt a sürgősségi, illetve a szülész-nőgyógyászati ellátás.

A MOK ugyanakkor azt is kérte, a nőgyógyászokkal ne kivételezzenek, "mert az a korrupció, a hálapénz továbblépésének alapja". Az EMMI-s megbeszélésen elhangzott, hogy „népesedéspolitikai – családvédelmi” okokból a Kormány ragaszkodik ehhez.

Forrás: HVG

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Sajnos az eü-ben, a szoc. ágazatban még mindig a vatikáni valutával való megfizetési rendszer gondolata uralja le a piacot. Oka? Talán az a több évtizedes hagyomány, amelyet a volt a női szerzetesrendek vállaltak magukra az ápolási feladattal. Persze, ők is inkaibb imádkoztak a betegágyaknál, és a tényleges ápolási munkát meghagyták a "világi" nővéreknek. Kádárék idejében szólásmondás volt "nem termelő munka." Hát akkor mi az anyátok 3,14-csája a termelők termelési képességének visszaadása?! Félkatonai szervezetet csinálnak az eü-ből, ezzel aztán minden esetleges későbbi sztrájknak, bárminek elejét veszik. A meglévő állomány lehet, hogy belemegy ebbe, de akik majd ezt követően állnának munkába, azok lehet hogy nem ezt az országot választják majd.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
TollerBela
Világos, hogy nem az ellátottság javítása a cél, hanem valamiféle népszerűség elérése a köznép körében. Ugyanaz a paciens nem vehet részt X doktor rendelésén és a kórházi (rendelőintézeti) rendelésen. Vajon miért nem ? Mert a doktor lelkiiismeretlenül pénzt kér a magánrendelésen, majd a felszerelést, asszisztenciát igénylő kezelést az állami rendelőben végzi el ? És ott aztán kivételez a beteggel, sőt, meg is jelöli a beteglapon, mint valami sátáni bélyeggel ? Egészen konkréten, a jelölés azt mutatja, hogy ne bíráld felül, van személyes orvosa neki ! De a Holdról ez nem látszik, mondani meg nem fogja neki senki ! Talán mégsem egy rendőrt kellene főorvosnak kinevezni !
Nessy
Biztos vannak nőgyógyászok a baráti körben! Ma is ott a legáltalánosabb, hogy magán orvosként és kórházi orvosként párhuzamosan látják el ugyanazt a pacienst! A beutalót, receptet, a kórházi/rendelőintézeti státuszuk alapján rendelik el a magánrendelőben! Igy a paciens csak a vizsgálatért fizet! Meg szülés / műtét után a többit. Mi indokolja ezt a kivételt? Feltételezem majd N.K. elmondja, hogy a népszaporulat, finomabban a gyermek szám növekedése.
Jozefina
Én nem gondolom, hogy az orvos társadalom ezzel annyira elégedett lenne!!!
Nessy
@Jozefina: A betegek még kevésbé! Eddig is a szakrendelői várólisták az égig értek, most meghosszabbítják a Holdig! Igaz, VIP ellátottaknak nincs ilyen problémájuk! Szakadjon rájuk a mennybolt!
tudode
Megismétlem korábbi hsz-emet!!!
.
Olyan manyup szaga van ennek a vízfejnek a létrehozásával
.
----A magyar orvosok 40 százaléka kész otthagyni a közellátást ha nem javítanak az új egészségügyi törvényen
.
www.portfolio.hu/gazdasag/20201028/a-magyar-orvosok-40-szazaleka-kesz-otthagyni-a-kozellatast-ha-nem-javitanak-az-uj-egeszsegugyi-torvenyen-454746
--------------------------------------
.
.
---- Enged a kormány az orvosoknak átmenetileg
www.portfolio.hu/gazdasag/20201117/enged-a-kormany-az-orvosoknak-atmenetileg-457814
--------------------------
-
Majd a belügyér megoldja, hasonlóan a rendvédelmisek tüntetéséhez
..
-----Pintér Sándor a rendvédelmis tüntetésen - 2011. máj. 6.
www.youtube.com/watch?v=NsndlWker_4
-------------------------------
.
Valami van, de nem az igázi (Rajkin)
ómió
Még az efftársi kamara is elégedett? Nafene! Akkor már "csak" az efftársak nem?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.