Varga Judit igazságügyi minisztert tüntették ki vasárnap Az értékek megőrzője (Custos Virtutum) nevű, a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet által adományozott díjjal, az ünnepségen kiemelték a politikus kiállását a közép-európai értékekért.

Az "értékek megőrzője" idén Varga Judit igazságügyi miniszter

Fotó: Varga Judit / Facebook

A koronavírus-járvány miatt vegyes, részben online formában rendezett ünnepi gálán jelen volt Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, örökségvédelmi, kulturális és sportügyi miniszter.

A köszöntőbeszédben kiemelték: Varga Judit hangja az utóbbi időben meghatározóvá vált a visegrádi csoport problémaköre, elsősorban a jogállamisággal, a szülők és gyermekek jogaival kapcsolatos jogalkotás terén.

Aláhúzták: a nemzeti szuverenitás jegyében folytatott politika híveként, Varga Judit "sosem tévesztette szem elől Lengyelországot és a lengyel-magyar barátságot".

Varga Judit felszólalásában hangsúlyozta: Waclaw Felczak történészprofesszor, második világháborús futár a magyarok számára az a példakép, aki a 20. század viszontagságos történelmének kihívásaira "egyszerre adott bátor, emberséges és példaértékű választ". A lengyel-magyar barátságnak ez a "legendás apostola" egyben közép-európai polgár is volt, aki szembeszállt mind a fasiszta és a kommunista rendszerekkel. "Még halálában is a magyar történelemre emlékezetet minket" – utalt a miniszter arra, hogy a Waclaw Felczak 1993. október 23-án hunyt el, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján.

A politikus kijelentette: hiszi, hogy a díj elismerése mindannak, ami az ezeréves barátság során közös a lengyelekben és a magyarokban, annak, amiben "mindannyian hiszünk, egy szuverén nemzetekre épülő, sokszínű és erős Európában, ahol a társadalom alapja a család, a kereszténység és a konzervatív értékek".

Az online bejelentkező Varga Judit nevében a díjat Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet vette át. A DoRzeczy lengyel konzervatív hetilap védnökségével a Custos Virtutum elismerést a Felczak intézet tanácsa idén második alkalommal ítélte oda, a tavalyi kitüntetett Marek Jedraszewski krakkói érsek volt.

A DoRzeczy hetilapnak adott, vasárnap a kurier.plus/hu honlapon magyar változatban is kiadott interjúban Varga Juditot az uniós költségvetési vitáról is megkérdezték. "Az úgynevezett jogállamisági kérdések feszegetése egy jól felépített politikai fegyver, amely bármikor bármilyen országgal szemben bevethető" – reagált a miniszter. Leszögezte: a média sokszínűségéről, a különböző jogintézmények hatékonyságáról vagy szabadságfokáról "bármikor bárkivel el lehet vitatkozni". Ha azonban ezek a viták "a globális liberális média és az átláthatatlan utakon keresztül finanszírozott, nem kormányzati szervezetek által felnagyítva történnek", akkor egy átlagos médiafogyasztó úgy gondolhatja: "nem a terrorizmus, az illegális migráció vagy a gazdaság talpra állítása a valódi probléma, hanem az, hogy mennyire sokszínű a magyar vagy a lengyel média" – jelentette ki.

A DoRzeczy főszerkesztője, Pawel Lisicki a Felczak-intézet hírportáljának elmondta: Varga Judit azon emberek közé tartozik, akiknek bátorságuk van "nemcsak saját maguk, hanem más államok szuverenitása nevében is szembemenni az árral". Lisicki szerint ennek a bátorságnak jelenleg sok uniós politikus híján van. "Úgy néz ki, mások azt gondolják: ha már akadt két olyan bátor államférfi – utalt Lisicki a lengyel és a magyar miniszterelnök által az uniós költségvetés kapcsán képviselt álláspontra –, ők inkább kivárják, milyen is lesz az eredmény".

MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Ez valóban így van, a varga őrzi az értékeket. A viktorét is. Elég sok a csilliárd.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
Hát, őrzi a megszerzett értékeiket, az biztos.
legott
Jesszusmariska!
Ezt jól be... megkapta!
Varga Judit hegedű és oboa művész, nő. Ezt fontos leszögezni (és rögzíteni az alkotmányellenes alaptörvényben is) !!!

Ez az "ezerévezés" meg már olyan (sikerült ezt is kiüresíteniük), mint az "emótnyócévezés", ami már tíz éve elmúlt.
Aki Én
@ómió: Azért azt nem is csodálom, hogy neked Vargáról egyből az efftársak jutnak eszedbe. Nekem is...
ómió
@Aki Én: Igen, nem véletlen, azokat szokta "osztani"!
Aki Én
@ómió: ...végülis egy komcsi besúgó lányaként érthet hozzá :)
Neked sem véletlen tetszik, ha komcsizik. Ez a lételemed, te beteg bolsi!
ómió
@Aki Én: Már megint visszatért nálad a tetves bolsiságod másrahazudási szindrómája? Kúrahelyed, a vigyorgó se képes kigyógyítani belőle? És Lenin efftársadhoz a mauzóleumba elmentél már? Hátha a "varázsereje" segitene!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.