Minden nemzetközi fronton kiáll a kormány a kárpátaljai magyarokért, ezért Szijjártó Péter a NATO külügyminisztereinek keddi ülésén fel fogja vetni a kárpátaljai magyar intézményeknél hétfőn tartott házkutatások ügyét.

Szijjártó: a kormány keményet fog üzenni Ukrajnának

A külgazdasági és külügyminiszer hétfőn a Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, hogy "az elmúlt időszak ígérgetései, az idézőjeles békülési törekvések" ellenére Ukrajnában továbbra is kormányzati politika maradt a magyar közösség megfélemlítése és a magyarellenesség.

A hétfői házkutatásokkal kapcsolatban a kormány kifejezte tiltakozását az ukrajnai külügyminisztériumban, és Budapestben bekérették a magyarországi ukrán nagykövetet – tudatta.

A miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben egy ország a transzatlanti közösség része akar lenni, egy NATO-tagországhoz tartozó kisebbséget "folyamatosan megfélemlít és nyomás alatt tart".

A kormány ezért hangot fog adni azon követelésének, hogy "Ukrajna állítsa le a magyar nemzeti közösség elleni inzultusokat és a közösség folyamatos megfélemlítését" – mondta Szijjártó Péter.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) közleménye szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfőn házkutatást tartott több kárpátaljai magyar intézményél és Brenzovics Lászlónak, a szövetség elnökének a lakásán.

A házkutatások során, a kelet-ukrajnai zaporizzsjei bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján, olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul. A KMKSZ azonban úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó – írta hétfői közleményében a szövetség.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Kemény nagy lófaxot fogtok kapni a seggetekbe!...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Ukránék nem akarnak NATO tagok lenni. Akkor csak hadd "idomítsa" őket a Putyin!
nezelodo
Ukránék NATO tagok akartak lenni, csak a Putyin akarata szerint megvétózta az előcsatlakozásukat Magyarország. Pontosan azért akartak belépni a szövetségbe, hogy valamelyest ellensúlyozzák az orosz nyomást. Mi hamis NATO tagként az oroszok oldalára álltunk.
Egyébként Szijártó külügyminisztersége kezd hasonlítani a dacos kamasz főnöke stilusához. Amig a Martonyi volt a külügyér, sztem mást se csinált, mint eltakarította utánuk a diplomáciai bonyadalmakat, amit a fideszes szerénységükkel okoztak. Alighanem meglátszik a szaktudása, illetve ma annak hiánya a külkapcsolatainkon.
szegfue
@nezelodo: Nekem is sokszor eszembe jut Martonyi! Szerintem igazi diplomata, külügyminiszter volt, már a megjelenése is. És akkor itt ez a Szijártó...:(((
nezelodo
@szegfue: Nagy zenekar tudná játszani a különbséget. Helyette mintha a száztagú húzná...
silber13
@nezelodo: a ú nem vállalná Azért nekik is van önbecsülésük...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.