A politológus szerint a most kirobbant botránynak hála még egy ideig nem dől el a következő választás.

A politikai elemző szerint a kormánypárt több szempontból is megszenvedi lemondott európai parlamenti képviselője, Szájer József brüsszeli „házibulis” ügyét.

Nem érdemes a Szájer-botrányt önmagában értékelni, sokkal jobb módszer, ha a kormánypárti világot hallgatjuk és a kormánypárti szavazók gondolkodását figyeljük

– írta Török Gábor az Indexen megjelent elemzésében. A politológus Szájer József brüsszeli orgiájával kapcsolatban úgy véli, hogy a fideszes EP-képviselő elbukott.

Lelepleződése borzalmas személyes tragédia, életét, helyzetét, döntéseit megérteni, átérezni fontos lehet mindenkinek, akit érdekelnek az emberi sorsok. A politikai elemzés számára azonban mindez irreleváns.

Török szerint a politológus kérdése minden ilyen esetben az, hogy az hogyan hat a politikai versenyre és a szereplőkre, jelen esetben, hogy a botrány megroppantja-e a Fideszt és mennyiben befolyásolhatja a 2022-es választásokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy

még a legegyértelműbb, legnyilvánvalóbb botrányoknál is látható, hogy azok általában csak kicsi és/vagy ideiglenes kilengéseket okoznak a politikai közvélemény-kutatásokban.

A politológus két dolgot tart célravezetőnek:

Egyrészt nem érdemes ezt a botrányt önmagában értékelnünk, mert úgy legfeljebb a botrány nagyságát látjuk. Másrészt pedig nem érdemes abból kiindulnunk, hogy mekkora a felhajtás körülötte az ellenzéki táborban, mert az lenne a furcsa, ha egy ilyen ügy kapcsán még ez sem lenne.

A kommunikációt, amely a politológus megfogalmazásában „a hatalomgyár eddigi legsikeresebb ágazata volt”, most találat érte és nem is kicsi, sőt, az is lehet, hogy hatása tartós marad.

A másik potenciális válságterület a kommunikáció. Az a részleg, amely a hatalomgyár eddigi legsikeresebb ágazata volt, amely választások sokaságát nyerte meg termékeivel, s amely minden bajra – kormányzati és politikusi gyengeségek, nem várt események – eddig orvosságot kínált. A kommunikációt most ezzel az üggyel találat érte, nem is kicsi. A hatása nem csupán időleges, könnyen lehet, hogy tartós. Felépített panelek (Brüsszel), eredmények (Alaptörvény), jövőbeli tervek (melegellenes politika) kaptak szimbolikus léket ezzel az egyetlen botránnyal.

- írta Török.

Hozzátette:

Gondoljuk csak el, hogyan lehet most majd brüsszelezni, alkotmányt módosítani, családmodellről beszélni, miközben minden mondat felidézi majd a múlt péntek esti »házibulit«.

A politológus szerint

van még sok kommunikációs csodafegyver, de a hitelesség és a kommunikáció nem járhat a végtelenségig külön utakon. Hozzátette: a Fidesz volt már nagyobb válságban is az elmúlt tíz évben, és minden alkalommal talált kiutat, azonban a Szájer-ügy miatt egy jó ideig még biztosan nem dől el a következő választás.

A HVG emlékeztet, Szájerről kedden derült ki, hogy péntek éjjel Brüsszelben részt vett egy összejövetelen, amelynek a rendőrök vetettek véget. A belga sajtó szerint az esemény szexparti volt, a politikus az esetről kiadott közleményében házibulit emlegetett. Az est szervezője később nem tagadta: valóban szexpartit tartott.

Forrás: Index, 24.hu, HVG

Címlapkép: Orbán Viktor és Szájer József 2016. február 18-án. Fotó: MTI / Európai Néppárt / Deribaucourt

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
A következő választás most még pillanatnyilag úgy tűnik meg lesz tartva, de biztosra még nem dőlt el.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Horizont: Már nem kell efftársilag az Andrássy 60.? Elég Brüsszel (ha már nektek Moszkva helyett valami mindenképpen kell)? A "puhos" meg azért lenne "rohadtabb", mert vörös tetvek ezt hazudják rá? És "akkora lehetőség volt a kezében"? Mire is? Megvalósíthatta volna a proletár (na, jó, mára már inkább a migráncs) internacionalizmust? Csontig kifoszthatta volna a magyart, amúgy Böszme módra? Pechetek, de nem az a típus! Megelégedett azzal, hogy az államcsődötöket elkerülje, a gazdaságot felpörgesse, a magyar átlagbért 10 év alatt megduplázza, és az általatok kitagadott "trianoni" magyarokat visszafogadja. Tudom - zúgja a "kórus" - így "elbakurázni" ezek bizony efftársilag "nagy bűnök"!
ómió
@Eladott Ország: Újabb Athina Híradó "szemelvényeid" vannak, bolsi fajgörény!? Az efftársaidnak küldözgesd! Nekik való!
ómió
@Horizont: Orbán az egészségügyre 2010. óta több, mint 1000 milliárdot költött! Úgy, hogy bőven visszapótolta az onnét a Böszme vezéretek által kilopott 550 milliárdot! Erről - látom - a magad helyében "hallgatsz mélyen", idiótája! Vagy "csak az efftársiasságod" hallgattat el a "kehes bolsi lovon"?
Mary
@ómió: @ómió: te hol látod azt az 1000 milliárdot amit orbán az eü-re költött? Csak nem a Korányiban, ahol esnek le a csempék.a falról? Ahol még wc papírra sem telik? Ilyen egy fideszes, aki elhiszi amit az M1 en lát, de saját szemével az ellenkezőjét látja, de magának sem hisz.Javaslom a Korányi.kórház D épületét megnézni!
Amúgy Stadionokra a többszörösét költötte mint a kórházakra!
Mielőtt példázodnál, egészségügyi dolgozó voltam, nem kell a mese, tudom milyen körülmények vannak a kórházakban
ómió
@Mary: Én azt ott látom, hogy eü-létesítmények, kórházak tucatjai újultak meg (még, ha azok nem is a Korányi D épülete), vagy épültek meg (Kaposváron pl.,bár csak véletlen jártam arra, egy totál új kórház épült) országszerte, eszközparkjuk modernizálódott, miközben az orvosok, ápolók béremelése folyamatos volt, az utóbbi években az orvosbérek évente százezerrel nőttek, most meg pár éven belül meg fognak duplázódni, az ápolóké meg 70%-kal tervezett növekedni. Ez azért, mintha nem ugyanaz lenne, mint, amikor bezártak egy tucat kórházat meg lenyultak az eüsöktől egy havi bért, Böszme módra! Én ugyan eü. dolgozó sosem voltam, viszont - bármiféle mese nélkül - ezt látom, hallom magam körül! A kórházi körülményeket meg - hál' Isten - nem tudom, nem látom, de szilárd véleményem, hogy a javításuk útja ez, nem pedig a kórházbezárás! De azért vissza is kérdeznék! Nevezetesen azt, hogy ott, ahol a "haladó ellenzéki városvezetés" még egy új centrumkórház (délbudai!) megépítését is megakadályozza, csak úgy "pártpolitikailag", miközben - úgy tűnik, veled együtt - az egészségügy minősíthetetlen helyzete miatt jajveszékel, ott most mégis, mi a "mérvadó álláspont" ezügyben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.