Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Kézfogással üdvözölte Orbán Viktor a Roszatom vezérigazgatóját

Közlése szerint a találkozón részt vett Alekszandr Merten, a Roszatom tanácsadója, a Rusatom Nemzetközi Hálózat rangidős alelnöke, Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete, a magyar kormány részéről pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter is.

Az egyeztetésen elhangzott: az új paksi atomerőmű-blokkok megfelelnek a magyar és az európai uniós szabályoknak és a biztonsági követelményeknek. A klímavédelmi célok elérése érdekében Magyarországnak hosszú távon egyaránt támaszkodnia kell az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra.

Megállapították: a magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek és a hazai vállalkozások olcsó villamos energiához jussanak kiszámítható, tiszta, hazai forrásból.

Kézfogással üdvözölte Orbán Viktor a Roszatom vezérigazgatóját

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a csütörtöki tárgyaláson a felek értékelték a Paks II. projekt előrehaladását; egyetértettek abban, hogy a beruházás ütemterv szerint halad. Elhangzott: az elmúlt egy évben számos fontos lépés történt a két új atomerőművi blokk előkészítésében, így júniusban benyújtották a nukleáris létesítési engedély iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH), illetve novemberben megszerezték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal úgynevezett villamos létesítési engedélyét.

A felvonulási terület számos építménye megkapta az OAH építési engedélyét, és elkezdődtek az Erőmű-beruházási Központ kivitelezési munkálatai is.

A kormányfő sajtófőnökének tájékoztatása szerint felek áttekintették a közeljövő főbb feladatait, ezek sorában kiemelkedően fontosak az építkezés első földmunkái – a résfalazás, a talajszilárdítás és a munkagödör kialakítása –, melyek 2021 első felében kezdődhetnek el.

A találkozón elhangzott az is, hogy 2021 őszére várható az OAH által kiadott nukleáris létesítési engedély megszerzése; ennek birtokában indulhatnak el az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái – mondta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
ti tényleg ekkora steril seggfejek vagytok? remélem hátralévő életetekben magatokon kívül máshoz nem nyúltok! elképesztő ahogy hozzáálltok...
adrenalink
Tök felesleges ennek a suttyónak az Operatív törzs üléseire járni! Fél év alatt csak a maszk használatáig jutott el, amit már egy 6 éves gyerek is tud...
legott
@adrenalink: Annyira aranyosak a kisgyerekek maszkban - maszk nélkül is aranyosak, de maszkban..
Be vannak csomagolva pufi kezeslábasba, van rajtuk macifüles sapka meg a kis maszkjuk az arcukon és csak a két nagy csodálkozó szemük látszik az egész gyerekből.
Halálian aranyosak !!!
kereső
@simmering73: Nekem a brezsnyev /honecker kép ugrott be a cimet olvasva.
kokopelli
...csak nem cserélnek Coronát egy "jattal!..Vigyázni kell,mert az orosz dolgok legyőzhetetlenek! (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.