Különböző mértékű, felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélt négy férfit a bíróság, többek között jelentős kárt okozó csalás és közokirat-hamisítás bűntette miatt – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék pénteken az MTI-t.

Jelentős kárt okozó csalás és közokirat-hamisítás miatt ítélt el négy férfit a bíróság

A közlemény szerint az egyik férfi egyik szomszédja elhunyt, és társaival elhatározta, hogy megszerzik ingatlanjainak tulajdonjogát, majd azokat továbbértékesítések útján legalizálják és így vagyoni haszonra tesznek szert. Ennek érdekében több valótlan tartalmú, visszadátumozott, hamis adásvételi szerződést írtak alá, amelyek alapján a földhivatali ingatlannyilvántartásban a tulajdonjogokat bejegyezték.

A bűncselekménnyel okozott kár megtérült, mivel az elhunyt egyik örökösének fellebbezése miatt a földhivatal elrendelte az eredeti állapot helyreállítását, illetve az egyik vádlott időközben visszafizette a vevőnek az egyik ingatlan eladásából származó vételárat. Őt a bíróság, mint különös visszaesőt, három rendbeli jelentős kárt okozó csalás és hat rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt 2 év – 5 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

Egyik társát, mint visszaesőt bűnsegédként elkövetett három rendbeli jelentős kárt okozó csalás, öt rendbeli közokirat-hamisítás bűntette és két rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 2 év – 5 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, valamint 1 millió 890 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

A harmadik férfit felbujtóként elkövetett három rendbeli jelentős kárt okozó csalás, öt rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében és egy rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság, ezért őt 1 év 9 hónap – 4 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 1 millió 750 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

A negyedik férfit – akinek a szomszédja elhunyt – felbujtóként elkövetett három rendbeli jelentős kárt okozó csalás, öt rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt 1 év 10 hónap – 5 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 2 millió forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság ez utóbbi két terheltet előzetes mentesítésben részesítette.

A törvényszéki közlemény szerint a büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe két férfi esetében a büntetlen előéletet, a vádlottak beismerését. Hármójuknál enyhítő körülmény volt a nyomozás során tanúsított együttműködésük. Három férfi esetében azt is figyelembe vették, hogy a cselekményt nem tettesként, hanem felbujtóként, illetve bűnsegédként követték el, továbbá azt is, hogy a csalásokkal okozott kár megtérült.

Ugyanakkor súlyosító körülmény volt mindegyik vádlottnál a többszörös halmazat, valamint kettejük büntetett előélete – egyikük különös visszaesőként, másikuk pedig visszaesőként követte el a bűncselekményeket.

Az elsőfokú ítélet három vádlott esetében jogerős. Negyedik társuk – akinek a szomszédja elhunyt – esetében nem jogerős, mivel ő és védője a büntetés mértéke miatt fellebbezést jelentettek be – olvasható a közleményben.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: poxabay.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Megtérült, visszafizette, visszaállították? Akkor ez nem a Fidesz vezérkar vagy családtagjaik pere volt. Ha azokat a Pintér-Polt egyáltalán eljuttathatná eddig.
Jozefina
Ez egy mese, minden konkrét nevek nélkül!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.