Az iskolák harmadában kellett intézkedni a tömeges tesztelés nyomán. Az igazgatók szerint a nem pedagógus munkakörben tevékenykedőket is tesztelni kellett volna.

Interjút adott írásban a Népszavának a köznevelésért felelős államtitkár, abból derült ki, hogy a 9198 iskola harmadában szükség volt valamilyen intézkedésre a tömeges tesztelés nyomán. 

Tömeges iskolai tesztelés: az intézmények egyharmadában kellett intézkedni

Fotó, címlapkép: kormany.hu/videórészlet

Maruzsa Zoltán szerint augusztusban, amikor felmerült az iskolai kötelező testhőmérséklet-mérés, akkor az még nem volt indokolt, azonban ősszel már azzá vált, de szerinte szeptemberben a települések többségén még egyetlen megbetegedeést sem regisztráltak. Az iskolai tömeges teszteléssel is ez volt a helyzet, a járvány dinamikája miatt vált indokolttá.

Arra a felvetésre, hogy nem késlekedett-e a kormány, mivel a lázmérőzést, a tömeges tesztelést és az iskolák egy részének bezárását már korábban követelték szakmai szervezetek, Maruzsa úgy felelt, hogy ezen szervezetek azt is kérték, hogy maradjon el az érettségi, aztán azt mégis megtartotta a kormány, 

és ők tévedtek, egyetlen megbetegedés nélkül meg tudtuk szervezni a vizsgákat. Mi minden javaslatra nyitottak vagyunk, de az indokoltság, a célszerűség és a megfelelő ütemezés itt is kulcskérdés. Akkor léptünk, amikor az indokolt volt.

A lap szerint például a krónikus betegséggel küzdő tanárok otthoni munkavégzésének elrendelését is hamarabb kérték a szakszervezetek (már szeptembertől), azt a kormány később rendelte el. Maruzsa Zoltán úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvány nemcsak a krónikus betegséggel küzdőket, de mindenki más számára is veszélyt jelent. Ahol megjelent a fertőzés, ott viszont minden érintett számára elrendelték a rendkívüli munkarendet vagy digitális oktatást.

A Népszava rámutatott arra is az interjúban, hogy az iskolai tömeges tesztelések első hetében a pedagógusokon kívül a más munkakörben az iskolákban dolgozókat nem is vizsgálták, ezek alapján kérdéses az eredmények megbízhatósága. Az államtitkár erre válaszul felhozta, hogy a vártnál kevesebb tanár vett részt a tesztelésen a múlt héten:

az óvodapedagógusok 74, az iskolai dolgozók 73 százaléka. A tesztelésen részt vevők mindössze 2,3 százaléka, 811 óvodai és 2170 iskolai dolgozó bizonyult fertőzöttnek, miközben ezeknek az intézményeknek mintegy 200 ezer alkalmazottja van. Mindez azt jelenti, hogy a fertőzöttség mértéke elmarad az előzetes várakozásoktól, és ennek alapján a járványhelyzet stabilizálódása látszik.

A lap szerint ugyanakkor se a diákokat, se a technikai dolgozókat nem tesztelték, illetve a karanténban otthon lévőket sem, mint ahogy kevés oktatót teszteltek a szakképzésben, vagy pedig a gimnáziumokban.

Maruzsa szerint a tömeges tesztelés nem terjedt ki a tanárok és diákok családtagjaira, a szomszédokra és a barátokra sem, 

aki kötekedni akar, mindig tud egy szélesebb kört mondani. A bemondás felső határa a napi tízmillió teszt – legalábbis az országhatáron belül. Az irrealitást azonban hagyjuk magunk mögött.

Úgy vélekedett, a kórházakban ápoltak száma stabilizálódni látszanak, ő pedig nagyon bizakodik abban, hogy a védelmi intézkedések eredményesek.

Az interjúból az is kiderült, hogy összesen 9198 helyszínen folyt tesztelés, intézkedést ennek egyharmadában kellett elrendelni, 

jellemzően eleve olyan helyszíneken, ahol már egyébként is folyamatban voltak intézkedések.

Maruzsa az interjú további részében arról beszélt, hogy miképp is zajlott és még zajlik az iskolák megerősítése a digitális oktatás jelentette kihívások miatt, és arról is beszélt, hogy nem általánosan jellemző a Népszava felvetése, miszerint több iskolában csoport- és osztályösszevonásokkal küzdenek a kieső tanárok miatt kialakult helyzet ellen. 

Arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e a tanárszakos hallgatók bevonását az oktatásba, az államtitkár úgy felelt, ezt nem tartják hatékonynak, szemben az egészségügy területén kivezényelt hallgatók munkájával.

Azon felvetésre, hogy elrendelik-e hamarabb a téli szünetet, Maruzsa Zoltán azt válaszolta, hogy 

a kulcskérdés az indokoltság, a célszerűség és az ütemezés, az operatív törzs ezeket a szempontokat mérlegeli ezen javaslattal kapcsolatban is.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
"Akkor léptünk, amikor az indokolt volt."
Tehát kullogunk az események után .
"Az államtitkár erre válaszul felhozta, hogy a vártnál kevesebb tanár vett részt a tesztelésen a múlt héten"
Talán azért, mert pozitív teszteredmény esetén a tanárnak kellene bizonyítani, hogy a munkavégzéssel kapcsolatban fertőződött meg, ami -lássuk be- képtelenség.
"aki kötekedni akar, mindig tud egy szélesebb kört mondani. A bemondás felső határa a napi tízmillió teszt – legalábbis az országhatáron belül. Az irrealitást azonban hagyjuk magunk mögött."
A szlovákok nem látták megoldhatatlannak, megcsinálták.
Nálunk nincsen pénz tesztelésre, de van 140 milliárd "sport"-ra, közel 100 milliárd az egyházakra, és vírusjárvány idején 50 milliárd az egészségügyre. Jól látható a fontossági sorrend.
kissé felnőttem
Mazsola kitüzővel álszent akár a főnöke

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.