A magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében, közérdekből, nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette a kormány a Magyar Bankholding Zrt. által, három bank (az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank) bekebelezését. Ezzel a fúziót nem vizsgálhatja a Gazdasági Versenyhivatal. A rendelet szövege szerint „a magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében” kapják meg ezt a lehetőséget. A lépéssel Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jön létre, amelynek konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot.

Szerda este jelent meg Orbán Viktor aláírásával a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amivel a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoportot irányító MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. fúzióját, hogy létrejöhessen a magyar szuperbank, a Magyar Bankholding Zrt. A csoportot az állam és kormányközeli szereplők rakják össze:

- Mészáros Lőrinc 48 százalék tulajdonrésszel rendelkezik az MKB-ban, egyharmadát pedig egy magán tőkealap vásárolta meg tavaly Szíjj Lászlótól,

- a Takarékot Vida József, a TV2 tulajdonosa vezeti,

- a Budapest Bank állami tulajdonosa pedig a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.

A tulajdonosok október végén írtak alá a befektetési és szindikátusi szerződést, a mostani kormányrendeletnek köszönhetően pedig újabb akadályok hárultak el az útjukból, hiszen ha egy összefonódást a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősít, akkor azt nem kötelesek bejelenteni a Gazdasági Versenyhivatalnak, így az nem vizsgálhatja a fúziót.

A rendelet szövege szerint „a magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében” kapják meg ezt a lehetőséget.

Így létrejöhet hazánk második legnagyobb bankcsoportja, amely konszolidált értéke 744 milliárd forint, míg egyébként az OTP értéke 2020 első félévének végén ennek több mint háromszorosa, 2380 milliárd forintnyi volt.

Az új bankcsoportban a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek az apport teljesülésekor. A bank vezérigazgatója Vida József lesz.

Forrás: 24.hu, 444, Napi.hu

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Startégiai jelentőségű lóvét akarnak ellopni...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Startégiai jelentőségű lóvét akarnak ellopni...
ómió
A "nemzet" meg a "stratégia" szavak efftársilag, láthatóan ismeretlenek!
csak úgy....
lölö a polihisztor,ez mán kérem beszarás! :)
kereső
@Qqberci: Már ellopták. A Takarékbank!!- az ellopott takarékszövetkezeti tulajdon.=(mely a takszöv tagok oszthatatlan közös tulajdona VOLT!). Csak csendben, csak halkan, hogy senki meg ne hallja- ezzel kisemmizték a jobbára vidéki/falusi kistulajdonosokat- szegény Demján. Mig élt, ezt nem lehetett meglépni.
RonaGyuri
ezt a hírt tőlem 7:05-kor nem engedtétek be!!! =))
Klubtag
@RonaGyuri: ...mert "véleményvezérnek" tekintenek, matematikus vagy, beszélsz idegen nyelven, gondolkodó emberként értékrenddel bírsz és legfőképpen az arcod, a neved adod a dologhoz...Ez az, amitől borzasztóan félnek, mint ördög a tömjénfüsttől...:o)))
namihami
Mert az Orbán família sem ellensége a saját zsebének!
""Amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra!""
És most már Merkel anyó halk, de kimondott támogatása is megvan.
RonaGyuri
@Klubtag: kösz ebben lehet valami, mert velem ellentétben, akitől napi féltucat beküldést törölnek (amiből néha egyet-egyet órák múlva mégis közölnek), a büdös halfaroktól kontroll nélkül minden ócska baromságot lehoznak! =))
Ja és még egy: soha nem teszek be vagy reagálok olyat, aminek nem olvastam el az eredetiét (ha nem találom meg, akkor ezt külön jelzem)!!! =))
Klubtag
@RonaGyuri: ...na ne mérd már magad az amputált halfarokhoz...egyébként az utolsó mondatoddal kapcsolatban, igen így vagyok/vagyunk mi is...:o)))
Eladott Ország
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy állam bácsi.Uralkodott ő az ország és annak lakói felett. Egyszer egy szép napon, amikor jóllakottan büffentett egyet, hiszen épp bekebelezett 1-2 közműszolgáltatót, 3-4 stadiontendert, meg a járulékos desszertet is, eszébe jutott, hogy miért nincsen neki egy versenyképes kincstári bankja.
kolozsvaros.com/2020/06/28/egyszer-volt-hol-nem-volt-volt-egyszer-egy-allam-bacsi/
Eladott Ország
@sgl: ma, 09:07 ♦ A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kikiáltási áron, 175 millióért adta el a hungarikumok gyűjteményébe sorolt Hollóházi porcelángyárat, Várhegyi Attilának Orbán hűbéresének/tányérnyalójának. Volt neki az almáriumban egy kis apró, a többi offshore számlán van.
szaboria1
Zavaros ez a banki összefogás. Mit akarnak így eltüntetni?
Eladott Ország
@szaboria1: ma, 14:06 ♠ Nehogy azt hidd, hogy nem mernek hozzányúlni a lakossági megtakarításokhoz, ha nem lesz már mit lopni!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/69656382_665936093886301_7625262126747090944_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=IAL-mXMvP_oAX8lbbVl&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=4483386f36df74989b08cf3e5bbce848&oe=5FD61AFB
A vödröt ki lehet tisztítani és kiönteni de ezen a férgen már az agymosás se segítene ép olyan szar ember maradna. A vödör intelligens edény, a vödröt legfeljebb a fejére lehet húzni, hogy páncélos lovag legyen...
szaboria1
@Eladott Ország: Én már egyszer hallottam, hogy csak 30 millió forintig lesz kárpótlás ha beüt a krach.
kokopelli
@Eladott Ország: ...az Orbánékról szóló filmben már a fél Magyarország a zsebükben van!Természetesen a családtagok
helyett "strohmann"-ok is birtokolják az "ojektek" egy részét! A következő húzás a financporondon lesz?
Lepényleső
Ez évekkel ezelőtt nem de szervezett köztörvényes bűnelkövetésnek számított?
Eladott Ország
@szaboria1: tegnap 14:51 ☻ Az OBA a betétek tőkéje és kamata után főszabály szerint legfeljebb 100 000 (azaz százezer) eurónak megfelelő forintösszegig fizet kártalanítást. Legutóbb a Takarékszövetkezetek mentek csődbe, illetve nyúlták le.
www.oba.hu/betetvedelem/a-biztositas-ertekhatara
tudode
Lassan már csak az illemhelyek nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánítása hiányzik, ahová csak a fidesznyikek térhetnek be illedelmesen megszabadulni a minőségi melléktermékektől, a többiek pedig menjenek bent ki!
.
Mielőtt EU-s lóvéból bővítenék, mert hiánycikk az illemhely is:
.
----Kiborult a bili, avagy mindenki közös ügyéért: A közvécékért tüntettek a fővárosban ( PS MOZI)
pestisracok.hu/kiborult-bili-avagy-mindenki-kozos-ugyeert-kozvecekert-tuntettek-fovarosban-ps-mozi/
-----------------------------------------------
.
Milyen ország az, ahol már illemhely is hiánycikk? Büdi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.