December 21-én dönt a kormány arról, hogy a karácsonyi időszakra milyen szabályok legyenek érvényben, emlékeztetett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Kiderült azt is, miért Rogánék minisztériuma kezeli a vakcinás adatgyűjtési oldalt.

Mint mondta: noha mindenki szeretné, ha karácsonykor a családok együtt lehetnének, de látni kell, hogy a legfontosabb, hogy a vírus terjedése lassítható legyen. Az már biztos, hogy

szilveszterkor nem lesz változtatás, így a tízfős létszámkorlát és este nyolctól a kijárási tilalom aznap is érvényes lesz.

Arra a kérdésre, hogy létszámkorlátozás jöhet-e a boltokban a karácsonyi ünnepek előtt, Gulyás úgy reagált: ezzel kapcsolatos több egyeztetés is volt, mert a kereskedelmi szervezetek is kezdeményezték és Novák Katalin ma egyeztet az Idősügyi Tanács tagjaival. Jelezte:

a kormány nyitott arra, hogy a jelenlegi szabályokon változtasson, amiről pénteken-szombaton tudunk tájékoztatást adni

Hozzátette:

Mi is látjuk azt a problémát, hogy a boltokban tömegek vannak, és ehhez az idősek vásárlási sávjának megléte is hozzájárulhat, ezért ezt a két problémát együtt kell kezelni.

A legfrissebb adatok azt mutatják mintha csökkenne a fertőzések száma Magyarországon és biztosat még nem mondhatunk, de bízunk benne, hogy most vagyunk a járvány platójánál, azaz tetőzésénél – mondta el a mai tájékoztatón Gulyás Gergely.

A vakcina kapcsán Gulyás jelezte, hogy nyugaton és keleten egyaránt vannak olyan fejlemények, hogy

az idei év végén, valamint a jövő év elején érkezhet oltóanyag.

Több kérdés is vonatkozott arra, hogy az orosz, vagy a kínai vakcinát lehet-e majd itthon használni az európai vakcinaengedély előtt (EMA). Gulyás tisztázta, hogy van arra európai jogszabály, hogy egy tagállami gyógyszerhatóság ideiglenes jelleggel kiadhassa az engedélyt EU-n kívüli készítmény felhasználására a saját hazájában, így tehát, ha a magyar szakemberek majd úgy látják, hogy akár az orosz, akár a kínai, akár más vakcina biztonságosan beadható a magyar embereknek, akkor engedélyezni fogja, függetlenül attól, hogy az EMA felől az európai vakcinaengdélyezések hogyan állnak.

A miniszter elmondta még azt is:

a holnapi nappal elkezdődik a kézbesítése azoknak a leveleknek, amelyek segítségével a nyugdíjasok papír alapon is regisztrálhatnak a koronavírus elleni védőoltásra, azaz a nyugdíjasok levélben is visszaküldhetik az igénylőlapot a vakcinára.

Az uniós kompromisszum kapcsán jelezte, hogy

van egy olyan megállapodás, ami elfogadható Németországnak és teljesíti Magyarország és Lengyelország valamennyi követelését.

Így Gulyás szerint „van esély arra, hogy a mai EU-s csúcson ezt a győzelmet elkönyvelhessük”, és egyhangúlag elfogadhassák a költségvetést. Néhány óra múlva kiderül, lesznek-e államok, amelyek blokkolják a költségvetést vagy az újraindítási alapot, mondta.

Gulyás Gergely jelzése szerint

a 4 oldalas német javaslat minden olyan garanciát tartalmaz, ami a magyar kormánynak fontos.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta:

- Orbán Viktor miniszterelnök elsők között biztosan nem fogja magát beoltatni a koronavírus elleni oltással, mert a vakcina esetében lesz oltási terv, és ennek első helyén az orvosok és az ápolók szerepelnek,

- A rendelkezésre álló vakcinák bármelyikével szívesen oltanak, a cél, hogy minél több embert oltsanak majd be.

- Szükség lesz majd központi kormányzati kampányra a koronavírus elleni védőoltásról.

- A mai eljárásrend szerint a 60 százalékos táppénz jár mindenkinek, további 40 százalékot egy eljárást követően lehet megkapni, ha igazolják, hogy munkahelyi megbetegedésről van szó. Arra utasították a kormányhivatalokat, hogy ezeket az eljárásokat jóval gyorsabban folytassák le.

- Szeretnék, ha mindenki beadatná magát, de nem fogják senkire rákényszeríteni, mindenki önmagáért felelős.

Miért Rogán Antalék minisztériuma kezeli a vakcinás adatgyűjtési oldalt?

A válasz szerint azért, mert egyébként is a kormányzati tájékoztatásért felelős minisztériumhoz tartozik a járványügyi kommunikációs is, és mivel itt arról az igényfelmérésről van szó, hogy mennyien akarják beoltatni magukat, így

ez a helyes megoldás

- reagált Gulyás.

Forrás: 24.hu, Portfolio

Címlapkép: Kormanyinfo/MTI/Bruzák Noémi

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
na ez mindent elmond rólatok: "Novák Katalin ma egyeztet az Idősügyi Tanács tagjaival." !!! =))
Klubtag
"Az uniós kompromisszum kapcsán jelezte, hogy van egy olyan megállapodás, ami elfogadható Németországnak és teljesíti Magyarország és Lengyelország valamennyi követelését."
És mi van a többi 24 tagállammal...csak nem közösen akarják kijátszani a többieket...a zavartalan forrás-folyósítás cumival? Lehet, hogy az angolok is ezt ismerték fel? Azt persze nem csodálom, hogy az Orbán-félékkel nem kívánnak egy klubba tartozni...
Miért is van deja vu érzésem a német-magyar egyezség kapcsán...??? A hálának is van határa...
Giovanni Alba
Novák Katalin egyeztet az idősügyi tanács tagjaival. Csak emlékeztetőül.
A Tanács
a) elnöke a miniszterelnök, akit akadályoztatása esetén a Tanács alelnöke helyettesít,
b) alelnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára,
c) tagjait - tizenkét főt - a miniszterelnök kéri fel részben az idősügy területén működő civil szervezetek javaslata alapján, részben a tudományos élet, a demográfia, a szociálpolitika, a helyi önkormányzatok, a vallási közösségek és a civil szervezetek szakemberei közül.
Szóval egyeztet a főnökkel, és ezt úgy adják elő, mint egy komoly megbeszélést. Ez azért meglehetősen gyászos kép arról, hogy mennyire értékelik a hétköznapi hírfogyasztók szellemi képességeit.
Klubtag
@Giovanni Alba: ..." Ez azért meglehetősen gyászos kép arról, hogy mennyire értékelik a hétköznapi hírfogyasztók szellemi képességeit. "...meg a jogállamiságot. Eddig azt hittem, hogy Varga Judit csatár csak játszásdiból igényli a kifejezés definiálását, de már látom ezeknek testületileg szükségük van rá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.