A Project Syndicate oldalára írt véleménycikket a csütörtökön elfogadott uniós költségvetés és helyreállítási alap apropóján Soros György. A magyar származású amerikai üzletember szerint az orbáni vétófenyegetés blöff volt, Merkel pedig leborult a magyar és lengyel zsarolás előtt. A milliárdos úgy véli, hogy a Merkel, Orbán és „Lengyelország de facto vezetője”, Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes által kialkudott kompromisszum „a lehető legrosszabb, ami születhetett”.

Soros György véleménycikkben bírálja a csütörtök este megszületett, jogállamisággal kapcsolatos kompromisszumot, melyet annak érdekében hozott tető alá Angela Merkel német kancellár, hogy a magyarok és a lengyelek is megszavazzák az EU történelmi, 1180 milliárd eurós költségvetését, illetve a koronavírus okozta válság miatt létrehozandó 750 milliárd eurós segélyalapot.

Soros a Merkel megadásának ára a magyar és lengyel zsarolásra címet adta írásának, amelyben úgy fogalmaz: "Európa egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe, amire az EU vezetése rossz kompromisszummal válaszolt".

Orbán Viktor miniszterelnök magyarországi kleptokratikus rendszere és kisebb részben Lengyelországban az illiberális Jog és Igazságosság (PiS) kormánya szemtelenül vitatja azokat az értékeket, amelyekre az Európai Unió épült. Ha provokációjukat legitim politikai álláspontként kezelik, amely elismerést és kompromisszumos megoldást érdemel, akkor csak – masszívan – növelik azokat a kockázatokat, amelyekkel az EU most szembenéz

– fogalmaz Soros, hozzátéve: elismeri és megérti azt az óriási nyomást, amely alatt Angela Merkel német kancellár dolgozik. 

Azt is megértem, hogy a német kancellár miért nem akarja, hogy egy másik ország, Magyarország az ő felügyelete alatt jelentse be az EU-ból való kilépési szándékát. Állítólag erre készült Orbán a napokban, mert nem engedheti meg magának, hogy rendszere korrupciójának mértékét leleplezzék

– írja Soros, aki szerint a jogállamisági kitétel pedig pont ezt tette volna lehetővé. Az üzletember úgy látja: Orbán a hatalmon töltött egy évtized alatt hatalmas összegeket lopott el, köztük olyan uniós forrásokat, amelyeknek a magyar emberek javát kellett volna szolgálniuk. „Nem engedheti meg magának, hogy gyakorlati korlátokat szabjanak személyes és politikai korrupciójának”, mert ezek az illegális bevételek az a kenőanyag, amely rendszerének kerekeit gördülékennyé teszik.

Soros szerint Orbán részéről kétségbeesett hazárdjáték volt azzal fenyegetni, hogy megtorpedózzák az EU pénzügyeit a költségvetés vétójával.

Orbán részéről botor húzás volt az uniós költségvetést megvétózni, de ezt a blöfföt le kellett volna leplezni. Merkel sajnos leborult a magyar és lengyel zsarolás előtt

- véli Soros.

Miközben ezt írom, egyértelműnek tűnik, hogy Merkel kompromisszumot kötött Orbánnal és Lengyelország tényleges vezetőjével, Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettessel. Az a megállapodás, amelyet Németország kötött az EU két szélhámos tagállamával, lehető legrosszabb az összes lehetséges változat közül. A javasolt kompromisszum széles körben kiszivárogtatott szövegének – amelyet be kell ágyazni az Európai Tanács e heti ülésének zárónyilatkozatába –, három alapvető hibája van

– véli Soros, aki szerint ezek a következők:

- A megállapodás legyengíti a jogállamisági mechanizmust.

- Amelynek életbe lépése akár két évet is csúszhat, ami jó hír Orbán számára, hiszen azt jelentheti, hogy csak a 2022-es választás után lép majd életbe.

- Az EU-csúcs végén elfogadandó nyilatkozat veszélyes precedenst teremt: az Európai Tanács túllépi a hatáskörét azzal, hogy korlátozza az Európai Bizottságot abban, hogy saját maguk értelmezhessék és végrehajthassák a megszavazott EU-s törvényeket.

- A megegyezés így meghiúsítja az Európai Parlament kifejezett kéréseit. De mivel sürgősen fel kell használni a 750 milliárd eurós koronavírus helyreállítási alapot, az Európai Parlament nagyon is jóváhagyhatja azt.

Annyit tehetek, hogy kifejezzem azoknak az embereknek az erkölcsi felháborodását, akik az EU-ban mint az európai és egyetemes értékek védelmezőjének hittek

– zárja cikkét Soros György.

Forrás: 24.hu, Index, Mandiner, Telex

Címlapkép: MTI

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
@fergeteg: ma, 15:46
Kéne még vagy ötszáz stadion,had nőjön a gazdaság.
Igaz biiiirkaa.Beeee
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Soha senki nem fogja tudni megmondani, hogy egy beteg embernek mi jár a fejében. SOHA, SENKI!
Már az is hiú ábránd, hogy ezt egy normális, épeszű ember megfejtheti.
Egy elmebeteget mutasson valaki, akinél lehet tudni, hogy mit tesz a következő pillanatban, vagy utólag, hogy miért irtotta ki a családját.
Ez kb olyan, hogy mire gondolhatott a költő.
100 éve...
namihami
De bejött neki. Merkel anyó, a Nagy Európai Megmentő, a német cégek pénzéért és nyomására besz@rt és meghátrált. Pár hónap és se Európa vezetője, se Mémetország kancellárja nem lesz. Neki eddig se nagyon, de két, már csak volt szocialista ország se nem oszt...
Blöffölt és bejött.
balos
Sajnos még van aki szóba áll a drebilünkkel!
fergeteg
Vén szenilis öreg !
Csak úgy megy az,hogy Orbán kilép az EU-ból. Azonnal papírzsebkedőn benyújtva.
Jó van,vesztesek vagytok akármit is kiabál itthon a DK.
Jól van Feri,csináld nekünk dolgozol+ 10 %
fergeteg
Ami pénz ami nem a baloldali szennycsatornákba ömlik az mind el van lopva.
ha építenek
ha támogatnak
ha hitelt fizetnak vissza.
Orbán a patás ördög már megint ellopta és a párnája alá tette.
Hülye balosok...
kulabombaafityiszre
@fergeteg: ma, 15:46
Kéne még vagy ötszáz stadion,had nőjön a gazdaság.
Igaz biiiirkaa.Beeee
silber13
@fergeteg: Nem kel nekünk Soros, mg orbán szövege! lmebetegnek itt vagy te
justhpeter
Orbán sehogy nem tudta volna kiléptetni az országot az Unióból, mert a népszavazás kétharmaddal söpörte volna el.
Csizmás Kond
...ennek az uzsorásnak most a kamat kimaradása fáj...de nagyon...
Gazella
@justhpeter: gondolod lett volna népszavazás??
kereső
@justhpeter: 17:24 Ez nagy tévedés.Az alaptörvény 8 szakasz(2) felsorolja, hogy miről nem lehet népszavazást tartani. Többek között nemzetközi szerződésről sem. Márpedig az eu-s csatlakozási szerződés az.Ennek felmondásához jelenleg- azaz a kilépéshez elég a 1333 bátor (támogatólag ott van még a mihazánk). Jelenleg ez a helyzet.
verőce21
Magyarország egyáltalán nem akar kilépni az EU-ból. Az öreg a vágyálmát adta elő, mert látja, hogy Orbán az örökkötvény kamataitól is megfosztja előbb-utóbb.
(Szoros feltalálta az örökmozgót, és akadályozzuk a szabadalmaztatását) :)
justhpeter
@kereső: Ha így van, javaslom Orbán kísérelje meg. Aztán várja meg itthon a reakciókat.
kereső
@justhpeter: Most csempészik bele az alaptörvénybe- az anya és az apa meghatározása mellett, hogy a katonaság hogyan , mikor vethető be a civil lakosság ellen. Ez valahogy nem került reflektor fénybe.
justhpeter
@kereső: Ez tetszik nekem. Figyelembe véve a hazai katonaság létszámát, ha egy kisváros - kb 40 ezer - megindul, azok rögtön lefutják a maratont.
Gazella
@kereső: 1333?? Na hirtelen megnőtt a parlamenti seggyalók gombnyomó tábor!??
Gazella
@verőce21: jól mondod Magyarország EU párti!! Csak a te hányadék elmebeteg dagadékod akar kilépni!!
Gazella
@kereső: már rég kongatják, hogy legyenek leventék a gyerekeink..
Jozefina
Én is úgy válem, hogy Orbán és „Lengyelország de facto vezetője”, Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes beletörölte a lábát Merkelbe. Merkel elárulta az EU értékeit. Az EU államok vezetői is hibásal, hogy nem emelték fel a hangjukat.
legott
@Jozefina: "Az EU államok vezetői is hibásak, hogy nem emelték fel a hangjukat."

"Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna."
Gazella
@kereső: Tudom :) a billentyűzeten simán el lehet ütni a betűket.
Aki Én
@fergeteg: csak halkan és csak neked:
a legutóbbi felmérés szerin a fidesz 500 ezer szimpatizánst vesztett :)
Ami nem csoda.
kereső
@Gazella: A HP-m annyira érzékeny, hogy ha csak egy leheletnyit is tovább érintem, azonnal dupláz.És van amikor nem is veszem észre.
kokopelli
@Aki Én: (09:08)...de az Orbánnak kell az EU a SOROS,és az ellenzék,mint a falat akármi! Különben mivel igazolhat-
ná a fontos szerepét! Egy vén magaaláß@ró, fogatlan leszerelt "pártkatona" maradna,aki a tornácon legyekkel hada-
kozna amíg a tejbegrízre vár?Mit fognak csinálni a fizetett csicskák,ha meghal az "öreg",és mit,ha egyszer közlik,hogy
már évek óta halott? ? (;-))... esetleg vsszakövetelik a lóvét G.Birnbaumtól és a halott buzi Finkelstein Arthur homo-
kos ex. férjétől? Elgondolni is nehéz!..apropo,az nem zavarta a vallásos(?) fideszt,hogy egy buzi volt a tanácsadója? (:- ())
NKF
Okoskáim!Soros a zsidó nagytőke érdekeit képviseli!
-
ómió
Gyuri gazdinak már rémálmai is vannak, vagy "csak tovább bolsisodik"?
rokker33
Te mocskos vén kampós orrú zsidó!, Már 44 ben füstté kellett volna válnod !Ha ez megtörténik akkor most nem lennénk ilyen szarba valószínűleg Merkel sem lenne hatalmon és nem kellene attól tartania az európai embereknek, hogy a 40 es években elszenvedett eseményeket most beteges módon megbosszulja; És van pénze hogy tönkre tegye egész Európát!
Gazella
@kereső: No problem!!! Amikor telefonról írok nekem is érzékeny a billentyűzet.
csipetke
Az EU-ból nem léphet ki orbán népszavazás nélkül,miután a népesség 90%-a ragaszkodik az EU-hoz,még a fideszesek is.
Bár orbán azt mondta,hogy M.o.megáll a saját lábán, de szerintem kb annyira,mint sajátlábú récsöl,és a nemzeti töklámpás vejkó,akik előlről-hátulról,kívül-belül meg lettek támogatva sok-sok millió (milliárd) köz,és eu-s pénzzel. Az elios buktája 13 milliárd ft-ba fájt az adófizetőknek,tiborc meg röhög a markába,mert poltpéter ezt is elsikálta.
Másrészt orbán ha netán mégiscsak kilépne valami módon az eu-ból,kiesne a pikszisből putyinnál,mert orbán csak addig érdekes neki,ameddig bent vagyunk.
kereső
@csipetke: Nem tudom hányszor leirtam már!- ez igy nem igaz. Az alaptákolmány tartalmazza, hogy nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazást tartani. Az eu-s csatlakozozási szerződés egy multilaterális nemzetközi szerződés. Tehát orbán bármikor kezdeményezheti a parlamentben a kilépést.Most meg különösen igaz ez, hiszen él a különleges jogrend, amely eleve tilt bárniéle szavazás megszervezését. Csak az ne legyen, mint a terrorr miatti válsághelyzettel, hogy a kormány élve felhatalmazással az eü vészhelyzetet is mindig meghosszabbitja 90 nappal( azért csak annyival, hogy az ellenzéknek ne legyen kifogása az időhatár nélküliséggel), amely időszak alatt még gyülekezni is tilos, nem csak szavazást kezdeményezni. Ki találták ezt a fiuk. És az ellenzéki képviselők erre áldásukat adták. Ezek után hiába is tiltakoznának.
kokopelli
...és a kilépés után is maradhatnak pl. az autógyárak,mivel azok nem a német kormány,hanem az alapítóik kezén
vannak.a többségi részvény tulajdonlása miatt!
Gazella
@kokopelli: Az alapítók pont a németek... Akik bent vannak a politika belfolyásában,
csipetke
@kereső: 8:24 Persze,biztos igazad van,de nem gondolom,hogy orbán ezt meg merné tenni. Valószínűleg a fidesz-hívők is ellene fordulnának,mint ahogy putyinnak se lenne már szüksége rá
csipetke
@csipetke: Ja,és nem beszélve arról,hogy uniós országokkal körbevéve vissza lennének állítva a határok,már nem lenne érvényes a schengeni egyezmény,és útlevéllel utazhatnánk Európán belül.
kereső
@csipetke: @csipetke: Orbánnal kapcsolatban én már régen túl vagyok azon, "hogy ezt már nem, ezt már úgysem meri". Ha az érdeke úgy kivánja, egyszer csak azt vesszük szre, hogy egy péntek éjjel semmijen éjfél előtt egy perccel benyujtja a törvényt- azaz a nemzetközi szerződés felmondását.Nem hiába épiti a kapcsolatait erdogannal, kinával, putyinnal meg az európai szélsőjobbal.
csipetke
@kereső: 16:24 Remélem,nem lesz igazad...
kokopelli
@Gazella: A BMW-nek pl. egy család volt az alapítója anno,a Quandt család A mostani főrészvényese az unokájuk
a Susanne Klatten! A "Forbes" szerint 2020-ben 25,8 milliárd $ a vagyona!...ergo nem a németek,hanem egyes né-
metek! Ők leszarják a politikát,mert a bajor és az NSzK kormány csak kérhet és jelenthet náluk!...csakszótam! (;-)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.