A korlátozó intézkedéseknek köszönhetően alakul stabilan 700 alatt a koronavírus-fertőzés miatt lélegeztetőgépen lévők száma, a berendezések beszerzése indokolt volt – jelentette ki a Semmelweis Egyetem rektora pénteken.

Merkely Béla: indokolt volt a 17 ezer lélegeztetőgép beszerzése
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Merkely Béla közölte:

Magyarországon "békeidőben" ezer koronavírusos beteg számára van meg a kapacitás a lélegeztetésre, de a járvány első hullámában, az Észak-Olaszországban ellátatlan betegekről szóló híreket látva, a Magyarországra készített matematikai modellek szerint a legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén akár 14 ezer ember egyszerre történő lélegeztetésére lett volna szükség. Ezért indokolt volt a lélegeztetőgépek beszerzése

- fejtette ki.

Kiemelte: az egészségügy felkészülésének része, hogy háború, járvány és krízis esetén is megfelelően el kell tudni látni a lakosságot. "Ebben az esetben a krízisprotokoll lép előre", biztosítani kell azt az infrastrukturális hátteret és humánerőforrást, amelyre a legrosszabb forgatókönyv szerint szükség lehet – fogalmazott.

Merkely Béla a stabilan 700 alatti lélegeztetettbeteg-számra utalva közölte:

"úgy sikerült menedzselni a járvány lefolyását, hogy a békeidőbeli protokolloknak is megfelelünk".

A rektor úgy látja, ha véletlenül elcsúszott volna a járvány kezelése vagy a kezdeti riasztó adatok ténylegesen beigazolódnak, akkor jóval több lélegeztetőgépre lett volna szükség.

"Emlékszünk azokra a képekre, amikor Milánóban a folyosón sírtak az orvosok (...), és amikor az Egyesült Államokban bármit megadtak volna azért, hogy megvegyenek egy lélegeztetőgépet" -

fogalmazott.

A lélegeztetőgépek beszerzésekor a döntéshozók ebből indultak ki, nem a mostani "konszolidált helyzetből" – hangsúlyozta. "A helyzet nem könnyű, de konszolidált" – összegzett a Semmelweis Egyetem rektora.

A téma specialistája az ellenzéki oldalon Hadházy Ákos, aki rámutatott, a május óta megvásárolt 17 402 lélegeztetőgépből alig ezret szállítottak ki.  Orbán Viktor áprilisban „a lehető legrosszabb forgatókönyv” szerint is úgy becsülte, hogy legfeljebb 8 ezer darabra lesz szükség.

(MTI)

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

graycivil1
Ekkora szakmai arcvesztést és benyalást...!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Tudjuk a focisták használják meccs alatt...
Gazella
Látom a többiek megírták az én véleményemet is !
RonaGyuri
egy orvostól ez már nem egyszerű seggnyalás! =))
Qqberci
"a Magyarországra készített matematikai modellek szerint a legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén akár 14 ezer ember egyszerre történő lélegeztetésére lett volna szükség."

Akkor rossz volt a matematikai modelll
graycivil1
Ekkora szakmai arcvesztést és benyalást...!
namihami
És a valós indokot a Szijjártónak visszafizetett ""közvetítői díj"" mértéke jelenti. Ami azonnal indokolttá teszi nemcsak a gépeket, de az összes többi, a kínai gyártók udvarára kidobott, már használhatatlan szemét megvásárlását is.
kishonda
Ez a rektor, aki alapvető számtannal sincs tisztában? Bár a seggnyalás nem matemetikai kategória.
csipetke
Ez egy szimpatikus ürge volt,még be nem nyalt a fidesznek,azaz orbánnak. Kiváncsi lennék,arra vajon mit mondana,hogyha itt is szükség lenne mondjuk nem 16 ezer,hanem "csak" 3000 működő gépre,azt vajon kijabüdösnyavalya működtetné?
Azt gondolná az ember,hogy tanult,okos,művelt ember nem mond ekkora f@szságot,de neki sikerült. Vajon mit kap cserébe?
Pénzt?Vagy maga a nagy dakota veregeti majd meg a vállát?Vagy elég ha az aluliskolázott,rozsdamarón szocializálódott,és pár kiló krumpliért megvehető hívek benyalják csont nélkül?És arról mi a véleménye Merkelynek,
hogy a diplomaták "házalnak" a gépekkel?Hogy ne rohadjon rajtuk,kínálgatják külföldön boldog-boldogtalannak. Már amit még nem ajándékoztak el. Mert osztogatják a magyar közpénzből,sokszoros áron vett kütyüket.Amikor összevásárolták ezt a sok cuccot,akkor is lehetett tudni,hogy nem lesz,aki ennyit működtet,ha netán szükség lenne rá
tudode
Doktor úr, doktor úr a maga szíve sosem fáj, a szakmai tisztességéről nem is szólva akkor, amikor jut eszembe, hogy az írja az újság, hogy
.
----- Nyolcezer feleslegessé vált lélegeztetőgépet próbál meg eladni a magyar külügy beszerzési áron
.
index.hu/belfold/2020/10/28/nyolcezer_feleslegesse_valt_lelegeztetogepet_probal_meg_eladni_a_magyar_kulugy_beszerzesi_aron/
----------------------------------
.
Le van maradva egy, két brossrával, illetve hadicsellel!

.
vacsi
Sajnos, abban, hogy egy sikertörténet lenne a járvány menedzselése, nem tudok egyetérteni: ha csak egyetlen ember is meghal pl. perforált vakbél miatt, amit tudvalevőleg 4 órán belül műteni kell - és ezt már 100 éve is tudták -, akkor ott nagy gond van. Hiába mentenek meg bármennyi öreget a koronavírustól, ha egyetlen fiatal is meghal, mert nem látták el!
karma1
merkely a legelso megnyilvanulasa ota nalam leirta magat, mert mar azzal is szembement a sajat hippokrateszi eskujenek!
Mar csak arra vagyok kivancsi, hogy nehany honap mulva milyen elokelo beosztasban talalja majd magat - mert remelem, a SOTE paros labbal rugja ki a rektori szekbol.
Csak nem o lesz a retkeskormu utoda?
merkely ezekkel a szakmaiatlan, seggnyalos beszolasaival erosen kierdemelne ezt a posztot - de a szerencsetlen magyar nep nem nagyon...:o(((
solidedge
Érdekes, hogy egy cikk olvasása után másnap már az ellenkezőjét olvasom. Eljött az idő amikor minél többet olvasok annál hülyébb leszek.
human
Gratulálok. Hónapokba telt mire megtalálták azt a szervilis embert aki majd védeni próbálja a védhetetlent.
colibri
Ezt a nyilatkozatot nem kellett volna megtennie, vagyis jobb lett volna, ha elhallgatja. Ezzel lerombolt maga körül mindent, amit eddig esetleg felépített.
karma1
Hanyszor kopi meg szembe a sajat eskujet? Hiszen nagyon jol tudja, hogy olyan szarok a lelegeztetogepek legtobbje, amit nem is lehet folyamatos lelegeztetesre hasznalni, mert nem arra keszultek! Es ezt mar tudja a kormany is, mert Hadhazy Akos es egy csomo szakorvos kijelentette, sajat gyakorlatbol!
Akkor most megis kiall emellett a mocsok beszerzes mellett, ilyen elvtelenul?
Persze, melyik fideszes szarnak vannak elvei? Egyiknek se, csak a penz es a hatalom
volvós
Merkeli f@sz lehet hogy a szájer ágyastársa vénségére...fideszesköcsög
karma1
@human: Pedig mar a legelejen lejaratta magat... Es ha belegondolok, hogy ugyanabban a szekben ul, amiben az unokabatyam is ult - de aki paros labbal rugta volna ki kaslert meg az osszes sarlatant is, a hippokrateszi eskujukre emlekeztetve - akkor nagyon szomoru vagyok... O alatta ilyen meg tevedesbol sem fordulhatott elo!
Yoda69
Ezert a bemondasert vajon hany millio uti a markat a fideSS propaganda kasszajabol?
durbinsc
17 ezer??? És hányon van beteg??? És hány hal meg rajta???
Pálinkás Pál
@csipetke: nem pénzért mond ilyeneket merkely...így maradhat csak rektor...az orbáni rapport után változott a véleménye 180 fokot!!!
csipetke
@Pálinkás Pál: 10:25 Mégiscsak közrejátszik a pénz is,mert a rektori fizetését nem vatikáni valutában kapja.Gondolom,meg van fizetve rendesen..
Pálinkás Pál
@csipetke: a világ egyik legjobb szívsebésze, külföldön tart szimpóziumokat...gondolod pénz neki a rektori lóvé???
bencemacska
@Sámannus: tegnap, 18:12
Gondolod, hogy szünetben elaltatják őket és gégemetszést alkalmaznak? Ahhoz annyi aneszteziológus kell, hogy nem marad a kórházakban senki!-:))))
Peller Anikó
"A lélegeztetőgépek beszerzésekor a döntéshozók ebből indultak ki, nem a mostani konszolidált helyzetből"

Asztakurva, a mostani a konszolidált helyzet, a 150 halott naponta? És a nyáron nem konszolidált volt a helyzet éppen, amikor 4-5 hulla jutott egy napra?

És mi van az 50 ágyat kiszolgáló magyar lélekeztető gép fejvesztéssel? Már nem kell? Azon nem lehet fogni (a bbc-t) eleget?
bencemacska
@Pálinkás Pál: ma, 19:14
Nekem nem az "árulás" szó ugrott be, hanem a "selyemzsinór".
Csak az okáról nem tudok semmit.
A SOTE új kancellárja valószínűleg "átváltoztatta a "véleményét"!!!
csipetke
@Pálinkás Pál: 19:14 Akkor csak a jóIsten tudja,hogy miért nyalt csontig a fidesznek...
surdilloFUJT
@Pálinkás Pál: Akkor nem rektorkodni kéne,hanem gyógyítani és tanítani!!!
Pálinkás Pál
@surdilloFUJT: ez így van...ezt is csinálta ezerrel...eddig...
Eladott Ország
Abból a szempontból volt indokolt, hogy a több közpénzből többet lehet lenyúlni/lopni b@zdmdeg! Egyébként ilyen malájképű szarháziakat szeretik az Ázsiai diktatúrák is, különösen azokat akik nagyon tudják a hatalom seggét nyalni, a meleg szarig!
Eladott Ország
A lélegeztető gépekért 50 szer annyit fizettünk mint Németország. Vajon hány geci fideszes tollasodott meg ezen az üzleten? Micsoda egy mocsok ország, ahol ezt büntetés nélkül éveken keresztül meg lehet csinálni.
Megvan a bizonyíték: Haveroktól vásárolták a rengeteg túlárazott lélegeztetőgépet
ezalenyeg.hu/kozugy/megvan-a-bizonyitek-haveroktol-vasaroltak-a-rengeteg-tularazott-lelegeztetogepet-23708?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=23708&fbclid=IwAR0SF3A38Xmh3TvkFSpMcKC0enMRZQZQZChVuQMoPNAgj627XLSuGhicXjE
vitriol
Merkely átgondolta, majd újra számolta. Lehet, hogy kevés lesz, mert orbán tanácsadójának cége tette zsebre a felárat!
karma1
@Gazella: Ez nem a budos halfarok, - ne megszokasbol olvasd a nevet, Aranyom,...:o)))))
karma1
Amikor meg csak computer-gurunak sem kell lenni az embernek, es maris lebukik egy egyetemi rektor: Elovettem a wikipediat, bepotyogtem, hogy "hany korhaz van Magyarorszagon?", mire megnyilt a megfelelo ablak, ahol megyei lebontasban minden EU intezmeny, korhaz szerepelt, + Budapest is. Igy, ha beleszamoltam mindent - meg a rehabokat is, ahol nagy valoszinuseggel eleg lenne egy-ket gep is, meg a nagy rendelointezeteket is - talaltam 193 intezmenyt. Aztan elovettem az okostelot, belepotyogtem, hogy 17 000 osztva 193-mal, es kijott az eredmeny: egy korhazra jut (a legkisebb megyeire is, egyenloen!) pont 88.082901 , szoval korhazankent NYOLCVANNYOLC es egy kis reszli lelegeztetogep! Szoval merkely, te a mostani poziciodban ki mered mondani, csak hogy igazold a Vezer Elmebeteg lopasat? Itt emlitettek, hogy micsoda jo szivsebesz volt,... Hat igen, nem kellett volna lealacsonyodni a seggnyalasig. Igaz, retkeskormu kasler is foorvos es gyakorlo onkologus volt - isteni szerencse hogy nem az o kezei koze kerultem a Kekgolyoban - szoval ugy latszik, van az a penz... Miert is nem maradtak meg ezek az emberek a gyakorlatnal, miert kellett nekik irodai munka? Raadasul merkely meg fiatal, nem ugy, mint a ven fasz kasler... Szoval propaljunk meg minden lerobbant korhazba elgondolni, hogy hova is ferne el az a korhazankent 88 intenziv agy - mert gondolom, ezt nem lehet a folyoson vagy egy tabori agyon mukodtetni...
karma1
@Gazella: Nem, sajnos ki kell abranditsalak...:o))) En csak egy ne'ven vagyok itt - igy is csak "fel labbal" (pont a durbincs-felek miatt). Ki a fene akar egy robottal izmozni? En nem! De ez a durbinsc egy nagy kope!...:o)))) Szettrollkodja a budos halfarkat!...:o))))
gina
Ez egy idióta barom, és persze a 17 ezer intenziv dolgozó is meg van hozzá,, ekkora mocskos ökör csak mint OV elmebeteg mindkettő
Eladott Ország
Hofi :" Pénzért mindent , szopok nyalok gombot varrok!" És a 17 ezer lélegeztetőgép üzemeltetéséhez honnan hozták volna a személyzetet a Marsról?!
kereső
Na miattad sem bizom azokban az emberekben/orvosok, kutatók/, akik részt vesznek az orosz és kinai vakcina bevizsgálásában, és magyarországi engedélyeztetésében. Mert ugye van az a pénz, amiért az emberi és szakmai tisztességet el lehet dobni a hatalmasok érdekében.
karma1
@sgl: Nalunk most mondtak be az esti fo hirekben, hogy mi 4 kulonbozo oltast szereztunk be, de amig nincsenek meg a nemzetkozi torzskonyvezesek, addig csak szigoruan onkenteseken tesztelik, es azt is max. 40 fos csoportnal nem nagyobb mennyisegben. Itt valaszthato lesz az oltas - oltatod vgay nem oltatod magad - es az oltoanyag szarmazasa is valaszthato lesz - kizarolag orvosi szempontok figyelembevetelevel. Javasolni fogjak, hogy kik a veszelyeztetettek, de kotelezo azoknak sem lehet, (hogyha pl. alapbetegseguk van).
SystemError
Eddig még 1000-nél többen nem voltak gépen egyszerre és az is látszik, hogy több ember nem is lenne a gépek mellé.. Tehát én az 1 a 17--hoz arányt nem nevezném indokoltnak... Csicskajancsi ez is...:)
Béla333
Akkor fizesd ki a saját zsebedből azt a 300 milliárdot, amennyit elpacsiztatok a beszerzésre...
fgyurika55
Béla, gondolom ezt nem mondtad komolyan.
Egyébként nem szép, hogy letiltottak az oldaladról, mert a valós grafikonokat teszem fel!
Ha felelősséget érzel szüleid, családod, magad és embertársaid iránt, lépj be az oldalamra és regisztrálj!
Az oltás nem kötelező, de nélküle nem lehet élni!
Oszd meg ezt a szöveget! :)
COVID-19 Információk, grafikonok, naponta friss adatok!
www.facebook.com/groups/787798465284063
Szeretettel várok mindenkit!
legott
M erely éla egy fayzyzoó geci

Eladta magát a Fidesnek - a geci !!!

Somán kinyírok, ha úgy alakul a világ !!!
legott
A geci rendőrök elbaszták.
Rosszul nyilalltak egy zavarta emberhez.

A geci rendőrök elbaszták és egy árteatlant lőt le a mafógyar geci kurva rendörnő!
legott
otál höxzá!Elbasztad, te agyar fiatal rendőr - ,ert rosszul nyúé

A kurva anyád te bén a rendőr !!!
legott
A béna rendőrq rakva szagul nyúlt hozzá!
legott
dögolj meg tórendör, aki kura szaru byúlt jóhizzá a tortéethez...
terlasz
Úgy tűnik, hogy a rektor úr pozíciójához a hosszú nyelv is alapkövetelmény.
Eladott Ország
A fideszeseknél ezért nincs távoktatás ( online), mert ezt csak így lehet megtanulni.
uploads.disquscdn.com/images/0ac225e65c36a9309416e06ee0cbac0ebeb78f53ebce34f481aa1397d5467cbb.jpg?w=800&h=724
Alapjaiban változott meg a magyarországi seggnyalási piac az elmúlt négy évben. A korábban megbízhatónak tartott seggnyalási technikák elavultak, az addig decentralizált piac centralizált lett. A piac szereplői mindebből két dolgot észlelnek: egyrészt azt, hogy képtelenek már diverzifikálni az erőforrásaikat, másrészt azt, hogy amíg korábban sokfelé lehetett kis seggeket nyalni, addig mára egy helyen van az összes nyalható segg, az a felcsúti cigányé, miközben a seggnyalók száma nem változott. Az egyetlen nagy seggközpont kiszolgálásáért korábban soha nem tapasztalt intenzítású verseny indult meg. A seggnyalók a bőrükön érzik az ún. szűk keresztmetszetet (bottleneck-effect) aminek a veszélyére a szakértők már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet: az elsősorban az evolúcióban ismert jelenség következménye, hogy a kis létszámú populációkban megnő a beltenyészet veszélye, ami genetikai leromláshoz és a káros tulajdonságok megnövekedett előfordulási gyakoriságához vezet. A felerősödött verseny miatt ma tényleg csak a legjobb seggnyalók tudnak talpon maradni.
balos
Mert "nyelvében" él meg jól a nemzethy patkány!
Eladott Ország
@balos: Nyelvében él a nemzet, de nyelvével még senki nem nemzett. Bár nyugatról a „rigómezei romákat” hazatoloncolták, de a kivándorlás magas és az újszülöttek száma kevés, csökken a lakosság lélekszáma.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.