A korlátozó intézkedéseknek köszönhetően alakul stabilan 700 alatt a koronavírus-fertőzés miatt lélegeztetőgépen lévők száma, a berendezések beszerzése indokolt volt – jelentette ki a Semmelweis Egyetem rektora pénteken.

Merkely Béla: indokolt volt a 17 ezer lélegeztetőgép beszerzése
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Merkely Béla közölte:

Magyarországon "békeidőben" ezer koronavírusos beteg számára van meg a kapacitás a lélegeztetésre, de a járvány első hullámában, az Észak-Olaszországban ellátatlan betegekről szóló híreket látva, a Magyarországra készített matematikai modellek szerint a legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén akár 14 ezer ember egyszerre történő lélegeztetésére lett volna szükség. Ezért indokolt volt a lélegeztetőgépek beszerzése

- fejtette ki.

Kiemelte: az egészségügy felkészülésének része, hogy háború, járvány és krízis esetén is megfelelően el kell tudni látni a lakosságot. "Ebben az esetben a krízisprotokoll lép előre", biztosítani kell azt az infrastrukturális hátteret és humánerőforrást, amelyre a legrosszabb forgatókönyv szerint szükség lehet – fogalmazott.

Merkely Béla a stabilan 700 alatti lélegeztetettbeteg-számra utalva közölte:

"úgy sikerült menedzselni a járvány lefolyását, hogy a békeidőbeli protokolloknak is megfelelünk".

A rektor úgy látja, ha véletlenül elcsúszott volna a járvány kezelése vagy a kezdeti riasztó adatok ténylegesen beigazolódnak, akkor jóval több lélegeztetőgépre lett volna szükség.

"Emlékszünk azokra a képekre, amikor Milánóban a folyosón sírtak az orvosok (...), és amikor az Egyesült Államokban bármit megadtak volna azért, hogy megvegyenek egy lélegeztetőgépet" -

fogalmazott.

A lélegeztetőgépek beszerzésekor a döntéshozók ebből indultak ki, nem a mostani "konszolidált helyzetből" – hangsúlyozta. "A helyzet nem könnyű, de konszolidált" – összegzett a Semmelweis Egyetem rektora.

A téma specialistája az ellenzéki oldalon Hadházy Ákos, aki rámutatott, a május óta megvásárolt 17 402 lélegeztetőgépből alig ezret szállítottak ki.  Orbán Viktor áprilisban „a lehető legrosszabb forgatókönyv” szerint is úgy becsülte, hogy legfeljebb 8 ezer darabra lesz szükség.

(MTI)

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

graycivil1
Ekkora szakmai arcvesztést és benyalást...!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
legott
A béna rendőrq rakva szagul nyúlt hozzá!
legott
dögolj meg tórendör, aki kura szaru byúlt jóhizzá a tortéethez...
terlasz
Úgy tűnik, hogy a rektor úr pozíciójához a hosszú nyelv is alapkövetelmény.
Eladott Ország
A fideszeseknél ezért nincs távoktatás ( online), mert ezt csak így lehet megtanulni.
uploads.disquscdn.com/images/0ac225e65c36a9309416e06ee0cbac0ebeb78f53ebce34f481aa1397d5467cbb.jpg?w=800&h=724
Alapjaiban változott meg a magyarországi seggnyalási piac az elmúlt négy évben. A korábban megbízhatónak tartott seggnyalási technikák elavultak, az addig decentralizált piac centralizált lett. A piac szereplői mindebből két dolgot észlelnek: egyrészt azt, hogy képtelenek már diverzifikálni az erőforrásaikat, másrészt azt, hogy amíg korábban sokfelé lehetett kis seggeket nyalni, addig mára egy helyen van az összes nyalható segg, az a felcsúti cigányé, miközben a seggnyalók száma nem változott. Az egyetlen nagy seggközpont kiszolgálásáért korábban soha nem tapasztalt intenzítású verseny indult meg. A seggnyalók a bőrükön érzik az ún. szűk keresztmetszetet (bottleneck-effect) aminek a veszélyére a szakértők már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet: az elsősorban az evolúcióban ismert jelenség következménye, hogy a kis létszámú populációkban megnő a beltenyészet veszélye, ami genetikai leromláshoz és a káros tulajdonságok megnövekedett előfordulási gyakoriságához vezet. A felerősödött verseny miatt ma tényleg csak a legjobb seggnyalók tudnak talpon maradni.
balos
Mert "nyelvében" él meg jól a nemzethy patkány!
Eladott Ország
@balos: Nyelvében él a nemzet, de nyelvével még senki nem nemzett. Bár nyugatról a „rigómezei romákat” hazatoloncolták, de a kivándorlás magas és az újszülöttek száma kevés, csökken a lakosság lélekszáma.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.